Uprisen er ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok. Nesodden bibliotek har snakket med alle de nominerte forfatterne til Uprisen 2021 og du kan lese alle intervjuene på vår temaside UNG. I dag møter du forfatter og journalist Randi Fuglehaug. Hun har skrevet romanen Arvingen sammen med Anne Gunn Halvorsen.

-Fortell om boka di som en nominert.

-«Arvingen» er en historie om 17 år gamle Lena som flytter fra Horten til Oslo med familien sin og et par store hemmeligheter i bagasjen. Hun vil bare få unna videregående mens hun holder en lav profil, men det viser seg å bli vanskelig da hun på sin nye skole kommer i klasse med Norges mest kjente tenåringer: det kongelige tvillingparet Karl Johan og Margrethe. Når hun i tillegg forelsker seg i kronprinsen – og han i henne – blir hun redd for at fortida hennes skal ødelegge for dem begge. Vi skrev boka spesielt til ungdommer mellom 12 og 19, men den har vist seg å fenge lesere som er både yngre og langt eldre enn det!

-Hva sier ungdom om boka di?

-Vi har fått utrolig mange tilbakemeldinger fra ungdommer som synes boka er spennende, overraskende, morsom og vanskelig å legge fra seg. I tillegg sier mange – som kanskje er det vi blir aller mest glad for å høre – at de kjenner seg igjen i Lena og hennes problemer.

-Hvorfor ble du forfatter?

-Jeg har alltid elsket å skrive, men da jeg var liten drømte jeg først og fremst om å bli journalist. Etter å ha vært det i mange år, fikk jeg lyst til å prøve å skrive en bok. Nå har jeg skrevet mange, for både voksne og barn, og jeg synes det er helt utrolig gøy. Å få lov til å finne på historier føles like mye som en hobby som en jobb – så jeg kjenner meg veldig heldig som for tiden kan leve av det.

-Fortell litt om deg selv.

-Jeg vokste opp på Vestlandet, på et lite sted som heter Voss, men bor nå i Oslo med mannen min og de to barna mine. Jeg har akkurat fylt 40 år, og i tillegg til å skrive, er jeg veldig glad i å lese, gå på ski og binge tv-serier.

-Hva vet ikke folk om deg?

-At jeg har hoppa i fallskjerm to ganger.

-Hvilke ungdomsbøker av andre forfattere anbefaler du? Og hvorfor?

-Jeg vil anbefale «Draumar betyr ingenting» av Ane Barmen, som kom ut i fjor. Den fikk meg til å både le og gråte.

-Hva er ditt tips til ungdom som vil bli forfattere?

-Skriv masse, les masse, vær forberedt på hardt arbeid og gled deg til du holder din første rykende ferske bok i hendene!

Forfatterportrett: Agnete Brun.

Les intervjuene med Fuglehaugs medforfatter Anne Gunn Halvorsen og de andre nominerte forfatterne til Uprisen på vår temaside: UNG.

Translate »
Share This