TritonusVakker, varm og vittig roman med musikken som bakteppe.
Denne romanen av har undertittel en skjærgårdsfortelling. Handlingen utspiller seg i den Finske skjærgården der en profilert, velrennomert musiker og verdenskjent dirigent vender hjem til sitt barndoms landskap etter 25 år.
På et fiktivt sted bygger han en gedigen kåk, Casa Tritonus, 400 kvadratmeter med åpen planløsning, panoramasalong, og med gjesterom på både andre og tredje nivå. Det er også eget gjestehus og badstue. Huset er eksklusivt innredet i den hensikt å finne ro. Dirigent Thomas Bader virker ikke særlig sympatisk. Han er selvopptatt og kun opptatt av klassisk musikk. Når vi møter ham, er karrieren på hell.
Motsatsen møter vi i naboen Reidar Lindell. Han er en engasjert og sympatisk fyr, skolepsykolog, som jobber aktivt for lokalsamfunnet. Han sliter han med sorgen etter sin døde kone og savnet etter datteren som jobber som hjelpearbeider. På fritiden spiller Lindell i et lokalt Coverband, han blir beskrevet av sin nabo som en litt slurvete gitarist so alltid henger litt etter.
Romanen utspiller seg i, det som etter hvert blir en nær relasjon, mellom disse to. De veksler mellom å ha synsvinkelen i teksten. Det opparbeides en form for gjensidig respekt selv om det krasjer litt særlig for proffen som ser ned på amatøren. Bader er litt høy på seg selv noe som igjen gjør at han ikke akkurat glir rett inn i lokalsamfunnet.
Mye musikk i denne romanen. Handler også om klangen og samspillet mellom medmennesker i et lokalsamfunn, men også større samtidsproblemer som terror, klima, høyere ekstremisme og pandemi.
Romanen har fått gode kritikker, vi som jobber på Nesodden bibliotek anbefaler nok en roman av Kjell Westö.

I Store Norske leksikon leser vi at Tritonus er i musikk et dissonerende intervall bestående av tre heltonetrinn.

Translate »
Share This