Upris-nominert 2021: Nina Borge!

Uprisen er ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok. Nesodden bibliotek er så heldige at vi har fått snakket med alle de nominerte forfatterne til Uprisen 2021. Framover publiserer vi intervjuene her på nettsiden. Les mer om Uprisen og de nominerte til Uprisen 2021 her: uprisen.no.

-Fortell om boka di som en nominert til Uprisen. Hva handler den om og hvem anbefaler du boka til?

-Utbryterne er en dystopi. Handlingen foregår i Norge i 2075, og verden har vært offer for flere kriger og en enorm forurensing. Dette har ført til at lufta er skadelig å puste i. Boka handler om Carla som er lærling i klimaavdelingen der de har funnet en formel som kan fjerne luftforurensninga. Carla lever et beskyttet og privilegert liv på innsiden av murene, men det gjør ikke Noah. Han er den andre hovedpersonen i boka, og han lever som en annenrangs borger utenfor murene. I dette samfunnet er det kvinnene som hersker og mennene som blir undertrykt, og Noah er med i en opprørsgruppe.

Formelen til Carla er svært viktig, den er også svært ettertraktet og det er en fare for at den faller i feil hender. Sammen med Noah legger hun ut på en reise for å sørge for at formelen kommer alle mennesker til gode, og ikke bare de som vil tjene penger på den. Leseren følger Carla og Noah gjennom alle deres ulikheter, uenigheter og farefulle møter med virkeligheten på utsiden.

Jeg anbefaler boka til alle som liker å lese, særlig hvis du er glad i fantasy, dystopi, spenning og litt romantikk. Den får deg forhåpentligvis til å tenke litt på likestilling og klima også…

-Hva mener ungdom om boka?

-Det virker som de synes den er veldig spennende, og at det skjer noe hele tiden. De opplever at den er realistisk og får dem til å tenke på hvordan verden kan se ut som vi fortsetter å forurense. De liker karakterene og hvordan de blir kjent med dem i løpet av boka. Noen synes det er litt vanskelig at synsvinklene byttes i annethvert kapittel. Og flere synes den var vanskelig å legge fra seg.

-Hvorfor ble du forfatter?

-Fordi jeg elsker å skrive historier. Jeg er også veldig glad i å lese, men så irriterer jeg meg ofte over at det ikke går slik som jeg vil. Da er det så deilig å bare lage sin egen fortelling.

-Fortell litt om deg selv.

-Jeg er 37 år, er gift og har to jenter på 7 og 11 år. Jeg bor på landet, og har høner og en smågal hund. Jeg er barnevernspedagog og jobber som miljøterapeut.

-Hva vet ikke folk om deg?

-Annenhver torsdag spiller jeg Cthulhu-rollespill over Discord. Jeg har en svakhet for Young Adult fantasy. Jeg er mer glad i bøker enn netflix.

-Hvilke ungdomsbøker av andre forfattere anbefaler du? 

-For dere som liker fantasy har vi Ravneringene av Siri Pettersen. Det er en spennende trilogi med en fantastisk troverdig verdensbygging og nydelige karakterer -og den er på norsk!

En av mine yndlingsdystopier er «i morgen er alt mørkt» av Sigbjørn Mostue. Den er så brutal, spennende og troverdig at jeg snart skal lese den en gang til. Anbefaler lydboka som er lest av forfatteren selv.

Ellers kan jeg jo tipse om å sjekke ut Rainbow Rowell med Fangirl og Eleanor &Park. Det er mer realistiske bøker om det å være ung i dag, med alt det bringer med seg av annerledeshet, forelskelse og forviklinger.

-Hva er ditt tips til ungdom som vil bli forfattere?

-Det beste tipset er å skrive det du liker. Skriv de tingene som gjør deg glad og motivert til å skrive videre. Det er hardt arbeid, og jeg tror du må elske det for å komme gjennom de vanskelige periodene.

10.februar 2021 kommer Nina Borge med en ny roman: Outlaster.

Forfatterfoto: Solveig Firing Lunde.

Translate »
Share This