Intervju med de nominerte til Uprisen 2021: I dag Michael Stilson!

Uprisen er ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok. Nesodden bibliotek er så heldige at vi har fått snakket med alle de nominerte forfatterne til Uprisen 2021. Vi  kommer til å publisere intervjuene her i sosiale medier i de kommende dagene. Les mer om Uprisen og de nominerte for Uprisen 2021 her: uprisen.no.

-Fortell om boka di, Alene gjennom, som en nominert til Uprisen 2021?

-Alene gjennom handler om Fredrik Markussen, som er 17 år, og i ferd med å slå gjennom som fotballspiller. Han får flere tilbud, men faren hans fikser en kontrakt med Hertha Berlin i Tyskland, som skal gjøre ham til millionær. Men når han kommer til Tyskland merker han fort at det er noe som skurrer.

Boka passer godt for ungdom, men jeg tror ikke du trenger å være veldig fotballinteressert for å like den, for den handler vel så mye om det å ta valg, det å være ensom og finne ut hva man vil her i livet, og det angår alle mennesker.

-Hva sier ungdom om boka di?

-Jeg får utrolig mange fine tilbakemeldinger på boka. Alt fra gutter som ikke liker å lese som plutselig pløyer gjennom ei bok, klarer ikke å legge den fra seg, til folk som er skikkelige lesehester som også har likt boka godt. Det gjør meg veldig glad, at boka kan treffe både erfarne lesere og de som egentlig prøver å unngå bøker.

-Hvorfor ble du forfatter?

-Jeg ble forfatter fordi oppe i hodet mitt kverner jeg konstant på ideer og historier og scener, og hvis jeg ikke skriver disse ut, så blir det bare kaos i hodet. Så jeg skriver fordi jeg må. Og jeg synes det er så fint å lese bøker selv, og vet hvor viktig det er for meg, i det å være et menneske i utvikling, at jeg ville skrive bøker som kunne vekke denne følelsen hos de som ennå ikke har oppdaget at det faktisk kan være fint å forsvinne inn i ei bok.

-Fortell litt om deg selv.

– Jeg er utdannet lærer, men har ikke jobbet i skolen på noen år. Har spilt fotball for Ranheim og Mjøndalen, har jobbet litt i NRK og bor for tiden i Trondheim med familien min.

-Hva vet ikke folk om deg?

-At jeg har sluttet med smarttelefon og nå bruker en telefon som bare kan ringe, sende meldinger og som ikke har æ, ø og å.

-Hvilke ungdomsbøker av andre forfattere anbefaler du?

-Da vil jeg faktisk anbefale å gå inn på uprisen.no og les anmeldelsene til ungdom der. Ikke stol hundre prosent på voksne sine anbefalinger, fordi de leser bøkene med et voksent blikk. På Uprisen er det de menneskene bøkene er skrevet til som vurderer, og dermed er det de som er de faktiske ekspertene. Men jeg var ingen lesehest som ungdom, og bøkene som fikk meg til å skjønne at lesing var digg var «Harry Potter»-bøkene, så det er jo et meget bra tips dersom man ikke har oppdaget dem.

-Hva er ditt tips til ungdom som vil bli forfattere?

-Kjedelig, men sant: skriv! Skriv bra greier og dårlige greier, ikke vær redd for å drite deg ut. Og la folk lese det du skriver. Og les masse selv! Fortell historier! Følg med på verden rundt deg, hva folk gjør, hva de sier, hvordan de oppfører seg sammen, og så lek deg med å skape karakterer og situasjoner, og plutselig fører det ene til det andre, og man har scener man kan bruke i skrivingen. Den beste skrivingen min skjer når jeg er i bevegelse, jeg løper meg en tur i skogen og når jeg kommer tilbake har jeg gjerne et helt kapittel klart.

Michael Stilsons bok Alene gjennom og flere andre ungdomsbøker kan du låne via appen Bookbites. Les mer om hvordan Bookbites fungerer på nesoddenbibliotek.no.

Det vil komme intervju med resten av de nominerte forfatterne til Uprisen 2021 i de kommende dagene. Så følg med på oss i sosiale medier.

Forfatterportrett: Knut Aage Dahl

Translate »
Share This