Chinelo Okparanta er født i Nigeria og bodde mesteparten av barndommen i Port Harcourt. 10 år gammel emigrerte hun med familien til USA. Hun har tidligere gitt ut en novellesamling, «Happiness, Like Water», som hun har vunnet Lambda Literary Award for Lesbian Fiction for.
Under Udalatrærne er hennes debutroman, og ble gitt ut i USA i 2015. Den kom på norsk i 2016.
I denne boka følger vi ei ung jente som heter Ijeoma gjennom store deler av livet hennes. Romanen begynner i Biafra i 1968. Hendelsene i den første delen av boka finner sted under Biafrakrigen. Biafra erklærte seg selvstendig i 1967, men ble slått av de føderale styrkene i den påfølgende borgerkrigen, og innlemmet i Nigeria igjen i 1970. Flere hundre tusen mennesker mistet livet under krigen, dels gjennom krigshandlinger, men mest av sult.
Forfatteren har blant annet brukt sine foreldres erfaringer fra Biafrakrigen da hun skrev denne boka. Moren til Okparanta så sin far bli drept, og Ijeoma mister sin far i krigen når han blir drept av en bombe. Moren kollapser og er ikke lenger i stand til å ta vare på datteren, og sender henne for å bo hos venner av familien – gymnaslæreren og hans kone. Her får Ijeoma en hjemløs venninne, som også får bo hos gymnaslæreren. Etter hvert utvikler de to jentene et romantisk forhold. Når dette blir oppdaget, blir Ijeoma hentet av moren, mens Amina får bli hos gymnaslæreren. Moren mener forholdet er en styggedom, og forsøker å helbrede Ijeoma med bibelstudier. Boka følger Ijeoma gjennom disse studiene, videre gjennom den høyere skolen og som voksen kvinne.

Gud og kirken har en stor plass i hverdagen hos både Ijeoma og moren, noe som reflekterer realiteten i Nigeria. Nigeria er et svært religiøst og konservativt land som ser på homofili som et avvik. Nigeria er verdens mest homofientlige land, og homofile kan straffes med fengsel i inntil 14 år. I nord kan de dømmes til døden ved steining i følge Sharialoven. Forfatteren håper boka kan hjelpe til med å gi lesbiske og homofile i Nigeria en sterkere stemme.

Translate »
Share This