Hei ungdom og foreldre med ungdom i hus!

På Bookbites ligger det masse nyheter for ungdom klare til utlån. Det er utvalg av forskjellige sjangre, realistisk ungdomsdrama, kjærlighet, krim, fantasy og dystopi – og gjerne en blanding av alle disse i samme bok. Å lese en bok kan være et frirom for et stresset hode som er vant til stadig nye inntrykk, og en slitsom følelse av å alltid være tilgjengelig på nett. Misforståelser som at det er kjedelig og langsomt å lese bøker blir ofte motbevist hvis man blir hekta på en bok eller et univers. I ungdomsbokylla vår på biblioteket, både den fysiske og den digitale på Bookbites, har man uendelig med muligheter til å forsvinne inn i et slikt univers. Nedenfor kommer det noen anbefalinger:

Bursdag (Birthday) av Meredith Russo, er en bok om komplisert kjærlighet, fortalt fra to synsvinkler. Vi følger barndomsvennene Eric og Morgan vekselsvis i seks år, fra de er tretten til de er nitten år. De har merkelig nok bursdag på samme dag, noe som bare forsterker det helt spesielle båndet dem imellom. Det alle tror bare er et spesielt nært og godt vennskap er for Morgan så mye mer, og hvordan kan han noen gang være åpen om at han er født i feil kropp? Dette er en nydelig bok om kjærlighet, vennskap og identitet.

Udyr av Kristine Tofte er en skikkelig slukebok! Her følger vi Amund og Ida, som av forskjellige grunner er tatt ut av skolen for å jobbe på Bru gård, en gård som skal vise seg å være eiet av de norrøne gudene! De to er hverandres rake motsetninger, noe som skal vise seg å ikke hindre varme følelser. Ved siden av det som skal vise seg å bli en sår og varm historie om kjærlighet og vennskap, er dette en actionfylt historie om Frøyas katter, Tors geiter, Sleipner og Fenrisulven. Det topper seg når Amund og Ida på stå opp mot både den nye predikanten i bygda og de norrøne gudenes maktspill.

Brådypt av Elin Viktoria Unstad er en nervepirrende psykologisk thriller, umulig å legge fra seg. Vilja druknet for tre måneder siden, før hun så vidt våknet opp. Hun prøver å leve livet sitt videre, møter Eric og forelsker seg, før det igjen skjer noe dramatisk, hun blir kidnappet! Eller ble hun virkelig det? Er det posttraumatisk stress og hallusinasjoner slik de voksne sier? Vilja må kjempe en kamp mot en kidnapper hun ikke vet om er virkelig og mot mistanken fra de rundt henne om at hun er ustabil. Samtidig forsvinner den elskede søsteren hennes Ylva, og Vilja er den eneste som forstår hvor hun kan være. Sammen med Eric må hun finne Ylva.

I morgen av Catarina Cattaneo. Denne boken foregår over en hel dag og historien fortelles vekselsvis av Andreas og Ingrid. De to er 17 og 18 år gamle, har vært sammen i to år, og i dag er det fødselsdagen til Andreas. Han er ikke fornøyd med at Ingrid ikke har vært den første til å gratulere han på Facebook. Hun på sin side vil ikke virke for ivrig, og tenker at gratulasjonen ikke haster. Denne bagatellen er opptakten til noe som skal bli mye større, og en fortelling om forhold, maktmisbruk og psykisk vold avdekkes gradvis gjennom korte kapitler. Det at historien fortelles vekselsvis av Andreas og Ingrid, gjør at vi får et innblikk i begges bakgrunn, og hva de tar med seg inn i forholdet. Denne boken er like aktuell og spennende for voksne som for de litt eldre ungdommene.

Ane Barmen har fått mange lovord for debutboka Draumar betyr ingenting, og det toppet seg da hun vant Brageprisen. Dette er en sår bok om hvordan det er å være ungdom når man opplever sorg, død og tap. Louise flytter til Ålesund fra den lille bygda for å gå på videregående. Hun valgte egentlig å reise for å komme bort fra sorgen over tapet av Tormod, bestevennen som døde året før. Nå er det sommer, og Louise er hjemme i bygda for å følge i bestemorens begravelse. Vi følger Louise gjennom bearbeiding av sorg, sommerjobb på et hjem for demente, på fest med gamle venner, seksuell debut og krangler med familien. Alt beskrevet på en slik måte at vi kommer nært innpå Louise og hennes ungdomstid.

Se hvordan du blir bruker av BookBites her: Videoguide til opprettelse av ny bruker i BookBites

Tekst: Mariken Stadskleiv

 

 

Translate »
Share This