2016:

Bokkafé 5. oktober

En søster i mitt hus
av Linda Olsson

Bokkafé 21. september

Fie faller
av Therese Aasvik

Therese Aasvik debuterte i april i år med romanen Fie Faller. Hun har også laget omslaget på boka.
Bokas hovedkarakter bor i et stort, flott hus rett ved vannet på Snarøya, med sin perfekte mann og to barn. Hun sparer ikke på noen ting, og vil at alt skal være perfekt. Familien fremstår som et glansbilde, og til datterens bursdag er alt planlagt ned til hver minste detalj. Måten barnebursdagen er beskrevet på, minner mest om et profesjonelt arrangement – organisert av festplanleggere. Fie jobber i venninnens fasjonable interiørbutikk Nilles. Livet er akkurat som hun hadde drømt om, og hennes bakgrunn som østkantjente fra Kolbotn har hun prøvd å glemme. Hun er veldig opptatt av å holde fasaden plettfri, noe som kanskje spesielt går utover datteren Amanda. Amanda henvender seg stort sett til faren og au-pairen, og det gode mor-datter-forholdet de en gang hadde, virker å være forbi.
Som tittelen antyder, slår fasaden sprekker. Fie oppdager at mannen er utro når at hun finner en lapp fra en annen kvinne i bagasjen hans. Hun ser for seg at han har funnet seg en ung, yppig blondine på 20 år, og er fast bestemt på å vinne mannen sin tilbake. Men mannens nye flamme er slett ikke slik hun hadde forestilt seg, og hun kjemper plutselig en annen kamp enn den hun trodde. Fies perfekte liv rakner. Etter et tilfeldig møte, kommer Fies gamle bestevenninne inn i hennes liv igjen, og vi får et glimt av hvem Fie fra Kolbotn en gang var. Kan hun finne tilbake til seg selv?
Therese Aasvik fant inspirasjon til denne boka etter hennes eget samlivsbrudd for noen år siden. Hva må egentlig til for å være lykkelig?
Forfatteren har allerede skrevet sin andre bok, Noe skal skje, som kommer ut i 2017. Hun jobber også for tiden med sin tredje roman Så lenge du blir før du går.

Bokkafé 14. september

Et øye rødt
av Jonas Hassen Khemiri

Svenske Jonas Hassen Khemiri(f.1978) er en av de viktigste forfatterstemmene i samtidens Skandinavia. Han siste bok «Alt jeg ikke husker» fikk den anerkjente Augustprisen i 2015. «Et øye rødt» er forfatterens debutroman og kom ut i Sverige i 2003. Boka er skrevet på rinkebysvensk, den norske oversetteren bruker det vi kaller kebabnorsk. Hovedpersonen er Halim som går siste året på ungdomsskolen. I «Et øye rødt» leser vi hele tiden i Halims notatbok, så vi kommer direkte inn i hans tanker og opplevelse av sitt liv. Notatboken har Halim fått av den gamle damen Dalanda. Deres møter er hans lyspunkter når morsmålsundervisningen legges ned, kjærligheten går mot han eller faren ikke bryr seg om Allah. Dalanda inspirerer Halim til å ville omforme seg fra pøbel til «tankesultan». Halim kjenner kraften fra pennen, fra sine arabiske røtter og viktigheten av kampen mot Sveriges Integrasjonsplan.
«Et øye rødt» er morsom, annerledes og man får som leser et nytt syn på ungdom og «de andre» som egentlig er «oss». Anbefales på det sterkeste!

Bokkafé 25. mai

Der fire veier møtes
av Tommi Kinnunen

I ei lita bygd i det nordlige Finland skiller den unge jordmora Maria seg ut og blir gjenstand for folkesnakk. Hun er selvstendig, forsørger seg selv, og får datteren Lahja utenfor ekteskap. Senere får også Lahja et barn utenfor ekteskap. Men hun ønsker ikke å leve livet alene, slik som moren, og gifter seg med Onni. Etter andre verdenskrig vender Onni hjem som en helt. Men han finner seg ikke til rette i ekteskapet, og søker seg stadig vekk. Mange år senere bor Lahja alene i det store slektshuset sammen med yngstesønnen og hans familie – i et hus der alt forblir usagt. Til slutt blir det svigerdatteren Kaarina som finner svarene på familiens mange fortielser og løgner.
I denne originale og sterke finske slektsromanen skildres Maria, Lahja, Kaarina og Onnis liv fra 1890-årene og nesten fram til i dag med en sjelden innlevelse og kraft. På sinnrikt sett viser den fram de rommene vi bygger for oss selv, for familiene og drømmene våre.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 18. mai

Begge deler
av Ali Smith

Begge deler er faktisk to forskjellige romaner alt etter hvilken utgave du tilfeldigvis plukker med deg fra bokhandel eller bibliotek. Forfatteren har nemlig utgitt boken i to forskjellige versjoner. Bøkene ser helt like ut, og har akkurat samme tekst, men i halvparten kommer delen om ungjenta George først og i de resterende møter leseren først renessansemaleren Francesco.
Eksperimentet fra forfatterens side viser at rekkefølgen de to delene leses i har stor betydning for hvordan romanene som helhet oppfattes, og har man først begynt med den ene delen vil man aldri kunne gå tilbake og starte fra scratch med den andre.
Min lesning startet med delen om tenåringen George som sliter med tapet av en mor som brått har gått bort noen måneder tidligere. Vi følger henne til møter med skolepsykologen, vi får være med på vennskap og en gryende forelskelse og vi får vite hvordan det er å føle seg utenfor. Vi får også være med når George minnes sommerens ferie med moren til Ferrara i Italia.
I den neste delen er det nettopp renessansens Ferrara vi er i. Og her lar Smith oss bli med inn i livet til maleren Francesco del Cossa. Dette er en historisk person som man vet svært lite om. Utenom bildene hans er det kun bevart et brev han skrev til sin arbeidsgiver fyrsten der han ber om høyere lønn. Smith lar unge Francesco bli til en kvinne som utgir seg for å være mann slik at hun kan leve som kunstner.
På svært dyktig og spennende vis veves disse historiene inn i hverandre i en leken roman som rommer begge deler; både tristhet og munterhet, lys og mørke, femininitet og maskulinitet og fantasi og virkelighet. Den er i seg selv et forsøksvist svar på den engelske tittelen How to be both.

Bokkafé 11. mai

Sanka ull/Woolgathering
av Patti Smith

Punk og rocke-legenden Patti Smith fyller 70 år i år! Hennes Sanka ull/Woolgathering er en liten bok med poetiske fortellinger. Boka er illustrert med Patti Smiths egne fotografier. Denne utgaven kan du lese på både engelsk og nynorsk.
Patti Smith skriver i bokas innledning at hun elsker eventyr, men ikke vet om hennes lille bok kvalifiserer til dette. Historiene hennes fra barndom og tidlig ungdom begynner ikke med «Det var en gang», men; det er som Smith med sine vakre minnetekster drar oss i en verden av drømmer og nettopp eventyr. Forfatteren skriver også til leseren at alt som står i denne boka er sant. Og vi lesere kjenner i møtet med den magiske teksten at vi som henne kan fly med mystiske skikkelser over kornåkere eller har makten til å beskytte en baby mot en låvebrann. Smith tar barnet, seg selv på alvor. Språket er poetisk og helt nær følelsene man bare har i barndommen.
Smith viser oss skattene hun alltid bærer med seg i en liten sekk; ting hun alltid mister når hun blir for glad i dem. Fortellingene hennes er hemmelige skatter som hun føler er for personlige til å dele med andre, men heldigvis for oss lesere gjør hun dette.
Patti Smiths siste utgivelse på norsk er M train (Samlaget 2016) som også anbefales på det varmeste.

Bokkafé 4. mai

Inderen som syklet til Sverige for kjærligheten
av Per J. Andersson

Historien handler om Pikej, fattiggutten fra India som i følge sin fødselsprofeti, var ment å gifte seg med en dame som ikke var fra stammen, ikke fra landsbyen, ikke fra distriktet, ikke fra provinsen, ikke delstaten og heller ikke fra landet. Han møter svenske Lotta og blir forelsket. Lotta reiser etter kort tid hjem til Sverige. Pikej lengter og bestemmer seg for å reise etter. Pikej tar sykkelen fatt og starter den lange sykkelturen fra India til Borås i Sverige. Penger har han ikke, og han livnærer seg med å tegne portretter av mennesker han møter på veien. Dette gir både penger i kassa, interessante møter, og mat i magen til en lengtende sjel. En god historie fra virkeligheten som varmer lenge.

Bokkafé 27. april

Mitt grådige hjerte
av Hege Duckert

Hvordan kan tap av kjærlighet føre til livskraftig kunst? Hege Duckert hadde dette spørsmålet som utgangspunkt da hun skrev denne boka om fire markante kvinner: Karen Blixen, Frida Kahlo, Billie Holiday og Simone de Beauvoir. Ingen av kvinnene levde noe A4-liv, og ingen av dem fikk barn. Boka fokuserer på kvinnenes kjærlighetsforhold og kjærlighetsbrudd, og ser hvilken påvirkning dette har hatt på kunsten deres. Boka handler om hvem disse kvinnene var og hvilken rolle de har spilt i samfunnet i sin tid.
Jeg følte at jeg visste for lite om disse kvinnene fra før, og for meg fungerte boka som en flott inngangsport til deres liv og virke. Ved å fokusere så mye på kvinnenes følelsesliv og koble dette direkte mot kunsten, ga forfatteren meg innsikt i og forståelse for deres livsstil. Etter å ha lest denne boka, har jeg også blitt mer nysgjerrig på disse kvinnene – jeg vil lese, høre, se mer av og om de. Denne boka anbefales på det sterkeste.

Bokkafé 20. april

Max, Mischa og Tetoffensiven
av Johan Harstad

Max Hansen er søvnløs i Midtvesten. Han er teaterinstruktør på turné tvers gjennom USA. Det kan være at han har blitt amerikaner. Han har ikke vært hjemme på over tjue år.

Helst skulle han aldri forlatt stedet han ble født, en forstad til Stavanger hvor man fikk bråke så mye man orket mens fedrene var ute på plattformene i Nordsjøen og hvor stillheten la seg tung over husene når de kom tilbake. Men ingen får det de ønsker seg.

Max, Mischa & Tetoffensiven er en roman om anvendeligheten av vietnamesisk geriljateknikk i dagliglivet, om de som har vært i krig og de som demonstrerte mot dem; om hyperrealistiske malerier av vaskemaskiner og jenter som ligner på Shelley Duvall; om solen ute på Fire Island og en ettertraktet arbeidskopi av Apocalypse Now. Men mer enn noe er det en roman om spørsmålet enhver som har reist hjemmefra før eller siden må stille seg: Hvor lenge kan man egentlig være borte før det er for sent å dra hjem?

Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 13. april

Jacayl er kjærlighet på somali
av Amal Aden og Håvard Syvertsen

I en anmeldelse (Aftenposten 7. nov 2015, Atle Christiansen) av denne boken kan man lese følgende sitat.
Kjærligheten finnes ikke i Somalia, og størst av alt er æren og klanen. Minst av alt er skammen og de laverestående klaner. I Somalia finnes kjærligheten bare i skogen og mørket, der ungdommen møtes for å slukke kjærlighetstørsten.
Det er disse møtene vi får være med på, og oppleve at kjærligheten finnes også i Somalia. Sara og Mustafa elsker hverandre og ønsker som så mange andre å få oppleve kjærligheten og dele den til evig tid. Disse vare følelsene som får utvikle seg mellom dem, og hvilke konsekvenser det kan gi er det Amal Aden og Håvard Syvertsen formidler i denne lille boken på 94 sider. Dette er en fortelling som minner om Rome og Julie men med Somalia som ramme rundt dramaet.
Liten men god skjønnlitterær debut for Amal Aden.

Bokkafé 6. april

Eclipse i mai
av Gert Nygårdshaug

Boken har to parallelle historier som kobles sammen av temaene: hva er ondskap og hva er skyld? Vi møter den norske leiemorderen og oversetteren Gudolv Gudvolden. Denne unge mannen reiser rundt i Europa og dreper folk som organisasjonen Justitia.org mener har gjort store forbrytelser mot menneskeheten. I en annen historie møter vi tyrkiske Haydir Temir som gjennomfører sin førstegangstjeneste i det tyrkiske militære.
Gjennom begge historiene som blir fortalt får Nygårdshaug satt i gang leserens tanker om hva ondskap og skyld er. I tillegg står isbjørnungen Knut og statuen av den i Berlin Zoo i bokas sentrum som et viktig bilde på vår verden i dag. Gert Nygårdshaug får dermed også i denne boka satt fokus på det onde vi mennesker ikke bare gjør mot hverandre, men også mot dyrene, naturen og miljøet.
Gert Nygårdshaug klarer i Eclipse i mai å mikse filosofi, litteratur, psykologi og økologi til en et spenningsdrama som anbefales på det varmeste.

Bokkafé 30. mars

Cape Town – i regnbuens tid
av Tomm Kristiansen

I «Cape Town : I regnbuens tid» tar Tomm Kristiansen oss med til sin hjemby i Sør-Afrika. Han gir oss et innblikk i byens historie, men boka er mest en kulturpolitisk reiseskildring. Kristiansen skildrer byen på en personlig måte; fra apartheid, Robben Island og Nelson Mandela; via vinlandet; til Kristiansens eget bryllup. Kristiansen har mange opplevelser knyttet til steder og sentrale personligheter, og viser oss villig byen sin på godt og vondt. Han nevner også tidligere historiske hendelser fra byen, som verdens første hjertetransplantasjon.
Kristiansen gir oss et levende bilde av byens dramatiske historie og samtid, men tar også leseren med på reise i stedets mat, vin, musikk og litteratur. Han ser dessuten Cape Town og historien med norske øyne, og viser oss noe av hva Norge og nordmenn har bidratt med i Sør-Afrika. Boka kan brukes som reisehåndbok, og inspirerer til Sør-Afrika-opphold, men er høyst lesverdig også for de som ikke går med reiseplaner. Jeg skulle ønske jeg hadde lest denne boka før jeg dro til Cape Town i fjor, men tar leseropplevelsene med meg til neste besøk til denne vakre byen.

Bokkafé 16. mars

Mors historie
av Mona Levin

Mors historie er en bok om Mona Levins mor Solveig Levin, en bok om jødisk liv i Norge, en bok om en dramatisk flukt i 1942, en bok om en liten jente, en bok om en mamma og en pappa og en bok om to familier fra to helt forskjellige lag av samfunnet.
Da Mona Levins foreldre Robert og Solveig traff hverandre gjennom felles venner en vårdag på Karl Johan, var det ingen selvfølge at de skulle få hverandre. For trass i at de begge tilhørte den jødiske troen var de ellers fra to helt ulike bakgrunner. Solveigs far drev Bernsteins magasin og bodde på St. Hanshaugen; hadde sommerhus på Snarøen og bil. Robert var fra fattige kår på Grünerløkka og familien hadde tradisjonelt livnært seg som omførselshandlere.
Mona Levin viser gjennom sine foreldres historier ulike deler av den jødiske innvandringen til Norge. Og hennes personlige beretning om moren og hennes familie viser det jødiske livet i Oslo før andre verdenskrig.
Da 2. verdenskrig kommer flykter familien Levin til Sverige. Robert er allerede i sikkerhet da Solveig tar tre år gamle Mona med på flukt over svenskegrensen. Mona dopes ned for ikke å skrike og avsløre dem. Det er så vidt hun overlever.
Mors historie er en sterk, personlig beretning om familiens erfaringer og liv som jøder og nordmenn. Det er en viktig og aktuell bok nå som antisemittismen igjen er i ferd med å blomstre opp og unge norske jøder melder om mobbing uthengning.

Bokkafé 9. mars

Alt lyset vi ikke ser
av Anthony Doerr

«Alt lyset vi ikke» er en roman hvor handlingen hovedsakelig er lagt til andre verdenskrig i Europa. Den handler vekselsvis om de to barna Werner og Marie-Laure. Han er oppvokst på et barnehjem utenfor Essen i Tyskland der en framtid i kull og koksgruvene i Zollverein venter ham. Den engasjerte og kreative gutten har et talent for å reparere radioer og får etterhvert utvikle sitt talent i Hitlers tjeneste som radiotekniker.
Marie-Laure er den andre hovedpersonen som er datter av låsesmeden ved naturhistorisk museum i Paris. Marie-Laure blir blind som 6 åring. Når hun er 12 bryter krigen ut og hun og faren flykter til Saint-Malo. Sammen har de med seg naturhistorisk museums største skatt, en uvurderlig og myteomspunnet diamant. I Saint-Malo bor de hos farens onkel som driver en radiostasjon som leverer viktig data til motstandsbevegelsen. To unge menneskes liv krysser veier i det okkuperte Frankrike der de begge kjemper for å overleve.
Boken er belønnet med Pulitzerprisen 2015.

Bokkafé 2. mars

De urolige
av Linn Ullmann

De urolige er Linn Ullmanns selvbiografiske roman om forholdet til foreldrene. Det er en bok om den lille jenta som savner å være en del av en familie. Det er jenta og mamma og jenta og pappa, og mamma og pappa, men aldri de tre sammen.
Det er også historien om kvinnen midt i livet som mister en far. Det skjer gradvis, og begynner med at en ellers svært punktlig mann kommer mange minutter for sent til en avtale.
Før faren dør har han og datteren en plan om å skrive bok sammen, en bok om det å bli gammel. De får aldri fullført prosjektet, men lydbåndopptak fra prosessen er blitt en del av De urolige. Slik sett har det blitt en bok der også Ingmar Bergmans stemme er med. Datteren har selv tatt regien og skriver sin versjon, ikke bare av farens alderdom, men av deres forhold og av egen oppvekst med kunstnerforeldre som ikke alltid var til stede. Det er en sår roman, men den er også fylt av kjærlighet til en mor og en far.

Bokkafé 24. februar

Kjærlighetshistorie : eller Utenom og hjem eller Et epos
av Gine Cornelia Pedersen

Møt dagens Peer og Solveig: Peer Pedro og Solveig. Dette er en heftig kjærlighetshistorie mellom ei bygdejente som elsker Oslo og en kjekkas fra Oslo vest. Romanen er sterkt inspirert av Henrik Ibsens Peer Gynt og dette gir boka flere lag.

Peer Pedro drar til India for å finne seg selv, mens hans kjære går gravid hjemme. Solveig venter utålmodig og er fortvila fordi hun ikke kan ruse seg. Ibsens Peer motto er «gå utenom» og dette gjør også den moderne Peer Pedro til gagns.

Boka er lettlest fordi teksten er satt opp som et langt dikt bygd opp av monolog og dialog. Romanen har få punktum; forfatteren har uttalt at hun liker å slippe ut teksten på denne måten (Intervju i Dagbladet om Null).
Gine Cornelia Pedersen fikk Tarjei Vesaas Debutantpris i 2013 for boka Null. Hun er skuespiller i den populære tv- serien Unge Lovende som ble vist høsten 2015. Pedersen er nå student på Teaterhøyskolen og kjenner sin Peer Gynt godt nok til å skape en frisk, modig og spennende roman.

Sett deg i sofaen og bli med Gine Cornelia Pedersens Peer og Solveig på deres reiser på reinsdyr og sopelime. I Oslo. I verden.

Bokkafé 17. februar

Philida
av André Brink

André Brink var en anerkjent sørafrikansk forfatter. Han døde under flyreise hjem til Cape Town i februar 2015, 79 år gammel. Brink skrev om menneskeverd og den enkelstes muligheter i kampen mot apartheid og autoritære regimer. Han utmerket seg som en sterk stemme mot apartheidregimet. André Brink fant ut i sin research at Brink-slekten hadde holdt slaver, noe som var vanskelig for ham å fordøye. I romanen «Philida» skriver han om denne slavehistorien.
«Philida» handler om slavekvinnen Philida, som har fått fire barn med Francois Brink (Frans), sønnen til hennes eier. Philida ser ingen annen løsning enn å levere en klage på Frans når han, i stedet for å innfri løftet om å gjøre henne fri, skal gifte seg med en hvit, velstående kvinne. Både Philida og hennes gjenlevende barn skal samtidig bli solgt i innlandet, for å få dem bort fra gården. Boka handler om Philidas tur til stedets slavebeskytter for å levere klagen, og om tiden etterpå. Boka viser også til Philidas og Frans’ historie fra de var barn.
Boka gir et innblikk i slavetiden i Sør-Afrika. Brink skildrer menneskeskjebner, auksjoner, autoriteter og livet som slave så godt at det river i hjertet.

Bokkafé 10. februar

Hvordan elske en far – og overleve
av Vetle Lid Larssen

Vetle Lid Larssen sin bok er en vakker, sår og humoristisk fortelling.
Boken er en skildring av en sønns kamp for å beseire sin far. En sønns kamp for å finne sin plass, og ta sin plass. Kjærligheten til faren, og fortvilelsen over sykdommen som gradvis visker ut denne personen, er kjernen i boken.

Bokkafé 3. februar

Havboka eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider
av Morten A. Strøksnes

Havboka eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider vant Brageprisen 2015 i klassen for sakprosa.
Rammefortellingen i Havboka er om to menn, Morten Strøksnes og Hugo Aasjord. De finner ut at de har lyst til å fange ei håkjerring. De to oppvokst henholdsvis i Kirkenes og i Lofoten og begge er kjent med havets biologiske skattkammer. Historier, og fiskeskrøner nordpå er bakgrunnen for at de to finner ut at de skal fange denne myteomspunnede haien. Ei håkjerring er en urskapning som svømmer på bunnen av norske fjorder og helt opp mot Nordpolen. Dypvannshaier er vanligvis mye mindre enn dem som lever på grunnere vann. Håkjerringa er det store unntaket – den kan bli syv åtte meter lang har lysende parasitter i øynene og gift i blodet som gjør deg haifull om du spiser den. Så med RIB, kjetting, hundrevis av meter med sterkt nylontau og stålkrok agnet med råtten skotsk høyfjellokse er jakten på kjempehaien i gang. Vestfjorden ligger der klar med en haug av håkjerringer i dypet som bare er til å fiske opp så snart stormene gir seg og vinden løyer.
Morten Strøksnes skildrer alt fra daglige gjøremål på gården til Hugo på Engeløya til mytologiske fortellinger og vitenskapelige framstillinger av havet i denne boken.

Bokkafé 27. januar

Krigen har intet kvinnelig ansikt
av Svetlana Aleksijevitsj

Krigen har intet kvinnelig ansikt er ifølge forfatteren ikke en bok om krig; det er en bok om menneskelige følelser. Men sjelden har jeg som leser kommet så nær krig.
Nobelprisvinner i litteratur fra 2015, hviterussiske Svetlana Aleksijevitsj har intervjuet en rekke kvinner som alle forteller sine historier fra andre verdenskrig i Sovjet-unionen. Dette er kvinner som har tiet om sine opplevelser i mange år, men som åpner seg for Aleksievitsj og hennes båndopptager.
Dette er kvinner som har ulike er faringer, ulike historier og stemmer, men som sammen gir oss et grufullt vitnesbyrd om krigens redsler.
Samtaler og fortellinger om krig har som oftest et maskulint utgangspunkt , og måten å snakke på blir deretter. Aleksijevitsj vil gi de kvinnelige erfaringene en stemme. Og hun gjør det. Det er så vi kan se dem for oss, de pur unge jentene som rømmer hjemmefra for å verve seg til fronten. Vi ser dem med uniformer og til og med undertøy tilpasset menn, og med fioler i geværkolben for at i alle fall noe skal være vakkert. Og vi vet så godt at krigen ikke bare er ungdomstid og fioler.
Boken ble utgitt første gang på 1980-tallet og har senere kommet i flere, endrede utgaver. Kvinnene som forteller og minnes er ikke lenger naive ungjenter. Flere ønsker å fortelle sin historie før det er for sent.

Bokkafé 13. januar

Her inne et sted
av Roskva Koritzinsky

Å bli skremt av en forferdelig lukt du oppdager er din egen ånde, å kjenne kroppen reagere fysisk på en skilsmisse i meget moden alder og å grue deg til å møte han du har hatt et lykkelig avstandsforhold til kropp mot kropp. Dette er noe du får oppleve i Koritzinskys 12 noveller i samlingen Her inne et sted som er hennes debut som forfatter.
Koritzinsky skriver skremmende vakkert om fæle tanker og relasjoner. Vi lesere kommer nær karakterenes kropper; gjennom blodige sår, dårlig ånde, svette og død. Vi lokkes inn i jeg- personenes tankeunivers; moren som avskyr sin sønn, kjæresten som ikke vil at samboeren skal få det bedre fordi da trenger han henne ikke lenger, den nyskilte som innrømmer at han egentlig ikke likte sin kone som han hadde valgt grunnet sitt konkurranseinstinkt. Det er forfatterens språk og novellenes overraskende vendinger som gjør at leseren kan hvile lenge i en slik negativitet og faktisk nyte det.
Vi lesere dras inn og kastes rundt i Koritzinskys noveller. I fortellingene er folk og hendelser ikke alltid slik vi tror de er i første omgang. Slutten på en novelle får oss til å se hele historien vi er fortalt med nye øyne. En person vi trodde var en kjæreste er med ett en sønn. Kvinnen vi følger er med ett en mann.
Her inne et sted av Roskva Koritzinsky anbefales på det sterkeste. Koritzinsky kom ut med romanen Flammen og mørket i år som også må leses. Følg med på denne unge forfatteren, hun er allerede blant våre aller beste!

2015:

Bokkafé 9. desember

Og bakom synger skogene
av Trygve Gulbranssen

På denne bokkafeen leste biblioteksjefen opp et utdrag fra boken «Og bakom synger skogene». Utdraget heter «Juleball på Borglund».
Bokkafé 25. november
Patrick Melrose-romanene Glem det, Ikke bra & Litt håp, av Edward St. Aubyn

Litt håp trilogien utgjør den første delen av Patrick Melrose-kvintetten og består av de tre bøkene Glem det, Ikke bra og Litt håp.
Vi blir kjent med Patrick Melrose gjennom tre møter på avgjørende tidspunkt i livet hans. Hver av bøkenes handling foregår over en periode på noen få dager på et begrenset sted.  I den første boken er Patrick fem år gammel og livet hans forandres på brutal måte når faren voldtar ham. I bok nummer to er han en junkie i New York for å hente sin fars aske og i bok tre er det endelig litt håp.
Boken har sterke selvbiografiske trekk og beskriver en søken etter identitet og tilhørighet. St.Aubyn utforsker hvorvidt det er mulig å gjøre seg fri fra oppvekst og miljø og velge sitt eget liv.
Boken gir en kritisk beskrivelse av fjernhet og arroganse i en britisk overklasse i forfall. Et miljø som er St.Aubyns og Patricks eget, men som for meg som leser forekommer eksotisk.
Bøkene omhandler tunge temaer, men er skrevet med vidd og snert. St.Aubyn klarer mesterstykket å skrive enkelt og lettlest om så alvorlige ting som en tapt barndom, rusavhengighet og savnet av foreldre som bryr seg, uten at det forenkler tematikken på noe vis.

Bokkafé 18. november

Noveller
av J.M.G. Le Clèzio

I denne boka finner du seks noveller av nobelprisvinneren i litteratur 2008, J.M.G. Le Clèzio. Tekstene er skrevet i et enkelt og lyrisk språk.
Vi møter ungdom på reise fra det urbane livet og ut i naturen. Havet driver historiene framover. Lyset som skapes der jord, sjø og himmel møtes står sentralt. Tekstene kan leses som kritikk av vestlig levemåte, men samtidig får leseren et håp om at det er mulig å leve annerledes.
Svenska Akademien har kalt Le Clèzio «den sanselige ekstasens forfatter». Denne novellesamlingen anbefales på det sterkeste, alle må rett og slett lese den!

Bokkafé 11. november

Kortprosaens vidunderlege verd – ein liten presentasjon av kortprosasjangeren

Dagens bokkafé var ein liten presentasjon av kortprosasjangeren der hovudvekta var opplesing frå nokre av biblioteksjefens favorittar.
Kortprosasjangeren er ein open litterær sjanger. Kort forklart er det korte tekstar som eksisterer i sjiktet mellom lyrikk og novelle. Nokre tekstar kan vere veldig korte, berre på ei linje. Andre er lengre og grensar nært opp til novellesjangeren. Tekstane i kortprosasjangeren har ofte augeblikkspreg, ein kjem rett inn i eit augeblikk utan noko innleiing eller avslutting. Mykje vert overlate til lesarens fantasi og får lesaren til å undre over kva som kan ha skjedd før og kva som skjer etterpå. Og ikkje minst kan det vere mykje mellom linjene.

Det vart lest opp frå:
Kim Hiorthøy: Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig
Joakim Kjørsvik: Åpenbart ingen nabo
Kurt Johannessen: Den andre hendinga
Tina Åmodt: Anleggsprosa
Lydia Davies: Flyktig hendelse med kort a, lang a og diftong

Bokkafé 4. november

Et helt menneske i en halv kropp: en historie om mestring
av Anne Grethe Solberg

En augustdag i 2006 blir Anne Grethe Solberg skutt to ganger av sin eksmann. Boken åpner med en skildring av denne skjebnesvangre dagen. Solberg skal hjem til sin eksmann for å signere skilsmissepapirer. Hun prøver å få møtet til å gå så raskt som mulig, men eksmannen har andre planer. Han trekker frem en hagle og skyter Solberg to ganger på kloss hold. Hun overlever skytingen ved å spille død.
Dette er fortellingen om veien tilbake til et normalt liv etter en dramatisk opplevelse. Hvordan man bruker mestringsstrategier for å komme tilbake til hverdagens små og store oppgaver, rollen som mor og medmenneske, og gjennomføring av en doktorgrad. Solberg er en kvinne som setter seg hårete mål, blant annet: å løpe New York maraton.
Reisen frem til maraton og til et fullverdig liv i en halv kropp, har vært inspirerende for en utenforstående å ta del i.

Bokkafé 28. oktober

Jeg har et teppe i tusen farger
av Anne B. Ragde

I boken Jeg har et teppe i tusen farger, blir vi kjent med en motstrøms mor. En fraskilt alenemor på 70-tallet som ikke evner å vise sin kjærlighet i ord og nærhet til sine døtre, men som viser det gjennom sine handlinger. Hun fikser alt for barna sine, og jobber døgnet rundt for at de ikke skal mangle noe.
Dette er også en bok om hvordan man som pårørende blir møtt av det offentlige, når det går mot slutten av livet for en kjær og nær person. Et levd liv skildres med en god dose humor og optimisme, i tillegg til en skarp realisme, og boken oppleves som troverdig. Boken skildrer et levd liv, som er så mye mer enn et pleietrengende menneske på et sykehjem.
Jeg blir alltid glad de gangene jeg presenteres for en tykk beskrivelse av en mor, en beskrivelse som tar hensyn til det sammensatt og motsetnings fylte i hennes personlighet, for det gis alt for mange tynne endimensjonale og kalde beskrivelser av mødre – på terapeutens kontor, i romanhistorier og biografier. Sitat av Sissel Gran.

Bokkafé 21. oktober

Norsk sokkel
av Heidi Linde

Her er seks historier som alle begynner med hver sin lov eller lovtekst som de forskjellige delene av boken handler om. Historiene er så vidt knyttet sammen gjennom hovedpersonenes vennskap eller familierelasjoner. Men boken kunne like gjerne vært utgitt som noveller da alle historiene kan leses uavhengige av hverandre.

Heidi Linde skriver om velferdsstatens tilbud til rusmisbrukere, om eldreomsorg, norsk utviklingspolitikk, tilbudet om fosterdiagnostikk, og om barn i fosterhjem. Hver historie er lagt til forskjellige kommuner i Norge bortsett fra en liten ferietur sydover til Hellas.

«Norsk sokkel» handler om den norske velferdsstaten og hovedpersoner som ikke greier å glede seg over at de har det godt. Det er alltid noe som kunne vært bedre eller annerledes. Er det typisk norsk å være misfornøyd også nå da? Her er det mange sitasjoner å nikke gjenkjennende til. Særlig at alle historiene har hovedpersoner som kan velge. Alle kan ta egne valg – hvorfor velger de fleste og stå ved det trygge?
I denne boken flyter historiene lett. Heidi Linde underholder der hun pirker i den norske velferdsstaten gode intensjoner. Det blir morsomt noen ganger, men samtidig har hun klart å skrive en sterkt rørende bok.

Bokkafé 14. oktober

Alle utlendinger har lukka gardiner
av Maria Navarro Skaranger

Romanen handler om tretten år gamle Mariana og hennes hverdag. Hovedpersonen vokser opp på Romsås med chilensk far og norsk mor i likhet med forfatteren selv. Dette er den flerkulturelle oppvekstromanen litteratur- Norge har venta lenge på.
Marianas hverdag kretser rundt ungdomsskolen; vennene, folka der og forelskelse. Hun har litt problemer hjemme, men lar ikke dette ta overhånd. Det er lett å kjenne seg igjen for de fleste, samtidig som språket kan utfordre deg. Skaranger har fått kritikk for ikke å ta opp utfordringene i drabantbyen, men mener selv hun gir en stemme til kidsa som vanligvis ikke blir hørt. Dette gjør hun på deres eget språk som er kebabnorsk.
Boka har korte, intensive tekster som må oppleves. Anbefales for både ungdom og voksne!

Bokkafé 7. oktober

Krysset en natt elven
av Izzet Celasin

Denne romanen har mange innfallsvinklar; spionroman frå 80-talet, skildring av flyktningars historier, venskap og tillit. Det handlar om å krysse elvar. Tittelen er ei strofe frå songen Ay Carmela!, som vart sungen av republikanske styrkar under den spanske borgarkrigen. Å krysse ei elv kan vere ei utfordring, og ein veit ikkje heilt kva som møter ein på den andre sida.
Hovudkarakteren er Abraham, ein diplomat på den kubanske ambassaden i Beograd i 1988. Ein dag dukkar Adam opp på ambassaden, ein tyrkisk flyktning som er blakk og ber om å få låne pengar. Det får han, rett før han forsvinn i noko som kan sjå ut som ei kidnapping. Den kubanske ambassaden får eit tips om at dei har ein moldvarp. Det blir Abrahams oppgåve å finne ut om det er Adam som var moldvarpen, og Abraham gjer det gjennom å intervjue dei som venene hans.
Gjennom intervjua lærer vi flyktningane på asylmottaket Tusen blomstrer å kjenne; vi får innblikk i kor dei kjem frå, kva dei flyktar frå, kva dei drøymer om og korleis dei kjenner Adam. Gjennom desse historiene teiknar forfattaren eit bilde av flyktningars situasjon, om venting, om å leve i transit og om draumane dei ber på. Alt blir sydd saman av jakta på Adam. Og som i alle spenningsbøker vert trådane samla opp til slutt. God oppbygging og godt språk gjer romanen spennande. Og ein sit igjen med så mykje meir etterpå enn berre ei god spionhistorie. God lesing!

Bokkafé 30. september

En kvinne på flukt fra budskapet
av David Grossmann

Boken en kvinne på flukt fra budskapet er historien til Ora, en middelaldrene kvinne, eks-kone, elskerinne, arbeidende, husmor og mor til to sønner.
Det er en bok om å leve i Israel, men det er ikke en utpreget politisk bok. David Grossmann er en kjent fredsaktivist. Han har selv mistet en sønn i en militæroperasjon i Libanon.
Og det er nettopp et slikt budskap Ora er på flukt fra etter at den yngste sønnen hennes, Ofer melder seg til en større militæroperasjon.
Ora drar på fottur med sin gamle venn Avram og forteller ham bruddstykke for bruddstykke Ofers historie fra unnfangelsen til i dag, i en tusenogennatt-aktig tro på at så lenge hun fortsetter å fortelle er han beskyttet.
Gjennom hennes fortelling får vi innblikk i familien, i mor-sønnforholdet og ikke minst i Oras egen historie.

Bokkafé 23. september

Cocktaileffekten
av Marianne Fastvold

Juristen og forfatteren Marianne Fastvold har skrevet en bok om Ingrid Nord. Hun er kvinnelig jurist og forfatter og sitter i sitt hus ved fjorden og skriver på en bok om en gammel sommer. En sommer hun tok et valg og reiste fra sin mann sammen med sine tre døtre.
Ingrid og Balder venter på at sommergjestene skal strømme til huset ved fjorden. Her kommer barn, barnebarn, potensielle svigersønner og ubudne og invaderende gjester som tar seg til rette. I nabohuset bor to tilårskomne søstre med en historie som skal fram i lyset. Ingrids far Niels, som er god til å forføre og tenne kvinners begeistring og begjær, er også med på å fargelegge det ellers så besynderlige persongalleriet i boken. Hvis vi legger til et spøkelse, ei håkjærring, høner og surrende humler så er dette med på å lage god sommerstemning i Marianne Fastvolds roman Cocktaileffekten.
Her er mange gjenkjennende feriesituasjoner som får leserne i godt humør. Lattervekkende, men også dypt alvorlig. Dette er en fascinerende roman om kunsten og livet, kjærligheten og karriere fortalt i fortid og nåtid.
Ta deg tid til å lese om denne fascinerende kvinneskikkelsen Ingrid og alle hennes roller i livet.

Bokkafé 20. mai

Keiseren av Portugalia
av Selma Lagerlöf

Keiseren av Portugalia  (1914) er beretningen om Jan i Skrolycka og hans altoppslukende kjærlighet til datteren, Klara Fina Gulleborg. Når datteren flytter til Stockholm og bryter kontakten med foreldrene, rammes faren av galskap. Han lever en livsløgn der han tror datteren er blitt keiserinne, og utnevner seg selv til keiser av Portugal.
Portrettet av Jan er vakkert og gripende. Lagerlöf skaper en verdighet og et lysskinn omkring denne farskjærlighet over all forstand, og når Jan samtidig utvikler synske evner, får karakteren mytiske dimensjoner.
(Omtalen er hentet fra Oktober forlag)

Bokkafé 13. mai

Dette burde skrives i nåtid
av Helle Helle

Det skjer ikke mye i Helle Helles romaner, likevel suger hun oss inn i sitt unike tekstunivers. I denne romanen møter vi Dorte. Hun har få venner og har ikke nær kontakt med familien. Det er tanta hennes som er hennes nærmeste. Handlingen veksler mellom en tid hun er student og bor alene i et lite hus med hage, og en tid hun lever på barnekontoen sin. Hun har hele tiden korte relasjoner til menn hun ikke burde falle for. Helle Helle beskriver i detalj hva Dorte gjør i hverdagen; spiser en is, vasker håret i eggeplommer og hennes teknikker for å sovne. Språket er enkelt, likevel blir jeg som leser fanget. Helle skriver ikke direkte om følelser, men tekstene hennes dirrer. Som Hemingway beskriver hun isfjellet over vann, men hennes enkelhet har dybde. Viktige personer rundt henne er tydelig i store kriser som i teksten nevnes kun i en setning. Som leser liker jeg veldig godt den underspilte humoren hennes. Helle Helle er for andre gang nominert til Nordisk råds litteraturpris i år og det er vel fortjent.

Bokkafé 6. mai

Dagens bokkafé er ei hyllest til radarparet Bing&Bringsværd.

London 2084, ein Sci-fi-kriminalroman, blei utgitt i 2014, same år som Jon Bing dessverre gikk bort. Ein sci-fi-æra er over.
Bing &Bringsværd har alltid vore opptatt av alle sider ved ny teknologi; den kan vere fantastisk, men kan også misbrukast. På sin måte er dei samfunnskritiske og teknologifrelste. Slik er det også i London 2084, som ikkje berre i tittelen viser referansar til George Orwells 1984. Vi trer inn i eit teknologistyrt samfunn prega av global oppvarming. Kajakk er beste måten å komme seg fram til Stortorget på, og London er tørrlagd av nybygde diker der havet pressar på frå utsida. Hovudkarakteren heiter Robert Altermann, tidlegare politimann som no er privatetterforskar. Han blir oppringt av ein gammal venn i London, Stig Holm, som ber han komme dit. Det har skjedd noko, og Holm har informasjon som mildt sagt vil sjokkere Altermann. Men, informasjonen kan ikkje overleverast på telefon, det er altfor risikabelt. Altermann må komme til London. Dermed legg han ut på ei reise som kjem til å endre på livet hans. Robert Altermann, ein mann som er redd for å binde seg og svært skeptisk til overvakingssamfunnet, reiser til London for å finne ut at han har ein ukjent son. Ein son han aldri vil bli kjent med, for han er allereie død. DNA-analyse har identifisert eit forbrent lik som Brian Wilson, son av Kate Wilson, Roberts gamle flamme.  Under identifikasjonen påstår Kate Wilson at liket på ingen måte er son hennar, og ho har rett. DNA-et vart tatt frå ei transplantert lunge, og lunga høyrer til Brian Wilson, men ikkje resten av kroppen. Brian har ingen sett noko til på lenge. Denne oppdaginga fører Altermann inn i eit mysterium som involverer pokerspel i cyberspace, mektige selskap som driv med både lyssky matproduksjon og menneskekloning, og ein del turar i London Zoo. Det siste høyrest meir uskuldig ut enn det er. God lesing!

Bokkafé 29. april

Kollektivt selvmord
av Arto Paasilinna

Denne elleville historien begynner en midtsommeraften da den mildt sagt deprimerte direktør Rellonen etter en ytterligere konkurs (den fjerde) er på vei inn i en låve for å skyte seg. I låven støter han på offiseren Kemppainen, som allerede er i ferd med å feste repet sitt til en bjelke. De bestemmer seg for å utsette handlingen, og etter en lang nattlig diskusjon, med sprit og badstu, finner de en god løsning. De vil samle andre selvmordskandidater rundt om i landet til et stort seminar.
Etter et særdeles vellykket seminar bestemmer en gruppe aktivister seg for å begå kollektivt selvmord, og dermed starter en vanvittig reise i luksusbuss mot «dødsriket».

I «Kollektivt selvmord» forener forfatteren alle sine typiske trekk: humoristisk tilnærming til alvorlige temaer og stor innlevelse i høyst vanlige menneskers liv og problemer.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 22. april

Ett minutts stillhet
av Siegfred Lenz

Denne boka gir deg den ultimate sommarfølelsen. Sjølv om teksten tar oss rett inn i ei minnestund i byrjinga, og vi skjønnar at ein av hovudkarakterane døyr, så er ikkje dette ei trist historie. Det er ei historie om forelsking ein gong på 50-60-talet. Gymnasiasten Christian forelskar seg i engelsklærarinna si, og innleier eit forhold til henne ein sommar. Denne forelskinga finn stad på Tysklands feriekyst ved Østersjøen. Christian jobbar saman med faren, dei reparerer ein molo ved ein av dei store badeplassane. I tillegg tar dei med seg turistar ut på øyane rundt på fuglesafari. Stella, den unge engelsklæraren dukkar opp, kjem om bord i båten og interesserer seg særs for arbeidet med moloen. Det blir fleire båtturar og møter mellom Christian og Stella, og det utviklar seg eit forhold mellom dei. Men alt er ikkje fryd og gammen. Ei vakker lærarinne har fleire beundrarar. Og ho er også litt flyktig, og vanskelig å få tak på. Medan ho er på sigletur med nokre venner, lengtar Christian etter ho og les korta ho sender om att og om att. Det er ingen spoiler å fortelje at heimkomsten til Stella blir dramatisk.
Historia vert fortalt gjennom minna som dukkar opp hos Christian under og etter minnestunda skulen held for Stella. Det er vart og vakkert. Lenz’ skildringar gjer at du kjenner sommarbrisen i håret og solvarmen i huda. Ett minutts stillhet kortar ned ventetida på sommarens gleder.

Bokkafé 15. april

Vi trenger nye navn
av NoViolet Bulawayo

NoViolet Bulawayo, eller Elizabeth Zandile Tshele som hun egentlig heter, er født i 1981 i Zimbabwe, og oppvokst der. I forfatterens takk i slutten av boka, står det «Og selvfølgelig [takk] til Zim, mitt elskede hjemland, landet til mitt folk». Dette er en forfatter med mye kjærlighet til hjemlandet sitt. En kjærlighet som er synlig gjennom hele boka, og som gjør den til en spennende og troverdig innføring i en verden som i alle fall jeg kjenner lite til fra før.
Historien foregår på 2000-tallet, og fortelles gjennom Darling, en ung jente som bor i brakkebyen Paradise i Zimbabwe. Darling og familien hennes har ikke alltid bodd i et blikkskur, en gang hadde de et ordentlig hus. En dag kom imidlertid bevæpnede menn med bulldosere og jevnet hele nabolaget med jorda. Nå får ikke Darling og vennene hennes gå på skolen lenger, så hverdagen deres i brakkebyen består av leker som «Finn Bin Laden» og utflukter til bedrestilte strøk der de stjeler guavaer fra frukttrær i svære hager. Det er en brutal hverdag, der reaksjonen på å finne en hengt kvinne i et kratt er å stjele skoene hennes for å ha råd til å kjøpe ordentlig brød. Etter hvert får Darling sjansen til et bedre liv på andre siden av havet. Men er alt bedre i overflodens land?

Bokkafé 8. april

Sommer uten brev
av Line Baugstø

Sommeren 1968 er Sigrid alene igjen i rekkehuset med to små døtre. Ektemannen Erling har sagt opp jobben som fotograf og har reist for å følge drømmen om et villmarksliv i Canada og Alaska. Der skal han padle på blikkstille vann, fiske laks og ta bilder av ville dyr som han senere kan selge. Sigrid prøver å forsørge seg selv og jentene ved å selge Tupperware. Også hun drømmer om noe større, om å bryte ut av trange kjønnsroller og leve av å skrive. Samtidig blir det stadig vanskeligere å få endene til å møtes. Hver dag spør jentene om det har kommet brev fra faren, men de hører ingenting.
Med stor kraft skriver Line Baugstø fram Sigrids voksende desperasjon. Sommer uten brev er en tett roman om å være i fritt fall, om avstanden som kan finnes mellom kvinner og menn, og om ikke å ha mer enn 18 kroner igjen å leve for.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 25. mars

Frøken Jean Brodies beste alder
av Muriel Spark

Jean Brodie er en lærerinne ved en dagskole i Edinburgh på 30-tallet. Og hun er i sin beste alder. Hva det betyr får vi aldri vite. Men, vi får ta del i at hun har mistet sin forlovede i krigen (1. verdenskrig) og at hun ikke deler sin arbeidsgivers oppfatning om hva unge piker skal utdannes i. Historietimene til Brodie er ikke det som står på pensum, hun underviser heller med beretninger om hennes siste ferie i Italia eller om en franskmann hun har møtt i Biarritz.
Denne heller spesielle, ugifte lærerinnen samler utvalgte jenter i det som blir kalt Brodie-klikken. De drikker te sammen, går i teater, og blir brukt av frøken Brodie til både spionasje og beskyttelse. Spioneringen går mest ut over den gifte tegnelæreren Lloyd, som Brodie mest sannsynlig er forelsket i. Beskyttelsen trenger hun mot rektoren som stadig er ute etter noe som kan gi grunnlag for oppsigelse. Men det er nok ikke alle i klikken som er interessert i å beskytte frøken Brodie.
Romanen er full av konflikter og intriger, som vi opplever gjennom disse unge jentenes øyne. En fantastisk fortellerstil trekker deg videre inn i frøken Brodies skjebne. Hvem som ender opp med hvem og hvem som forråder hvem får vi vite til slutt. Men bare om du leser boken.

Bokkafé 18. mars

Til Nuuk
av Espen Haavardsholm

Espen Hå sitter på toget sørover fra Oslo S, underveis til sommerferie hos sin danske oppvekstkamerat Klaus Malinowski. I fellesskap har de tenkt å oppsøke magiske steder fra for lenge siden. Men allerede samme dag dukker det opp forvarsler om at ferien vil få mer opprivende undertoner.
Sommeren bringer de to gamle barndomsvennene ut på en indre og ytre reise som går fra familiehemmeligheter på Østerbro i København til den ugjennomtrengelige havskodda nær den grønlandske hovedstaden Nuuk. I løpet av noen utfordrende uker havner de begge, hver på sin måte, ansikt til ansikt med sin egen mørke dobbeltgjenger.
Til Nuuk er en roman om det fine i livet og det sataniske, om universets mørke energi og grønlandshvalens sanger, og ikke minst om hvor krevende det kan være å møte seg selv i ærlighet.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 4. mars

Happy Sally
av Sara Stridsberg

«Happy Sally» er en fantasi om to kvinner som er besatt av prestasjoner og store ideer. Den ene er Sally Bauer, 1930-tallets store langdistanse- og kanalsvømmer og den første skandinav som krysset Den engelske kanalen. Den andre er Ellen som mange år senere forsøker å gjenta bragden. Hennes lengsel etter å svømme bestemmer alt omkring henne. Hun har inngått et kompromiss med sin mann Viktor: Klarer hun å svømme over kanalen, skal hun få vie seg til svømming for all framtid. Om hun mislykkes, skal hun og barna følge med Viktor på hans drømmeseilas over Atlanterhavet.

Når Ellens datter kommer til Dover for å minnes kanalsommeren, speiler morens utopi og nederlag seg i historien om Sally Bauer og hennes triumf.

Sara Stridsberg våger å ta opp vanskelige temaer. Kan barn stå i veien for en mammas lykke? Det handler om å satse alt – og med det – de ofrene det krever. For prisen er høy.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 25. februar

Om igjen
av Monica Isakstuen

«Historiene mine. Dine. Våre. De flyter i hverandre, må skrives ned for å skilles ad. Vi er alle historikere på vår egen lille måte.»

Den britiske pianisten Joyce Hatto døde i 2006, og i løpet av sine siste leveår hadde hun spilt inn over hundre cd-er. I en nekrolog ble hun kalt «Den største pianisten i verden som ingen har hørt om.» Senere ble innspillingene avslørt som forfalskninger, alle sammen.

Dette vet vi, dette skjedde. Så begynner diktningen. Om igjen er en åpen og uredd fantasi basert på Joyce Hattos liv og fall. Og et portrett av Ida, som selv føler at hun lyver i rollene som datter, kjæreste, mor. Var det av Joyce hun lærte dette? Eller bærer vi alle spillet i oss, evnen til å slå an toner som ikke er våre egne, men som kanskje vil gi oss det vi ønsker oss mest av alt?
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 18. februar

Manilahallen
av Ruth Lillegraven

Som 33-åring blir ho innlagd på Modum bad, med ei kroppsvekt på berre 38 kilo. Birgit, fødd i 1946, gledesbarnet, gutejenta, ho som elskar dyr og skog, bøker og musikk. Korleis blei livet hennar slik?

Kvart menneske ber på si historie. Og den historia inneheld kjærleik, smerte, glede, sorg. Det mørkaste mørke og det lysaste lyse. Det er berre å spørje. Snakkar ein saman lenge nok, kjem alt fram til slutt. Slik blei boka du held i handa til. For Birgit finst. Ho svara då Ruth Lillegraven spurde. Manilahallen er biografien om Birgit, skriven som dikt. Eit heilt vanleg – og difor heilt uvanleg – liv, i ei bok du ikkje har lese maken til.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 11. februar

Kjærlighet mellom intelligente menn
av Terje Holtet Larsen

Kjærlighet mellom intelligente menn er en roman om en malplassert mann som forsøker å unnslippe tilværelsen, dvs. han forsøker å unnslippe forventningene om at man skal være i stand til å ta seg selv og tilværelsen i det oljevelsignede, sosialdemokratiserte lykkelandet på alvor. Mannen er forfatter og lever vekselvis alene i en kolonihagehytte på Rodeløkka og sammen med sin hustru i en terrasseleilighet i en av Oslos forsteder. En sensommerdag forlater han kolonihagen for å være til stede ved en overrekkelse av St. Olavs Orden på Litteraturhuset. Samtidig forlater han også sitt nåværende liv, det femte. På sin Hermes Baby reiseskrivemaskin hamrer han ned beretningen om et døgn da alt skal forvandles.
Dette er en skarp og urovekkende komedie som kanskje mest av alt handler om lengselen etter et eksistensielt alvor.

Peer Gynt-versjonen
av Terje Holtet Larsen

I Peer Gynt-versjonen tar Terje Holtet Larsen tak i det som er å vite om wienerfilosofen Otto Weiningers besøk i Kristiania i 1902. Weininger kom ene og alene for å se Nationaltheatrets oppsetning av Peer Gynt. Med dette som utgangspunkt undersøker forfatteren hva en kan stole på av opplysninger vi er overgitt om menneskers liv og levnet. Hva er fakta og hva er løgn og hvordan oppstår mytene rundt et menneskeliv?

Terje Holtet Larsen (f. 1963) debuterte med romanen Sønnen i 1991. For novellesamlingen Variasjoner (1995) mottok han Gyldendals legat, og for romanen Dilettanten (2012) mottok har Riksmålsforbundets litteraturpris. Kjærlighet mellom intelligente menn (2014) er hans niende roman. For denne ble Holtet Larsen nominert til Ungdommens kritikerpris og langlistet til P2-lytternes romanpris.
Omtalene er hentet fra forlagene.

Bokkafé 4. februar

Undis Brekke
av Gunnhild Øyehaug

Undis Brekke handlar om den 38 år gamle Undis Brekke som vender tilbake til heimbygda for å ta seg jobb som lektor i nordisk på høgskulen, endå ho er svært lei av studentar. Ho kjem akkurat i tide til å få med seg den årlege julemiddagen til høgskulens nordiskkollegium, og blir der konfrontert med ulike bitar av barndom, ungdom og tidleg vaksendom som ho har prøvd å feie under teppet. Svik, håp og angst, skrivesperre, kjærleik, mannlege og kvinnelege ekskjærastar, pms, barndomsvener og foreldre, får sine plassar i dette portrettet av ei kvinne som prøver å få hovudet over vatnet. Korleis stå opp for eigne verdiar, korleis sjå si eiga netthinne, korleis nærme seg si eiga mor, og korleis ete smalahove, er spørsmål romanen stiller.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 28. januar

Svik 1938
av Kjell Westö

Helsingfors, 1938. Adolf Hitlers ekspansjonspolitikk i Europa vekker både sinne og beundring, ikke minst i den såkalte Onsdagsklubben, et uformelt diskusjonsforum som består av et knippe gamle venner av advokaten Claes Thune. Men Europas splittelse merkes også i Onsdagsklubben, og Thune mister etter hvert troen på at det er noen nytte i samtalene. Han engasjerer seg i utenrikspolitikken, men ikke i mye annet. Han er nyskilt og trist, og legger heller ikke særlig krefter i advokatbyrået sitt. Heldigvis har han god hjelp i sin nyansatte sekretær, den skikkelige og dyktige fru Wiik.
Men fru Wiik kjenner seg ikke så dyktig. Hun plages av vonde minner fra ungdomstiden under borgerkrigen, og prøver så godt hun kan å glemme. Men under et av Onsdagsklubbens møter kjenner hun brått igjen en stemme fra fortiden. De smertefulle minnene blir brakt til overflaten – og Matilda må fatte et vanskelig valg.
Kjell Westö har gitt oss en ualminnelig velskrevet og velkomponert roman, med et spenningsmettet plott som driver leseren frem mot den dramatiske slutten.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 21. januar

Svøm med dem som drukner
av Lars Mytting

Høsten 1971 blir et kjærestepar funnet omkommet i Frankrike, på en avstengt, skogbevokst slagmark fra første verdenskrig. Deres tre år gamle sønn Edvard er sporløst forsvunnet. Fire dager senere dukker han opp på et helt annet sted i Frankrike.
Ingen vet hvor Edvard har vært, og han vokser opp på en fjellgård i Gudbrandsdalen sammen med sin tause bestefar.
Hva gjorde foreldrene i det avstengte skogholtet, og var det en tilfeldighet at de tråkket på en gammel gassgranat fra krigens dager?
Og hvem har, til bestefarens begravelse, sendt dem et praktstykke av en kiste, snekret i et treverk ingen har sett make til?
Letingen etter svar fører 23 år gamle Edvard både til Shetland og tilbake til Frankrike, der han må grave seg inn i de mørkeste krokene i familiens fortid. En fortid som er tett vevd sammen med de store europeiske hendelsene fra forrige århundre, men også lidenskapen til en mestersnekker som søkte lykken i 30-tallets Paris.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 14. januar

Jeg har ventet på deg
av Mirjam Kristensen

Det er 1942. Søstrene Paula, Matilde, Edit og Milly Olsen vokser opp på en liten øy ved sørlandskysten. I nabohuset deres driver familien Didrikson sommerpensjonat, og en dag ankommer et ektepar med fostersønnen David. Han er jødisk flyktning.
En sommernatt møtes David og Paula. Siden møtes de hver natt i den gamle, engelske hagen på øya. Helt til den dagen lille Milly drukner på den årlige sommerutflukten. Kort tid etter starter forfølgelsen av de norske jødene, og David forsvinner ut av Paulas liv.
Mange år senere blir Anna Vårø arvingen etter grandtante Paula Therese Olsen. Anna begynner å lese Paulas gamle dagbøker og snakke med de som levde den gangen. Hva var det som gjorde at tante Paulas liv ble det som det ble?
I sin femte roman viser Mirjam Kristensen seg som en utsøkt prosaist og en lysende klar historieforteller.
Omtalen er hentet fra forlaget.

2014:

Bokkafé 10. desember

En gammeldags julaften av Johan Borgen og
Julaften i Balsgården av Gabriel Scott
Fra boka Julehelg, redigert av Jørn Roeim

Denne Bokkaféen, den siste før jul, leste vi to historier fra boka Julehelg : norsk jul i diktning og bilder; redigert av Jørn Roeim. Julestemningen ble satt med fortellingene «En gammeldags julaften» av Johan Borgen, etterfulgt av «Julaften i Balsgården» av Gabriel Scott.

God jul!

Bokkafé 3. desember

Kammerpiken
av Cecilie Enger

Oslo, 1926. Hilda Cooper kommer fra England for å jobbe som dronning Mauds kammerpike. Innenfor Slottets vegger, i sterk kontrast til livet utenfor, innordnes hun i et hierarkisk samfunn av tjenere, etikette, måltider og dronningens stadige kjoleskift.

Hilda Cooper ble, i likhet med sin underordnede kammerpike Violet Wond, boende på Slottet under tre norske konger, fram til sin død på 1990-tallet. Hun opplevde aldri samlivet med en mann, hun stiftet aldri familie. Men hun levde for kjolene, for minnene om dronningen, for plikten.

Romanen er basert på samtaler med folk som kjente de to kammerpikene.

Omtalen er hentet fra forlaget.

 

Bokkafé 26. november

Austerlitz
av W. G. Sebald

Fortelleren i Austerlitz møter en mann ved navn Jacques Austerlitz på jernbanestasjonen i Antwerpen på slutten av 60-tallet og de to kommer i snakk. Austerlitz, som viser seg å være arkitekturhistoriker, øser av sin kunnskap om bygningen de befinner seg i. Samtalen om kunst og arkitektur preger også de neste møtene – for de fortsetter å møtes i årene som kommer. Sakte men sikkert rulles Austerlitz sin livshistorie opp. Vi får vite at han som fireåring i 1939 ble fraktet med en såkalt «kindertransport» ut av Tsjekkia og plassert i et fosterhjem hos en kalvinistisk prest og hans hustru i Wales. Som voksen plages Austerlitz av uvitenheten med hensyn til fortiden, og han begynner detektivarbeidet for å finne ut hvor han kommer ifra og hva som egentlig hendte med familien hans.

Winfried Georg Maximilian Sebald (1944-2001,) bedre kjent som W.G Sebald, var en tysk forfatter og litteraturviter. Han bodde og arbeidet som universitetslektor og senere professor i England størsteparten av sitt voksne liv, frem til han omkom i en bilulykke bare 57 år gammel. Austerlitz kom ut i 2001, samme år som forfatteren døde.

Bokkafé 19. november

De forvillede
av Amin Maalouf

I Amin Maaloufs nye roman blir eksilforfatteren Adam oppringt i Paris av sin gamle bestevenn Mourad, som ligger for døden i Libanon. Adam har ikke vært hjemme på 26 år, men reiser straks av sted for å treffe vennen – men er for sent ute. Han bestemmer seg derfor i stedet for å prøve å samle resten av den gamle vennegjengen han ikke har sett på så lenge. De har alle gjort svært forskjellige valg og er spredt over store deler av verden: en jobber for Pentagon i USA, en er blitt mangemillionær i Jordan, en har gjort karriere i Brasil, en er blitt munk – og en er blitt radikal islamist.
Romanen er en av Maalous mest personlige. Den har fått en svært god mottakelse, og regnes som en av hans aller beste. Maalouf tar tak i kjente problemstillinger fra forfatterskapet: eksil, identitet, kulturforskjeller, rett og galt, og forsøkene på å bygge bro mellom øst og vest, og kombinerer dem i en velskrevet, lett tilgjengelig og tankevekkende fortelling om livsvalg og vennskap.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 12. november

Ensomheten i Lydia Ernemans liv
av Rune Christiansen

Ved bredden av tjernet ble hun stående ganske urørlig, bare nå og da løftet hun hånden for å vifte vekk et insekt, og et par ganger strakte hun seg etter en øyenstikker, ikke for å gripe den, snarere for å anerkjenne forbindelsen der i skumringen. To skapninger delte, om aldri så flyktig, samme tidsrom, det var virkelig ikke uten betydning.
Lydia Erneman har vokst opp som eneste barn på et småbruk nord i Jämtland. Hun utdanner seg til veterinær og flytter etter noen år i Skåne til et lite tettsted i Norge. Vi følger Lydia i hennes virke som dyrlege, i gjøremålene som følger de skiftende årstidene og landlivets rutiner. Kontakten med foreldrene er sporadisk, for selv om Lydia lett vinner respekt og tillit for sin iherdighet, er det likevel som om hun er prisgitt ensomheten som den altomfattende betingelsen for sitt liv, en betingelse som kan slå et menneske til marken, men som like fullt er et utspring for lykke.
Ensomheten i Lydia Ernemans liv er en bemerkelsesverdig, nostalgisk og fortrøstningsfull roman, skrevet i et konsist, bevegende og usedvanlig rikt språk.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 5. november

Morfar, Hitler og jeg
av Ida Jackson

Tenk deg at du en dag finner ut at du har lyst til å google deg selv, og i stedet for å finne noe om deg selv  finner ut at den snille, gode morfaren din hadde en mørk fortid som SS-redaktør og nasjonalsosialist under den andre verdenskrigen. Hva hadde du følt?
Ida Jackson ville vite mer. Hun ville finne svar. Og hun finner en morfar som er aktiv politisk på «feil side». En morfar som er overbevist om at den nasjonalsosialistiske ideologien er det eneste rette, og dermed følger oppfordringen om å verve seg som frontkjemper på Tysklands og Hitlers side. Hun føler seg kvalm.  Og hun finner ut at tiltrekningen til det totalitære er noe de har felles. Morfaren til nasjonalsosialismens ytre høyre, Ida til det kommunistiske ytre venstre. En forskjell er at Ida har vokst litt ifra tanken om revolusjon, mens morfaren var nasjonalsosialist hele livet.
Familien vil ikke snakke om det. Men Ida må finne ut, og graver i morfarens fortid. Hun blir overrasket da hun oppdager at Per Pedersen er en kjent skikkelse for historikeren Terje Embersland, som har skrevet mye om de norske frontkjemperne under den andre verdenskrigen. Av han får hun dermed god hjelp til å finne ut av morfarens historie
Dette er en bok om å finne sannheten, erkjenne historien og godta at mennesker har flere sider. Verden er ikke delt inn i svart-hvitt.  Idas minner om en kjærlig, god og snill morfar må dele plass med kunnskapen om hans ideologiske syn og handlingene hans under krigen. Forfatteren gir oss et innblikk i Per Pedersens liv, hans tid som frontkjemper på Østfronten og hans tid som familiemann i etterkrigstidens Norge. Boken vekker sterke følelser og er en av høstens svært viktige bidrag til nasjonens hukommelse.

Bokkafé 29. oktober

Rettsstridig forføyning. En roman om kjærlighet
av Lena Andersson

Ester Nilsson er essayist, lyriker og et fornuftig menneske i en fornuftig relasjon med samboeren Per. Når hun møter kunstneren Hugo Rask kommer både fornuften og forholdet i fare. Ester og Hugo innleder etter hvert et forhold der premisset er følgende: Begge er interessert i han, ingen er spesielt interessert i henne.

Lena Andersson har skrevet en skarp, vittig og skremmende gjenkjennelig roman om hvordan det er å være i forelskelsens vold. Romanen fikk den høythengende Augustprisen i Sverige i 2013 og sørget for Lena Anderssons definitive gjennombrudd som forfatter. Rettsstridig forføyning anbefales på det varmeste!

Bokkafé 22. oktober

Den merkelige hendelsen med hunden den natten
av Mark Haddon

Christopher er femten år gammel og har Asperger syndrom. Han kan veldig mye om matematikk og veldig lite om mennesker. Han elsker systemer, mønstre og sannheten. Han hater å bli berørt, og han hater fargene gul og brun. Han har aldri gått alene lenger enn til enden av sin egen vei, men da han finner naboens hund drept, blir verdenen hans snudd på hodet.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 15. oktober

Utsyn frå sørglaset
av Gyrðir Elíasson

En forfatter låner huset til en venn i nærheten av et fiskevær på Island. Meningen er at han skal sitte der og skrive en roman, men han sliter med skrivesperre. Romanen vil ikke ta den formen han ønsker, og han får ikke helt grep om romanfigurene. Han blir distrahert av omgivelsene, og enda mer av tilbakeblikk på sitt eget liv. Forfatteren har lite kontakt med andre, og ser ut til å ha akseptert isolasjonen som kunstnerens lodd. Romanen blir konkret tidfestet ved at hendelser i verden, som tok sted i 2011, nevnes – for eksempel drapet på Osama Bin Laden. «Utsyn frå sørglaset» er en fragmentspreget dagbokroman i fire deler. Boka er inndelt etter årstidene – vår, sommer, høst, vinter, og følger hovedpersonen året gjennom.
Gyrðir Elíasson er en av vår tids mest anerkjente forfattere, og vant Nordisk Råds Litteraturpris i 2011 for novellesamlingen «Mellom trærne». Hans forfatterskap rommer dikt, noveller og romaner. I hans bøker tipper hverdagen ofte over i drøm, og liv og død interagerer med hverandre. Den islandske naturen danner ramme for hans fortellinger.

Bokkafé 8. oktober

Unnskyld
av Ida Hegazi Høyer

To unge møtes. De hengir seg fullt og helt til hverandre og en altoppslukende kjærlighet. Sammen planlegger de fremtiden. Men hvor godt kjenner de egentlig hverandre?
En sår og vakker roman om hemmeligheter, glede og smerte, og kjærlighet som overvinner nesten alt.

Bokkafé 1. oktober

Liten fugl
av Lars Ramslie

Lars Ramslie debuterte som 23-åring i 1997 med romanen Biopsi. For den mottok han Tarjei Vesaas debutantpris. Siden gav han ut fire romaner i høy hastighet frem til 2004, før det ble stille. I vår kunne man endelig registrere livstegn fra Ramslie igjen. Kritikerne omtalte romanen Liten fugl som noe av en begivenhet etter ti års stillhet. Nysgjerrigheten ble ikke mindre av at boken ble lansert som første bind i et større verk på flere tusen sider, som Ramslie til alt overmål har skrevet i en grotte på Grand Canaria.

Vi blir kjent med en kvinne som bare omtales som «mor». Mor jobber i administrasjonen på en internatskole. I bokens begynnelse er mor på sykebesøk hos en tidligere elev ved skolen. En jente, som ligger alvorlig kvestet og i komatilstand, uvisst av hvilken grunn. Mye av spenningen er knyttet til hvordan jenta havnet her. Den videre historien avdekker litt etter litt et meget spesielt forhold mellom «mor» og denne jenta. Et forhold som balanserer hårfint mellom omsorg og noe som minner om overgrep. Hvilken side det til sist faller ned på overlater Ramslie til leseren å vurdere.

Bokkafé 1. oktober

Liten fugl
av Lars Ramslie

Lars Ramslie debuterte som 23-åring i 1997 med romanen Biopsi. For den mottok han Tarjei Vesaas debutantpris. Siden gav han ut fire romaner i høy hastighet frem til 2004, før det ble stille. I vår kunne man endelig registrere livstegn fra Ramslie igjen. Kritikerne omtalte romanen Liten fugl som noe av en begivenhet etter ti års stillhet. Nysgjerrigheten ble ikke mindre av at boken ble lansert som første bind i et større verk på flere tusen sider, som Ramslie til alt overmål har skrevet i en grotte på Grand Canaria.

Vi blir kjent med en kvinne som bare omtales som «mor». Mor jobber i administrasjonen på en internatskole. I bokens begynnelse er mor på sykebesøk hos en tidligere elev ved skolen. En jente, som ligger alvorlig kvestet og i komatilstand, uvisst av hvilken grunn. Mye av spenningen er knyttet til hvordan jenta havnet her. Den videre historien avdekker litt etter litt et meget spesielt forhold mellom «mor» og denne jenta. Et forhold som balanserer hårfint mellom omsorg og noe som minner om overgrep. Hvilken side det til sist faller ned på overlater Ramslie til leseren å vurdere.

Bokkafé 24. september

Mormor hilser og sier unnskyld
av Fredrik Backman

Elsa er snart åtte år og veldig veslevoksen. Mormor er Elsas beste venn. Og faktisk også hennes eneste venn. Mormor jobbet tidligere som kirurg, men nå kjører hun bil uten førerkort og står naken på balkongen og skyter på folk med paintballgevær. Folk sier at hun er gal. Men mormor har et hemmelig språk og et eget kongerike, Miamas, der alt er annerledes. Det er dit mormor tar med Elsa når Elsas foreldre blir skilt og når Elsa blir mobbet på skolen fordi hun er annerledes enn de andre. Miamas er deres fristed, helt til mormor en dag blir syk og får vite at hun skal dø.
Før hun dør, gir mormor Elsa en bunke med brev, der hun ber naboene sine om unnskyldning. Brevene fører Elsa til en leiegård bebodd av militante borettslagsmedlemmer, fanatiske kaffedrikkere, kamphunder, monstre, fylliker og helt vanlige sladrekjerringer. Men brevene blir samtidig opptakten til en historie der et barn forsøker å lære seg å akseptere at alle man er glad i en dag skal dø, og der hun gradvis får vite sannheten om både kongeriket Miamas og om mormor.

Bokkafé 17. september

Salome og Ladies
av Mara Lee

Salome: Elsa er en ekte ‘folkhemsprinsessa’ der hun vokser opp i en svensk småby på 80-tallet. Hun er sammen med Micke som er best på hockeybanen, hun danser ballett og får hovedrollen, hun går på fest og smugrøyker og drikker. Hun er tynn og kul og har en skarp tunge. Hun er både farlig og tiltrekkende. Og hun er rasende. Veronica, bestevenninnen hennes skal dø. Og Elsa har fått en fosterbror hun ikke vil ha eller vite av. Og pappen hennes er erstattet av en dødskjedelig stefar. Hun drømmer om før, da Veronica var frisk og mamma og pappa var sammen, og ingen fosterbror utfordrer hennes eksklusive rett til oppmerksomhet. Mara Lee har skrevet en usedvanlig sterk og berørende bok. Akkurat som Salome peker Elsa på det hun ikke kan få, og hvis ikke hun kan skal heller ingen andre ha det, da vil hun heller legge alt rundt seg i ruiner.
Ladies: Vi møter fire unge, begavede kvinner i dagens Stockholm; en vakker kunstgallerist, hennes ubekymrede venninne, en skamløs kunstner og en hardtarbeidende poet. De følger hverandre fra opplevelser i tidlige tenår og frem til i dag, da de er midt i trettiårene. Mellom kulturlivets innerste kretser og modellverdenens forføreriske speilkabinett krysses de fire kvinnenes veier på nytt i dagens Stockholm. Deres møter som konkurrenter og elskende fører uungåelig frem til en skjebnesvanger konfrontasjon. To av dem ønsker hevn.
Ladies skildrer en samtid som gjennom sin besatthet av det utvendige og perfekte, er dypt urovekkende. Romanen ble en stor suksess da den kom ut i Sverige og er under oversettelse til en rekke språk.
Omtalene er hentet fra forlaget.

Bokkafé 10. september

Si at vi har hele dagen
av Anne Kyong-Sook Øfsti

«Si at vi har hele dagen» er en bok som egner seg godt for videre diskusjon. Det er en historie om mødre, søstre og døtre. Og om det å høre til. Hovedpersonen i boka er Rebekka, en kvinne som ble adoptert fra Korea til Norge da hun var 3 år. Hun jobber som familieterapeut, men har i begynnelse av boka vært sykmeldt i lengre tid etter at søsteren Marion døde. Marion var også adoptert fra Korea, og Rebekka får en enorm sorgreaksjon etter at hun mister søsteren. Boka handler blant annet om hva sorgen gjør med Rebekka; hvordan hun ikke takler å jobbe, og hvordan hun, nærmest på impuls, bestemmer seg for å reise til Sør-Korea. Hun vil prøve å finne den biologiske moren til Marion. Men mer enn en jakt på søsterens mor, blir reisen en søken etter egen identitet.

Bokkafé 3. september

Pappaen og havet
av Tove Jansson

Mummipappa og familien bryter opp fra Mummidalen for å begynne et nytt liv langt ute i havet, på en øde øy med et sluknet fyrtårn som ikke vil lyse igjen. En merkelig fisker holder til på øya, der havhestene danser på stranden i måneskinnet. Det nye livet blir ikke slik Mummipappa hadde tenkt seg. Han må både forstå havet og bli godtatt av det.
Pappaen og havet er den åttende og nest siste boka Tove Jansson skrev i romanserien om mummitrollenes verden. Den første boka i serien kom i 1945, og da Pappaen og havet kom i 1965, var det mange som lurte på om Jansson hadde sluttet å rette bøkene om mummitrollene mot barn, og gått over til å skrive dem først og fremst for voksne. Janssons svar på dette var at man skiller for bastant mellom litteratur for barn, litteratur for ungdom og litteratur for voksne. I følge henne var det bare ét skille som var verdt å snakke om innen litteraturen: gode og dårlige bøker.

Bokkafé 28. mai

Født feminist : hele Norge baker ikke
av Marta Breen

Vi hører om det overalt: Norske kvinner har plukket opp håndarbeidet igjen, de baker småkaker og dyrker husmorrollen. Sju av ti unge kvinner synes «det hadde vært fint å bli forsørget av en mann», mens et økende antall tar sin ektemanns etternavn.
Hva i all verden er det som skjer? Er vi historiens første generasjon som er mer konservative enn våre foreldre? spør Marta Breen. På 1970-tallet kjempet hennes egen mor for barnehageutbygging, økonomisk selvstendighet og selvbestemt abort. For dagens unge kvinner er kampen gått over til å bli en konkurranse i prektighet.
Marta Breen bruker humor og egen livshistorie når hun tar for seg par-ferier, porno og rosa tyllkjoler. Heller ikke vår tids barnedyrkelse, overdådige bryllup eller selvhevdende menn går fri. Marta Breen holder den feministiske fanen høyt uten å miste humøret av den grunn.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 21. mai

Eleanor & Park
av Rainbow Rowell

Året er 1986. Stedet er Omaha, Nebraska. 16-årige Eleanor har nettopp flyttet til byen med sin mor og småsøksen – og sin utilregnelige stefar. Hun føler seg tykk og bortkommen og da hun går inn på skolebussen første skoledag faller hun helt ut med sitt illrøde hår og buksene som holdes sammen av sikkerhetsnåler.
Det er bare én ledig plass. Ved siden av Park. Kjekke og kule Park. Som også er utenfor, om enn på sin egen måte. Neste dag er plassen ved siden av Park ledig igjen. Langsomt får de øyne opp for hverandre og blir forelsket, sånn som man forelsker seg for første gang, når man er 16 år.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 14. mai

Når ein først skal skyte nokon og Kom ikkje inn i mitt hus
av Arnfinn Kolerud

Berre ei siste, lita, trassig bygd i nordvest klamrar seg til nynorsken. Resten av landet held seg til bokmål og engelsk. Men folk på den vesle staden greier ikkje eingong å einast om dei bur i Vassbygda eller Vassbygdi. Dei har heller ikkje a- og b-klassar på skulen, men a og i. Og den mest ihuga nynorskingen av dei alle, Bendik Uføre, køyrer Toyoti. Når ein bjørn reiser seg på to og trugar med å utslette Ivar Aasen og heile nynorsken, må vassbygdingane ta saka/saki i eigne hender.
Bendik Uføre veddar huset sitt på at han skal få heile det norske folket til å samle på nynorske diktarkort. Det skal han greie med hjelp av makelause premiar og Enella Frø, ei dame som har forlese seg på dikt og som er sterkt plaga av tankesprang. Snart vekker dei nynorske diktarkorta harme og glede og tjuvar over heile landet. Austlendingane held krisemøte og ein minister i regjeringa må ta sin globus og gå. Kom ikkje inn i mitt hus er andre bok i Vassbygda-trilogien.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 7. mai

Det var grønt
av Kjersti Anfinnsen

Det er ikke mye som gjør livet verdt å leve for hovedpersonen i Det var grønt. Angstfylt, trist og sint har han trukket seg tilbake fra verden og fordriver tiden med å jobbe som tannlege, se på tennis og kjøpe sex. En dag kommer den elleve år gamle sønnen hans, Steffen, på døra med ønske om kontakt. Moren hans har nylig dødd etter lang tids sykdom. Det blir en vekker for den misantropiske tannlegen, som ledes til å vende tilbake til barndommen, familiens hemmeligheter, til menneskene og seg selv.

«Det var grønt» er en mørk, nydelig og vittig fortelling om isolasjon, familie og kjærlighet.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 30. april

Paradishagen
av Sigrun Slapgard

Den norske regissøren Julie Dalgård oppsøkjer Melk kloster i Austerrike for å lage ein dokumentarfilm. Ein avdød familievenn, bibliotekaren Kurt Leonard, har avslørt delar av ei historie ho vil finne ut av.
Det viser seg at her er fleire ufortalde historier knytte til krigen. Det at Leonard har ei fortid som Wehrmacht-soldat, er berre starten. Dalgård går på jakt i hans og familiens fortid både i Nord-Noreg og i Austerrike, og nærmar seg etterkvart nye versjonar av livshistorier ho har kjent sidan barndommen. Med kva rett skal ho skape filmen som vil bli ståande som historia om Kurt Leonard? Og kva versjon skal ho fortelje? I denne romanen får vi lese om forteiing i den næraste familie, om kollektiv forteiing og om konsevensane av dette. Vi blir vitne til korleis kjærleik og død kan slå inn i liv og korleis ulike liv og livshistorier flettar seg inn i kvarandre.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 23. april

Songfuglen
av Jan Roar Leikvoll

Handlinga i denne romanen er lagt til ein namnlaus by, befolka av kvinner og forbode for menn. Jakoba veks opp forkledd som jente, beskytta av mora og tanta. No som han er i ferd med å bli ein ung mann, blir hemmelegheita vanskelegare å halde skjult. Og når tanta brått dør, trer Jakoba ut av det trygge tilveret: Han er i livsfare i sin eigen by. Samstundes trugar og lokkar brøla frå mannfolka i skogen utafor. Han forelskar seg i den vakre tenestejenta Tikva, og står framfor eit avgjerande val. Den vakre songstemma hans kan redde han, men om han blir songar, vil han då miste Tikva for alltid?
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 9. april

Mot nordavinden og Den syvende bølgen
av Daniel Glattauer

Denne vakre og usedvanlige kjærlighetsromanen består av e-postkorrespondansen mellom to mennesker som blir kjent da Emmi Rothner feilsender en e-post og Leo Leike sender et ironisk svar. Dermed er dialogen i gang. Etter hvert oppstår varme følelser, og behovet for å treffes blir stadig sterkere. Men kan nærheten som er bygget opp på nettet overleve i den fysiske verden?
Mange lesere ble så betatt av Daniel Glattauers roman «Mot nordavinden» at de nesten følte seg snytt av den uavklarte slutten: Vil Emmi og Leo få hverandre, eller var deres e-postforhold bare et vindpust? I oppfølgeren «Den syvende bølgen» kom svaret.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 2. april

Setningsskade
av Lajla E. Lorentzen

Setningsskade er vinnerromanen i Margboks romankonkurranse PERIFERI 2013.
Utdrag fra boka:
Huset sklei av gårde i leira, slik var det altså, jeg hadde
bygd huset på leirgrunn, det var problemet. Det var noe
uhørt i det, jeg kunne ikke tru det var sant, og hver gang
jeg så det, eller tenkte på det, var det som ei indre sjakt
åpna seg, og ei kulde spredte seg i kroppen, det isa i
magen og ut i arma. Jeg kunne ikke fatte det. Når jeg
våkna om mårran, var dette det første jeg tenkte på, at
huset seig, men så var det dette beinet som satte i gang
å stikke og brenne, og først når prikkinga var over, og
jeg sto i dusjen og skalv, først da kom det tilbake til meg
igjen, det katastrofale.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 26. mars

Vi dyra
av Justin Torres

Tre brødre river seg vei gjennom barndommen – moser hverandre med tomater, lager drager av søppel, gjemmer seg når foreldrene slåss, lister seg rundt i huset mens mor sover nattevakten av seg. Pappa og mamma er fra Brooklyn – han er puertoricaner, hun hvit – de er begge bare så vidt voksne selv, og deres kjærlighet er en alvorlig, farlig sak. Livet i familien er vilt og oppslukende, fullt av kaos og følelser og lykksaligheten av å høre helt og holdent til hverandre.

Fra den intense familietilhørigheten barnet opplever, til den dyptpløyende fremmedgjortheten han kjenner på idet han begynner å bane seg sin egen vei i verden. Vi dyra er en nydelig bok som gjenoppdager den gode oppvekstromanen på en overraskende sterk måte.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 19. mars

Ti ting jeg har lært om kjærligheten
av Sarah Butler

Alice er snart tretti, den yngste av tre døtre og familiens svarte får. Hun har en dragning mot fjerne og ofte farlige reisemål, har aldri opplevd nærheten til faren sin som hennes to eldre søstre har, og har holdt seg unna deres mer konvensjonelle karrierevalg. Alice har lagt bak seg et havarert forhold i London til mannen hun trodde hun kanskje ville gifte seg med, og er sent ute med å motta nyheten om at faren ligger for døden. Hun rekker tilbake til familiens hjem akkurat i tide til å si farvel.

Daniel blir kalt mye rart, ”omstreifer”, ”boms”, ”fortapt”. Han har ikke hatt tak over hodet på nesten tretti år, men en gang i tiden hadde han fast jobb og et lidenskapelig kjærlighetsforhold til en kvinne han aldri har glemt. For ham er London by blitt et hjem på en måte som ingen hus av murstein og morter noen gang var det. Han lager skulpturer av tingene han finner på sine vandringer gjennom byen – hyssingbiter og papirfliker, hårstrikken til et barn, en tapt øredobb – og opplever også synestesi, en nevrologisk tilstand som får ham til å se ord og alfabetbokstaver som farger. Men nå som han nærmer seg seksti, har helsen begynt å skrante, og det som holder ham i live er kunnskapen om en ting – at han har en datter et eller annet sted i verden som han aldri har klart å finne.

Ti ting jeg har lært om kjærligheten er en hjerteskjærende fortelling om å finne kjærlighet på de mest uventede steder, om rotløshet og hjemkomst, og om kraften i båndene som binder oss sammen. Romanen introduserer britiske Sarah Butler som en ny forfatter med et stort talent for å fortelle medrivende og uforglemmelige historier.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 12. mars

Oppløsningstendenser
av Nina Lykke

Jeg er en kakerlakk som gjemmer seg bak do inne på et mørkt baderom. Der står jeg og famler ut i mørket med antennene mine, famler etter holdepunkter. Samtidig er jeg mennesket som kommer inn på baderommet, skrur på taklampen, får tak i kakerlakken og holder den sprellende opp mot lyset.
Oppløsningstendenser er en monolog fra bunnen. Liv befinner seg på nullpunktet, i en 100-kroner-dagen-tilværelse i en kjellerhybel på Sagene i Oslo, etter ekteskapet med Anders og forholdet til Bjørn, etter Frogner-leiligheten, restaurantene, kredittkortene og den økonomiske katastrofen. Fra en fundamentalt mistrøstig situasjon, et dypt fall fra den høyere middelklassen Liv ble født inn i, vokser det frem en burlesk, skjev og mørk fortelling om menneskelig havari.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 5. mars

Wonderboy og Fyrsten
av Henrik H. Langeland

Wonderboy
Møt Christian von der Hall, 34 år og senior vice president i suksesskonsernet Scandinavian Media Group og følg hans ferd mot å gjennomføre et av de mest spektakulære oppkjøpsraidene i norsk mediehistorie. Med siv.øk.-eksamen fra Handelshøyskolen og fire år i prestisjefimaet McKinsey har Christian gjort alt det riktige her i livet. Sammen med sin sjarmerende kone Tessa og deres to små barn lever han et vellykket direktørliv i villa på Nordberg, helt til han en dag på nyåret 2000 får en forretningsidé som i løpet av de påfølgende månedene utvikler seg til å bli hans store karrieremessige Master Plan.

Fyrsten
Han er her igjen! Wonderboy er tilbake! Tretten år etter dot.com-kollapsen har Christian von der Hall skjønt at det finnes én ting her i livet som er mye mer interessant enn penger –  makt! Christian von der Hall står foran sin kanskje største bragd. Alt han har arbeidet for de siste tretten årene peker frem mot dette øyeblikket. Høsten 2013 skal det skje. Ingenting må gå galt.
Henrik H. Langeland har med Wonderboy og Fyrsten skrevet underholdningsromaner av ypperste merke. De er spennende, drivende og morsomme. Og ikke minst gir bøkene innsikt i et miljø og et maktspill bare de smarteste kan ta del i.

Omtalen er hentet fra norli.no.

Bokkafé 26. februar

1001 natt : den utrolige historien om to norske slaver i Alger
av Vetle Lid Larsen

Da trønderen Niels Moss og bergenseren Christian Børs seilte ut fra Norge i 1769, ante ingen av dem hva som ventet: et liv som hvite slaver i Afrika. En skjebne de delte med hundretusener av andre europeere.
På slavemarkedet i Alger tar historien deres en uventet vending: Niels Moss blir kastet i de beryktede slavefengslene, omgitt av ville dyr og desperate fanger. Christian Børs blir den muslimske herskerens personlige kaffeskjenker, den høyeste stilling noen kristen hoffslave kan få. Men også den farligste.
1001 natt er en dramatisk og storslagen beretning med forbløffende paralleller til i dag. På bakgrunn av flere tusen sider med dagbokopptegnelser, brev, notater og upublisert arkivmateriale forteller Vetle Lid Larssen historien om de to nordmennenes kamp for å overleve i en brutal kultur, på et fremmed kontinent.
De norske slavene setter sin lit til at myndighetene hjemme i Danmark-Norge vil redde dem. Men hvordan skal styresmaktene i København reagere på den algeriske aggresjonen: dialog eller konfrontasjon? Beslutningen blir fatal for de to nordmennene.

240 år senere reiser Vetle Lid Larssen til Algerie på sporet av den overraskende sannheten.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 19. februar

I havet er det krokodiller
Fabio Geda

«I havet er det krokodiller» er den sanne historien om Enaiatollah Akbari, som flyktet fra Afghanistan som tiåring. Han ble forlatt av moren få dager etter at hun hadde fått ham med over grensen til Pakistan. Boka følger hans fem år lange reise mot frihet gjennom Afghanistan, Pakistan, Iran, Tyrkia og Hellas, hele veien med en redsel for å bli arrestert. Boka forteller om en farefull reise, men også om vennskap og lojalitet, og medmenneskelighet.
En tankevekkende og lærerik bok. Ved å se flukten gjennom et barns øyne, blir den litt ufarliggjort, noe som bidrar til bokas kvaliteter. Hovedpersonen virker som han har en evne til å se det positive i alt, og er heldig å møte personer som hjelper han på veien. Er det slik at noen personer er født mer heldige enn andre? Hvordan ville vi selv oppført oss i møtet med en flyktning i samme situasjon som hovedpersonen?

Bokkafé 12. februar

Til Skafottet
Ann-Turi Ford

Det ligger et menneske ute på det lille skjæret et børseskudd fra stranden. Vedkommende preges av en veldig, oppsvulmet buk, som om han var svært velstående.
– Vi trenger en pram, sier Lars Andersen rolig.
Hvordan kunne det gå til at Kristian Svensen Griseboe, som vokste på på begynnelsen av 1700-tallet i dagens Fagerstrand, to ganger ble dømt til døden ved halshogging?
Til skafottet er gjennomillustrert og forteller denne utrolige og sanne historien, slik den i detalj beskrives i rettsdokumentene lokalhistoriker Espen Tjernshaugen har funnet fram til og tolket.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 5. februar

Olavs draumar og Andvake
av Jon Fosse

Jon Fosse blir rekna som ein av vår tids viktigaste forfattarar. Tekstane hans er omsette til over 40 språk, og skodespela er sette opp over tusen gonger over heile verda. Fosse har motteke ei uendeleg rekkje prisar både i inn- og utland.
Olavs draumar er ei draumelik, urovekkjande og klaustrofobisk forteljing, mest som ei bibelsk likning. Med sitt enkle og ladde språk skapar Fosse ei lysande skildring av kjærleiken mellom dei to unge. Alida og Asle kom i Andvake til Bjørgvin der ho fødde eit barn. I Olavs draumar forlèt dei byen, men Asle, som no vel å kalla seg for Olav, vil dra attende til Bjørgvin for å kjøpa ei gåve til Alida. Men det går ikkje slik han drøymer om.

Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 29. januar

Hendelsenes hus
av John Boyne

Russland 1915: Den dagen den seksten år gamle bondesønnen Georgy Jachmenev blir truffet av en kule som var ment for et medlem av den russiske tsarfamilen, forandrer livet hans retning for alltid. Belønningen for heltedåden er ansettelse som personlig livvakt for den unge tronarvingen, Alexei Romanov, eneste sønn til Tsar Nikolai II. Georgy blir vitne til de dypeste hemmelighetene til Nikolai og hans kone, Alexandra, og er til stede mens de siste hendelsene som fører til Romanovfamiliens fall, utfolder seg. Sekstifem år senere besøker han sin hustru Zoya på sykehuset, og minnene om deres liv sammen og opplevelsene under tsarfamiliens storhetstid, strømmer på. Mens han ser tilbake på sitt liv, følger vi Georgy fra han er en usikker bondegutt, som en ung mann i Vinterpalasset, og frem til han som gammel mann tenker tilbake på det utrolige livet han har levd. Gjennom hans minner fortelles også den grusomme historien om Romanovfamiliens siste dager, historien som har ligget som en mørk skygge over ekteskapet til Georgy og Zoya.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 22. januar

Individ, modernitet, frigjøring

Befinner individet seg på randen, og i tilfelle avhva?
«Det moderne prosjekt» eller «moderniteten» er et uttrykk som er tatt i bruk i ettertid for å beskrive den prosessen som startet etter renessansen og skjøt fart fra 1600-tallet og fremover. Mennesket våkner, og oppdager seg selv og sin egen fornuft.

I 1850 skriver Camilla Collett «Amtmannens døtre». Her problematiserer forfatteren kvinnens rolle og den mangel på frihet og konsekvenser for kjærligheten som denne medfører. Ca 30 år senere, gir Ibsen ut «Et dukkehjem». Tittelen er et bilde på det borgerlige ekteskapet slik det fremstod da. Det skjer en bevegelse fra den ene fortellingen til den andre, men innholdet er mye det samme; retten til frivillig kjærlighet, likeverd og respekt innenfor ekteskapet – å bli sett som et menneske og ikke som en rollefigur.
Nyere romaner om emnet er «Børnene» av Ida Jessen, «Hjem til meg» av Trude Marstein, «Ingenting å angre på» av Trude Marstein og «Kjærlighet» av Hanne Ørstavik. Samtidsromanene sier noe om hvordan det oppleves å bli forlatt, av ektefelle og av foreldre, og om at tiden ikke alltid leger alle sår.

Befinner mennesket seg på randen av å ta noe tilbake? For å finne seg selv?

Bokkafé 15. januar

Ulvetid
av Hilary Mantel

Hilary Mantels mesterverk Ulvetid er en av de største sensasjonene i den engelske litteraturen de siste årene: en fullstendig moderne og annerledes historisk roman, en internasjonal kritikersuksess, den mestselgende Booker-prisvinner noensinne.
Han er sønn av en smed, han er Englands nest mektigste mann. Thomas Cromwell er bølle og sjarmør, humanist og slåsskjempe, melankoliker og politisk geni. Folk viker unna ham. Tragedien leder ham fram til Henrik 8s side. Sammen vil de bryte alle lover for å skape et nytt England.

Aldri har tudortidens England stått tydeligere for oss: maktens skjønnhet og brutalitet, hofflivets redsler og gleder, hverdagens lukter og smaker. Ulvetid er en roman slik man ikke trodde de kunne skrives lenger: en gjenskaping av en hel verden, med skikkelser som står skremmende levende foran oss.
Omtalen er hentet fra forlaget.

2013:

Bokkafé 11. desember

Gjesterommet
av Helen Garner

Gjesterommet er en uforglemmelig og sterk fortelling om vennskap på godt og vondt, fra en av Australias mest kjente og prisbelønte forfattere. Boken er basert på Garners erfaringer med en nær venninnes bruk av alternative terapier mens hun var døende av kreft. Romanen ble mottatt med stor internasjonal oppmerksomhet og vant flere litterære priser.

Med stor omsorg gjør Helen klart gjesterommet for sin gamle venninne Nicola som kommer på besøk.  Hun skal følge en behandling hun tror skal kurere henne for kreften hun lenge har kjempet mot. Fra det øyeblikket den utslitte og radmagre, men fortsatt slående flotte Nicola kommer av flyet, går Helen inn i rollen som sjelesørger, pleier og beinhard dommer. Sammen må de to kvinnene – en skeptisk, en urokkelig i sin tro på helbredelse – finne en vei gjennom Nicolas bisarre terapi og sitt nære vennskap mot slutten som uunngåelig venter.

Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 4. desember

Legenden om julerosen
av Selma Lagerlöf
Fra boka Julefortellinger, redigert av Dan Lindholm

Dette er en gammel svensk legende, her fortalt oss av Selma Lagerlöf. Det sies at hver julenatt blir Gøingeskogen omgjort til den vakreste hage noen noensinne har sett.

Langt inne i skogen bor en familie av fredløse og fryktede røvere. Den eneste som viser dem vennlighet er den gamle abbeden Hans, og som takk får han ta del i dette vakre mirakelet.

Dette er en historie om å se det gode i menneskene og om å vise medmenneskelighet overfor dem som ikke har vært så heldige i livet.

 

Bokkafé 27. november

Agnes i senga
av Heidi Linde

Agnes lukker øynene og ser for seg begravelsen sin. Det er det samme hver gang. Den fullsatte kirka, den hvite kista nesten skjult under overdådige kranser, blomstene som strekker seg hele veien nedover midtgangen, den lille trykksaken i eksklusivt papir med et fordelaktig fotografi av henne selv på forsiden; smilende og livsglad, et hjerteskjærende gjensyn med dette unge mennesket som så meningsløst skulle bli revet bort.
Man kan dø av sorg, også, tenker Agnes, det har hun lest et sted.
Agnes er 32 år, hun er blitt forlatt av kjæresten og flytter inn i farens leilighet. Her er hennes liv.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 20. november

Vareopptelling
av Erlend Loe

Nina Faber er en aldrende lyriker som aldri har vært i takt med sin samtid. På 1970-tallet, mens kollegaene skrev riktig og viktig, skrev hun de rareste ting. Nå har hun har vært ute av syne i årevis. Herjet av motgang og alkohol, det har gått rykter om et lengre opphold i Istanbul, muligens til og med en kjæreste, men ingen vet.
Vi møter henne den dagen hun utgir sin nye diktsamling, Bosporos. Nina er nervøs, hun er sint og når hun kommer over en totalt urimelig anmeldelse, rakner det for henne. Det er pay back time.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 13. november

Amerikanske guder
av Neil Gaiman

Dagen Shadow løslates blir verden snudd opp ned, hans kone er død. Lammet av sorg og berøvet alt som en gang ga livet mening, befinner Shadow seg på flyet hjem. Ved siden av sitter en svært merkverdig mann som kaller seg selv herr Onsdag. Herr Onsdag advarer om en storm som kommer, og tilbyr Shadow en jobb.
Sammen legger de to ut på en bisarr reise på tvers av statene, men stormen som brygger slår snart ut i full blomst.
Amerikanske guder er Neil Gaimans virkelige mesterverk. En usedvanlig spennende krimroman nøstet inn i en fantastisk skjult verden der alt plutselig snus på hodet.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 6. november

Hellig vrede
av Laila Bokhari

Pakistan har blitt symbolet på vold, ekstremisme og terror de siste årene. Som terrorekspert har norsk-pakistanske Laila Bokhari besøkt sin fars hjemland en rekke ganger. I denne boka øser hun av sin massive kunnskap om Pakistan og dets innbyggere. Bokhari tar leseren til by og land – fattig og rik. Vi møter politikere, generaler og rasende islamister.
Som en av få vestlige har Bokhari snakket med en rekke mennesker i de lovløse stammeområdene mot Afghanistan. Men Bokhari utfordrer også våre fordommer mot politisk islam og terror. Hellig vrede er blitt en kunnskapsrik og energisk bok fra en kvinne som også ser lyspunkter i landet hennes far en gang forlot.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 30. oktober

Over det kinesiske hav
av Gaute Heivoll

Like før krigen får et ektepar reist sitt eget forpleiningshjem for «åndssvake» i den vesle bygda helt sør i Norge. Snart fylles rommene med pasienter; den religiøse grubleren Christian Jensen, den tause, alltid ruggende Matiassen, og Onkel Josef, som er blant de mest beleste i bygda.
En søskenflokk på fem barn flytter inn i «galehuset» som det blir kalt. Josef kaller dem bare «tullingene fra Stavanger», men de blir likevel raskt en del av familien. Krigen tar slutt, men den usedvanlige familien skal få alt annet enn fred. For snart rammes de av en stor tragedie som kommer til å forfølge dem alle resten av livet.
Med en ny historie basert på virkelige hendelser og autentiske personer har Gaute Heivoll skrevet om mennesker som kanskje kunne kalles «åndssvake», men som gjennom sine liv og sine handlinger viser et hvert menneskes verdighet og iboende styrke.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 23. oktober

Øyer i hjertet: En begeistringsbok
av Tove Nilsen

Øyer i hjertet handler om hva det å reise gjør med den som reiser, og hvordan minnene fra stedene du har vært setter seg i deg og gjør deg til den du er, om hvordan noen landskap fortsetter å gi gjenklang i deg.
Tove Nilsen forteller om den hvite sandflekken på Kirkeneset i regnværet, om en kvinne i Venezia med ruller i håret som blir et bilde på ujålete ujåleri, om den kritthvite middelaldrende huseieren som bader på en tilbakeholden måte – i denne boka beskrives i det hele tatt mange ulike måter å bade på, som også blir måter å føre seg i verden på –, om å betrakte en sovende mann på en takterrasse, om å plukke opp fremmede hunder, og om å finne glede og fortrøstning ved å befinne seg i periferien av andres liv.
En overskuddsbok fra en klok, innsiktsfull og nysgjerrig forteller.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 16. oktober

Yarden
av Kristian Lundberg

En gang for lenge siden var Kristian Lundberg kroppsarbeider. Han var enda en 14-åring som svetta og sleit på akkord. Så ble han forfatter og seilte, rik på kulturell kapital, opp i middelklassen.
Her holdt han det gående ei stund. Før han falt tilbake i det gamle livet igjen. Tilbake til kroppsarbeid på Yarden i Malmø. Timearbeid. Et nytt, gammelt liv i en skyggeverden av gjeldsofre, papirløse innvandrere og andre desperados. Folk som jobber livet av seg for ingenting, og blir behandla som ingenting.
Yarden er en roman fra Yarden. Om klasseforskjeller og klassefall. Og det voksne livet til Kristian Lundberg.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 9. oktober

Null
av Gine Cornelia Pedersen

Jeg brenner inne
jeg lurer på når noen skal
se at jeg brenner inne
Det er ingen som kan se at
jeg har masse å komme med
Jeg tenker at det bare er
et spørsmål om tid før noen
oppdager meg
Hva kan skje hvis du er helt åpen for verden? Hvis det ikke fins grenser for hva du kan være med på? Den unge jenta i romanen Null er villig til å gå langt i sin søken etter et liv der hun er helt til stede, helt oppfylt, der hun er noen.
Gine Cornelia Pedersens debutroman er en bejaende og eksplosiv tirade om å være sårbar, glad, desperat, grenseløs og fylt av håp.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 2. oktober

Glasskår i munnen
av Henk van Woerden

Glasskår i munnen skildrer en av historiens merkeligste skjebner. Den rommer fortellingen om en mann som aldri var sikker på hva han var og hvor han hørte til. En dag i 1966 befinner han seg i den sørafrikanske nasjonalforsamlingen, der han like før er blitt ansatt som bud.
Han går bort til statsminister Verwoerd – arkitekten bak apartheid – og stikker ham i hjel med den kniven han har gjemt på kroppen.
Dette er et av de mest dramatiske mordene i nyere historie, og gresk-afrikanske Demitrios Tsafendas er kanskje den merkeligste politiske morderen verden har sett.
Glasskår i munnen er en bastardbok, en blanding av biografi, selvbiografi og fiksjon. Nederlenderen Henk van Woerden, som selv vokste opp i Sør-Afrika, har fulgt i den permanent hjemløse nomaden Tsafendas’ fotspor. Henk van Woerden er født i Holland i 1947.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 25. september

En fremmed i verden
av Simon Stranger

Seksten år gamle Noah bor i et av Cape Towns bedre strøk. Han er en svart adoptert gutt, i en hvit verden, et barn av det nye Sør-Afrika – regnbuenasjonen. Men likevel tvinger spørsmålet seg fram: Hvor kommer han egentlig fra? Kanskje svaret befinner seg i den store slummen utenfor byen. En tilfeldighet setter ham på sporet, og Noah begir seg ut på sitt liv reise.

Vinteren 1652 heiser Jan van Riebeck seil mot Kapp. Han har fått i oppdrag å etablere en handelsstasjon på sydspissen av Afrika for Det nederlandske ostindiske kompani. Men både reisen og oppdraget blir langt vanskeligere enn han hadde forestilt seg. Kan han stole på de innfødte, og på sitt eget mannskap?

På midten av 90-tallet seiler Simon Stranger over Atlanterhavet i en liten båt. Overfarten er dramatisk, men de klarer det til slutt. Vel fremme på Trinidad får han nyheten om at faren hans er dødssyk. Simon drar hjem og sitter ved farens seng i seks uker. Vil han komme til å overleve?
Adele vokser opp i et delt Sør-Afrika, og sammen med familien sin, blir hun tvunget til å bosette seg i slummen utenfor Cape Town. Sakte men sikkert blir hun en del av motstandsbevegelsen mot apartheid, noe som til slutt får skjebnesvangre konsekvenser.

En fremmed i verden består av fire dramatiske historier, som samtidig henger sammen på et gripende og originalt vis. Romanen beveger seg langt både i tid og rom, mellom fiksjon og virkelighet, og hele tiden er det noe som står på spill, for karakterene, og ikke minst, for forfatteren selv.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 18. september

Fange 59. Taterpige
av Aina Basso

Ei ung taterjente er på flukt gjennom Trondheims gater. Byens vaktarar vil ha henne og folket hennar vekk frå byen. Maria kjem bort frå følgjet sitt og hamnar på tukthuset. Her fortel ho historia om livet på landevegane, med familien og folket hennar, og med guten ho blei forelska i.
Fange 59. Taterpige er eit sterkt portrett av ei ung jente som får livet snudd på hovudet. Dette er ein roman om lengt, vennskap, pågangsmot og kjærleik.
Aina Basso debuterer som vaksenbokforfattar med denne romanen.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 11. september

Alt vi ikke har bruk for
av Linda Gabrielsen

Alt vi ikke har bruk for er fortellingen om en livsbejaende far som demonterer sin familie – mens en paralysert mor står og ser på. Det er lek og svik, manglende grenser og eventyrlige fortellinger, og midt oppe i det hele står Conni. Med et barns overskudd, livsmot og oppfinnsomhet greier hun på forunderlig vis å forsvare seg.
Men da vi møter henne igjen i voksen alder, har Conni problemer med å bære sin historie. Er livet en forberedelse på å forlate og bli forlatt?
Alt vi ikke har bruk for er en kjærlighetshistorie om frihet og ufordragelighet, om å skape og bli skapt.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 4. september

Svart jente/hvit pike
av Joyce Carol Oates

Midt på 1970-tallet deler Genna Meade, datteren i en familie med nobel historie som antislaveriaktivister, rom på college med Minette Swift, en svart prestedatter fra Sørstatene. 15 år senere tar Genna inn over seg denne tiden på nytt – og begivenhetene som førte til Minettes dramatiske død.

«Svart jente/hvit pike» gir et sterkt dobbeltportrett av to unge jenter med kompliserte bånd til to ulike familiesystemer og svært forskjellige sosiale forhold.

Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 12. juni

Og været skiftet og det ble sommer og så videre
av Pedro Carmona-Alvarez

Han er fra New Jersey.
Hun er fra Oslo.
De møtes i New York på slutten av femtitallet.
De forelsker seg.
De gifter seg med hverandre og flytter til Asbury Park.
De får to jenter som noen år senere dør i en ulykke.
Livet går i svart.
I 1967 flytter de til Norge.
Året etter får de datteren Marita.

Og været skiftet og det ble sommer og så videre er en liten roman om de store tingene – om kjærlighet, tap og savn og rotløshet, om å leve i en tragedie og vokse opp i dødens skygger.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 5. juni

Brudereisen
av Marieke van der Pol

I etterkrigstidens Nederland lengter Ada, Marjorie og Esther etter å unnslippe fattigdommen og slitet og starte på nytt et annet sted. De har alle forskjellige grunner til å ønske seg vekk, men føres sammen på et KLM-fly til New Zealand. Om bord på flyet møter de Frank, som kommer til å spille en viktig rolle i alle de tre kvinnenes liv.
Vel framme på New Zealand skilles veiene deres, men når kvinnene møtes igjen mange tiår senere, i Franks begravelse, får de sjansen til å høre hverandres historier. Likevel er det ikke sikkert at alle sannhetene kommer for en dag.

Denne velskrevne og engasjerende romanen har fått en svært god mottagelse, og er filmet med blant andre Rutger Hauer på rollelisten.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 29. mai

Lysår
av James Salter

For første gang på norsk. På samme måte som kollegaen Richard Yates, ble James Salter gjenoppdaget for få år siden og er nå i ferd med å bli gjenutgitt i hjemlandet og oversatt til en lang rekke språk, i tillegg til at han kommer med en ny roman i 2013.
Lysår utkom første gang i 1975. Susan Sontag hevdet at «Salter belønner spesielt dem som opplever lesing som en intens glede» og Richard Ford kaller ham bare «mesteren».
I det vakre huset ved Hudson-elven, ikke langt fra New York City, bor Nedra og Viri med sine to barn, hund og ponni. De er paret som alle misunner. Middagsselskapene er intime og festlige, vennene er spennende og kunstneriske. Idyllen er komplett, men lyset blekner litt etter litt – i takt med idealene som forvitrer, for hvert år som går. Det er et godt ekteskap, men samtidig et mindre godt ekteskap og plutselig er det intet ekteskap. Deretter følger vi Nedra og Viri, hver for seg.

James Salter er opptatt av nyansene i det indre, tette livet mennesker imellom. Her retter han søkelyset mot det underliggende ingenting mellom to mennesker – og trenger seg inn under den forskjønnede overflaten via en strøm av både flyktige skisser og sylskarpe bilder, der den røde tråden er av og til vanskelig å få øye på.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 22. mai

Papirvegger
av John Ajvide Lindqvist

En høyblokk i Blackeberg begynner å tippe. En paparazzifotograf jakter på det perfekte bildet, men finner noe annet. En kvinne finner et lik hun vil ha for seg selv. En toller besitter en mystisk evne til å se hva mennesker skjuler. En mann tror han har funnet en måte å lure døden på.

I denne boken finner du ni fortellinger som er skrevet på mine papirvegger, de tynne veggene som skiller oss fra det uforklarlige andre. Dessuten finner du «Slutthåndteringen», som er like lang som en kortroman og som utgjør en epilog til min roman Håndtering av udøde, men som også kan leses frittstående.
Det handler om kjærligheten og døden. Hva vi gjør når de kolliderer og monstrene kryper fram mellom sprekkene.

Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 15. mai

Vrede
av Salman Rushdie

Professor Malik Solanka, historiker, dokkemaker og mangemillionær gjennomlever en livskrise som truer med å ødelegge både ham og hans kone og lille sønn. Raseriet han opplever, skremmer ham slik at han flykter fra London til New York.
Men New York gir ingen hvile. Solankas ønske om å nullstille seg og bli fri for alle bånd blir umulig i en metropol der vold og ubendig, aggressiv energi er selve drivkraften.
En seriemorder dreper vakre unge kvinner, og en mystisk mann i panamahatt blir til stadighet observert nær åstedene for drapene. Solanka har panamahatt, og han husker ingenting fra sine nattlige vandringer.
Hva gjør New York med ham? Hvordan finner han veien ut? Går den via kjærligheten, politikken eller cyberspace?
Med denne forrykende svarte komedien går Salman Rushdie rett inn i et felt som kanskje er vår tids aller mest sårbare.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 8. mai

En mann ved navn Ove
av Fredrick Backman

Ove er 59 år. Han kjører Saab. Til tross for at han ble sparket som styreleder i borettslaget for flere år siden (i det som Ove selv bare omtaler som «statskuppet»), klarer han ikke å la være å blande seg inn. Han sjekker at alt er på stell, og at ingen bryter reglene.
Men når de nyinnflyttede naboene i rekkehuset midt imot er så uheldige å ødelegge Oves postkasse, blir det opptakten til en humoristisk og hjertevarm historie om rufsete katter, uventet vennskap – og kunsten å rygge med tilhenger. Det som skjer, kommer til å forandre en mann og et borettslag for alltid.

En roman om kjærlighet, skikkelig verktøy og betydningen av alltid å kjøre Saab.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 24. april

Metro 2033
av Dmitry Glukhovsky

Året er 2033.
Atomkrig har etterlatt jordens overflate ubeboelig. Moskvas overlevende innbyggere har flyktet ned i t-bane-nettet som strekker seg ut under byen, og har vært der i rundt 20 år.
I denne relativt nye tilværelsen fungerer t-bane-stasjoner som bystater med forskjellige styresett og ideologier. Noen er allierte, andre må klare seg alene. Beboerne av metroen må i tillegg til å kjempe mot hverandre, beskytte seg mot genmuterte vesener fra overflaten og monstre fra dypet av tunnelene.
Hver dag er en kamp for å overleve.
Vi følger Artjom, en ung mann som ble født på overflaten da den fortsatt var beboelig, men som har bodd i metroen mesteparten av livet sitt.
Etter ønske fra en mystisk jeger begir han seg ut på en fysisk og psykisk reise gjennom metroens mørke tunneler. En reise som vekker filosofiske tanker i et hittil naivt sinn. Finnes det mer enn øyet kan se? Har noen mer rett til å leve enn andre? Og kanskje aller viktigst: kommer menneskene noensinne til å kunne flytte opp til jordens overflate igjen?
Metro 2033 er en dannelsesroman fra en post-apokalyptisk verden.

Bokkafé 17. april

Hildegard
av Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Hun var bare tre år gammel da hun fikk sine første visjoner: Et tynt lite rødhåret barn som gjorde moren både rørt og skremt.
I Hildegard forteller Anne Lise Marstrand-Jørgensen historien om den merkelige jenta med synene, hun som sendes i isolat i kloster som åtteåring, men som langsomt sprenger seg ut av ensomheten.

Hildegard er et litterært portrett av en av historiens mest fascinerende kvinneskikkelser, og en moderne eksistensiell roman om noen av tilværelsens grunnkategorier: tro og tvil, kunnskap og usikkerhet, kjærlighet og forsakelse.

Romanen vant Weekendavisens store Litteraturpris i 2009, og er blitt en bestselger i Danmark med over 30 000 solgte eksemplarer.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 10. april

Sommerboken
av Tove Jansson

‘Sommerboken’ handler om Sophia, hennes far og farmor som tilbringer sommeren på en vakker øy i den finske skjærgården. I korte, underfundige og livsfilosofiske kapitler fortelles det fremfor alt om forholdet mellom den lille jenta og den gamle farmoren, om deres vennskap og eventyr, om naturens kraft og ubendighet.
Spillet mellom liv og død, mellom fortiden og fremtiden, mellom alderdommen og barndommen har aldri vært så klart i Tove Janssons bøker som her. ‘Sommerboken’ er en særdeles vakker, varm og humoristisk bok.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 3. april

Bølle på døra
av Jennifer Egan

Her er boka som tar tiden på pulsen, har tatt amerikanske kritikere og lesere med storm og høstet et skred av litterære priser.
Romanen rommer en vev av fortellinger med røtter i punkrockens California og tråder inn i framtidens USA. Sentralt står livene til Bennie Salazar, punkrocker og senere stjerneprodusent, og Sasha, den unge kvinnen som jobber for Bennie og sliter med kleptomani.
Boka handler om å være ung, og plutselig være eldre.
Den beveger seg fram og tilbake over 40 år, flytter seg mellom New York, San Francisco, Napoli og Afrika. Den fanger tidens nådeløse gang og teknologiens ubønnhørlige frammarsj som herjer med vår menneskelighet.

Bølle på døra har vunnet en oppsiktsvekkende lang rekke priser – bl.a. både Pulitzer-prisen og National Book Critics Circle Award – og er blitt en stor bestselger både i USA og i England. Bokrettighetene er solgt til 30 land. HBO har sikret seg TV-serierettighetene.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 20. mars

Tequiladagbøkene: Gjennom Sierra Madre
av Morten A. Strøksnes

Morten A. Strøksnes har reist fra USA til Mexico City. Turen starter i Arizona og fortsetter gjennom New Mexico, Texas og de myteomspunne Sierra Madre-fjellene.
Han oppsøker utilgjengelige og merkelige steder hvor ofte volden regjerer, og på veien møter han gåtefulle indianerfolk som lever under ekstreme forhold.

Strøksnes viser oss en verden få kjenner til, rett over grensen fra USA.
På deler av turen beveger han seg i fotsporene til de norske oppdagerne Carl Lumholtz og Helge Ingstad.

Tequiladagbøkene gir oss tøffe livshistorier, hypervoldelige byer, narkokrig og papirløse immigranter på flukt. Strøksnes fanger fjellenes villskap og skjønnhet, hele veien til Mexico City.
Omtalen er hentet fra forlaget

Bokkafé 13. mars

Fallvann
av Mikael Niemi

Det har regnet uten opphold hele høsten. Skogen, markene, myrene i Nord-Sverige er gjennomtrukket – jorden er mettet.
Det er her, hvor Lulevassdraget strekker seg inn mot norskegrensen, at kraftverkenes store vannmagasiner ligger på rad. Og nede ved kysten ligger byene.
En dag hender det som aldri skal skje.
En liten sprekk i et damanlegg utvides, demningene brister – en katastrofe er under utvikling. En grå vegg av vann reiser seg. Flodbølgen velter fram, og den skal én vei – nedover.
Blant dem som rammes, er mannen som kjører for livet i sin elskede sports-Saab mens tsunamien vokser i bakspeilet. Her er helikopterpiloten, som hadde planlagt selvmord denne dagen, men i stedet blir redningsmann for mange. Hans fraskilte kone skaper igjen problemer for ham, mens hans gravide datter klamrer seg fast i et flytende hus. En kraftverksarbeider blir rasende på en ung kvinne og søker hevn. En kvinne nede i Luleå prøver desperat å forsere den endeløse, helt stillestående bilkøen ut av byen for å komme hjem til sin datter.
Fallvann er en intens og åndeløst spennende katastroferoman – og samtidig full av Mikael Niemis varme, poesi og humor.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 27. februar

En sjøens helt
av Jon Michelet

Atten år gammel får Halvor Skramstad fra Rena i skogskommunen Åmot hyre som lettmatros på Wilhelmsenrederiets linjeskip M/S Tomar. Det er desember 1939. Verdenskrigen er i gang i Europa og på havet, men norske skip er ennå nøytrale.
Da Halvor legger ut på sitt livs eventyr, aner han lite om hva som venter ham i tida som kommer. Om bord i titusentonneren M/S Tomar får han kallenavnet Skogsmatrosen. Mens han seiler kloden rundt, rammer krigen Norge, og vår store handelsflåte får en stadig viktigere rolle på utefronten. I løpet av Halvors første år til sjøs endres verden for bestandig, og Halvor endrer seg med den. Han blir en krigsseiler.
En sjøens helt er en gripende, dramatisk og vidtfavnende beretning om Norges krig på havet. Med kraft og autoritet, humor og varme har Jon Michelet skrevet den store norske sjøromanen.
Bind 2, Skytteren, utkommer høsten 2013.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 20. februar

Vinterdvale
av Anne Michaels

Vinterdvale er en vakker og poetisk bok om kjærlighet, historie og arkeologi. Lag for lag graver forfatteren seg ned i en fortelling hvor fortid og nåtid, følelser og arkeologiske konstruksjoner flettes i hverandre og tvinnes sammen.
Bokas nåtid er i Egypt, men tre ulike, betydelige, teknologiske hendelser bringes inn i fortellingen: byggingen av Aswandammen, minnene om den lange kanalen St Lawrence i Canada, og fortellingen om bombingen og gjenoppbyggingen av Warsawa.
Språket er gjennomarbeidet og finslipt. For alle som kjenner Anne Michaels fra før er det en stor begivenhet at hun endelig har skrevet en ny bok.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 13. februar

Hula Lou
av Wenche-Britt Hagabakken

Finn Eng har havnet på sykehjem. Eli Berg Johansen, Finns niese, finner stadig nye unnskyldninger for ikke å besøke ham. Men hun må jo dra.
Onkel Finn har betydd mye for henne, han har levd et liv ingen i familien eller hjembygda forstår seg på, og ingen har villet vite av. Han dro til sjøs som 15-åring, og han var ofte borte i årevis.
Eli minnes møtene med onkelen. Sommeren hun var sju år, og moren var innlagt for å ta mandlene. Sommeren hun var 15, og onkel Finn hadde med seg Jimmy Olsen, og de tre overnattet i låven og snakket seg gjennom nettene.
Om livet til sjøs. Om kjærligheten Finn skulle vende tilbake til.
Om Silk Lady Bar i Pearl City på Hawaii. Om Hula Lou.
Gjennom en mosaikk av fortellinger om familien prøver Eli å danne seg et sannferdig bilde av onkel Finn, en mann som aldri fant sin plass. Samtidig får vi gjenkjennelige glimt av småbyer og bygdesamfunn på Østlandet samt overbevisende skildringer av sjømannslivet i 50 til 70-årene.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 6. februar

Jente møter gutt
av Ali Smith

Ali Smith har skrevet om på en myte av Ovid. Myten handler om en jente som oppdras som gutt for å unngå sin fars vrede, forelsker seg i en annen jente – og blir forvandlet til en gutt slik at de kan gifte seg.
I Ali Smiths moderne versjon møtes også jente og gutt – og jente og jente.
En politisk og poetisk bok som får deg til å smile, om metaformose i en moderne verden.

Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 30. januar

Allsang
av Eivind Buene

Orkesteret har sluttet å spille, men jeg synger av full hals. Jeg ligger på gulvet og synger, scenelyset blender meg, jeg fester blikket på lysekronen der ute over hodene på publikum. Jeg vet at hun kan høre meg. Nevermore the sun shall rise, synger jeg, stemmen min alene i det store rommet, to chase the night with fiery skies.
Allsang er historien om Ivan og Marie, en fortelling om sangen og menneskestemmen, om en ukjent Händel-opera og om hvordan vi aldri slutter å håpe.
Eivind Buene er født i Oslo i 1973, og har studert komposisjon ved Norges Musikkhøgskole. Han arbeider som frilans-komponist, og har skrevet for en rekke symfoniorkestre, ensembler og festivaler i inn- og utland.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 23. januar

Ragnarok. Gudenes død
av A.S. Byatt

«Ragnarok» er historien om slutten på verden. Det er en fortelling om ødeleggelsen av alt liv på denne planeten og slutten på gudene selv. Hvilken mer relevant myte kan noen moderne forfatter finne?

En ung kvinne er evakuert ut til den engelske landsbygden da bombene begynner å falle under andre verdenskrig. Hun sliter med å finne seg en plass i sitt nye liv. Så får hun en utgave av «Asgard and the Gods» – en bok om de gamle, norrøne gudene – og hennes indre og ytre liv endres totalt.

Krig, naturkatastrofer, uvørne guder og ødeleggelsen av alt liv på planeten, er bare noen av de trådene A.S. Byatt vever inn i «Ragnarok». På samme måte som Wagner lånte fra denne dramatiske norrøne saga for sitt klimaks i Ring-syklusen, har A.S. Byatt gjenoppfunnet den for vår tid i all dens intensitet og kraft. Språklig slående og med fantasi i overflod, dette er enestående fortellerkunst fra en av verdens virkelig store forfattere.
Omtalen er hentet fra forlaget.

Bokkafé 16. januar

Hele fire titler, alle under paraplyen biografier, ble presentert denne dagen av bibliotekarstudenter fra Høgskolen i Oslo og Akershus:

Den blå døren
av Lise Kristensen

Ni år gamle Lise Kristensen nøt en idyllisk barndom på den tropiske øya Java sammen med sine norske foreldre.
Men alt ble revet opp etter det uventede angrep av japanerne på Pearl Harbour i desember 1941.
I 1943 okkuperte japanerne Java, og i løpet av kort tid var alle innbyggene med vestlig bakgrunn kastet i fangeleire.
Norske Lise var sammen med sin mor, lillesøster og lillebror skilt fra faren og stengt inne i et brutalt miljø der død, voldtekt og tortur var dagligdags.
Da moren ble syk, tok lille Lise over ansvart for sine småsøsken i fangeleiren, hvor de ble holdt fanget i to år.
Det tok et langt liv før Lise klarte å fortelle sin historie om den umenneskelige behandling av japanske soldater, og hvordan de så vidt overlevde.
«Den blå døren» er en dramatisk øyenvitnefortelling om en ukjent del av krigshistorien. Men først og fremste er det en bok om viljen til å leve, en bok som vil bevege deg i lang tid.

Mitt grådige hjerte: fire kvinneportretter
av Hege Duckert

Hvordan kunne det ha seg at Simone de Beauvoir, en kvinne som hele livet var opptatt av selvstendighet og frihet, var plaget av intens sjalusi?
Hvorfor omskapte Karen Blixen livet i Afrika til en mytisk fortelling som bare delvis var sann, og mente hun at de mennene som ikke ville bli hos henne var mest verd å ha?
Hvorfor valgte Billie Holiday konsekvent partnere som mishandlet henne?
Og er det slik at Frida Kahlos malerier ikke bare uttrykker fysisk smerte, men også er et uttrykk for den følelsesmessige lidelsen hun opplevde ved mannens gjentatte utroskap?
Hva slags forventninger har kvinner til kjærligheten, og hva skjer når disse brister? Med utgangspunkt i disse fire kvinnenes liv, forsøker Hege Duckert å undersøke hvordan tap av kjærlighet kan føre til livskraftig kunst. Det handler om kvinner som strever med å forene frihet med kjærlighet, og flyktige menn med rastløse hjerter. Det handler om å velge, som Karen Blixen uttrykte det, mellom å gå på løvejakt og å bade barnet. Å miste kjærligheten åpner for uante krefter, for intens kreativitet og for å omskape sin egen historie.

Dagboken 1953-1958
av Witold Gombrowicz

Witold Gombrowicz (1904-1969) begynte å skrive dagbok da han var 49 år gammel. Fjorten år tidligere var han ankommet Buenos Aires om bord på en atlanterhavsdamper. Planen var å returnere etter et par uker. Men så brøt krigen ut, og det skulle gå 24 år før Gombrowicz igjen satte føttene på europeisk jord. Sitt hjemland Polen så han aldri igjen.
«Dagboken» ble opprinnelig publisert som månedlige bidrag til det Paris-baserte emigranttidsskriftet Kultura. Den er ingen loggbok over forfatterens gjøren og laden, men en 16 år lang eksistensiell og kunstfilosofisk undersøkelse, skrevet av en forfatter som bevisst går inn for å bli «[s]in egen kommentator, rettere sagt [s]in egen iscenesetter». I «Dagboken» skaper han sitt eget diskusjonsforum, en «blogg» lenge før internett.

På gyngende grunn. Samtaler med Odd Børretzen
av Niels Chr. Geelmuyden

Odd Børretzen har med alle sine bøker, plater og kåserier gledet mange lesere og lyttere. Med sitt skråblikk på Norge og nordmenn har han oppnådd en spesiell posisjon. I denne boken ser han seg tilbake og gjør seg noen tanker om havet, døden og kjærligheten. I samtale med Niels Christian Geelmuyden berøres temaer som samliv og flukt, sjenanse, oppvekst, skjeggvekst, beruselse, feighet, melankoli, seksualitet og gleden forbundet med å seile sin egen sjø.
Omtalene er hentet fra de respektive forlag.

Bokkafé 9. januar

Postmannen og Pablo Neruda eller Brennende tålmodighet
av Antonio Skármeta

Den unge fiskersønnen Mario får jobb som postbud på ei lita øy i Chile. Hver dag sykler han opp bakkene med post til den store dikteren Pablo Neruda, som er tvunget dit i eksil. Mario er en stor beundrer av Pablo Neruda, og etter hvert har de lange samtaler om poesi, politikk, livet og kjærligheten. Den vakre barpiken Beatriz blir Marios store kjærlighet, men han vet ikke hvordan han skal uttrykke sin store beundring for henne. Derfor ber han dikteren om hjelp til å skrive et vakkert kjærlighetsdikt som han vil gi henne.
Dette er en lettlest roman på ca hundre sider. Den ligger opp mot faktisk historie, og vi får et godt innblikk i hverdagslivet og den politiske situasjonen i Chile på 1970-tallet. Den er også morsom, full av overdrivelser og artige mennesketyper, og har et veldig godt språk. Det spesielle vennskapet mellom den unge postmannen og den store dikteren er fint beskrevet. Boka kom ut for første gang i 1986. Den er også filmatisert under navnet «Il postino», der handlingen ble lagt til Italia.
Antonio Skármeta, født 1940, er chilensk forfatter. Han har skrevet novellesamlinger, romaner, litteraturhistorie og jobbet med film og fjernsyn. Etter kuppet i 1973 måtte han forlate landet.
Av hans romaner kan nevnes «Soñé que la nieve ardía» (1975), «No pasó nada» (1980), «La insurrección» (1982), -«Ardiente paciencia» (1985, norsk overs. 1997) og «La velocidad del amor» (1997). «Ardiente paciencia» ble verdensberømt da den ble filmatisert 1994 med tittelen «Il Postino» (Postmannen). I 1999 kom «La boda del poeta» og 2001 «La chica del trombón», «El baile de la victoria» 2003.

 

2012:

God jul. Hvor er du? av Beate Grimsrud

Toget fra Ajaccio av Anne Oterholm

Sluk av Lars Saabye Christensen

Fornemmelsen for slutten av Julian Barnes

Fedrenes løgner av Tom Egeland

Syngja av Lars Amund Vaage

Den vidunderlige følelsen av frykt av Karina Hollekim og Odd Harald Hauge

Siste mann i tårnet av Aravind Adiga

Egypteren Sinuhe av Mika Waltari

Jeg er Prableen av Prableen Kaur

Spill. En dameroman av Sigrid Combüchen

Barndom av Arild Nyquist

Slaktehus 5 eller Barnekorstoget. En pliktdans med døden av Kurt Vonnegut jr.

Kinamann av Brynjulf Jung Tjønn

Stekte grønne tomater på Whistle Stop Cafe av Fannie Flagg

Dager i stillhetens historie av Merethe Lindstrøm

De grunnleggende bestanddeler av Michel Houellebecq

Den motvillige fundamentalist av Moshin Hamid

Krim-serien fra Svalbard av Monica Kristensen

Thomas F’s siste nedtegnelser til allmenheten av Kjell Askildsen

Ulovlig norsk av Maria Amelie

En dåre fri av Beate Grimsrud

Talent for lykke av Ari Behn

Fallet av Albert Camus

 

2011:

Jul i vårt hus

Bli Björk av Mette Karlsvik

Den mørke sida av månen av Levi Henriksen

Urak av Demian Vitanza

Harjeet av Romeo Gill

Imot naturen av Tomas Espedal

Skjønne utsikter av Tonje Røed

Historien om fru Berg av Ingvild Rishøi

Erindringer av Torgny Lindgren

En spøk av Milan Kundera

Rapsgubbene av Karin Brunk Holmqvist

Hundehode av Morten Ramsland

Mennesket og maktene av Olav Duun

Vidunderlige nye verden av Aldous Huxley

Maleren fra Shanghai av Jennifer Cody Epstein

L av Erlend Loe

Trolldomsfjellet av Thomas Mann

Bli hvis du kan. Reis hvis du må av Helga Flatland

Før jeg brenner ned av Gaute Heivoll

Historien om Edgar Sawtelle av David Wroblewski

Yacoubian-bygningen av Alaa Al Aswany

Bruno politimester av Martin Walker

Navnebroren av Jhumpa Lahiri

Mellom oss av Ruth Lillegraven

Vett og uvett av Einar K. Aas og Peter Wessel Zappfe

Bipersonar av Carl Frode Tiller

Tretten av Mia Berner

Verdensmestrene av Henrik Langeland

Å telle duer av Marie-Sabine Roger

Min kamp av Karl Ove Knausgård

Utrenskning av Sofi Oksanen

Sameland av Magne Hovden

Gjennom de renes land av Kristin Solberg

Teori og praksis av Nikolaj Frobenius

 

2010:

Hjem til jul av Laila Stien

Regntid av Line Baugstø

Det norske huset av Frode Grytten og Jens Hauge

Mot nordavinden av Daniel Glattauer

Ingenting å angre på av Trude Marstein

Fru Marta Oulie av Sigrid Undset

Bokens folk av Geraldine Brooks

Tøyengata av Tone Huse

Samuel August fra Sevedstorp og Hanna Hult av Astrid Lindgren

Bakenfor alle farger av Karsten Alnæs

Hvit tiger av Aravind Adiga

Ein vakker dag av Anna Gavalda

Little Bee av Chris Cleave

Frost av Roy Jacobsen

Understrømmer av Ann-Marie Macdonald

Muleum av Erlend Loe

Den gamle skilpadden av Pepetela

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

Brente skygger av Kamilla Shamsie

Grense Jakobselv av Kjartan Fløgstad

Brekkukotkrønike av Halldor Laxness

Hundre år av Herbjørg Wassmo

Kvinne blant krigsherrer av Malalai Joya

Hakkepølsa av Torgny Lindgren

Når du ser meg av Siri Hustvedt

Hotellet på Hjørnet av Bitter og Søt av Jamie Ford

Om skjønnhet av Zadie Smith

Fiskerjenten av Bjørnstjerne Bjørnson

Snø vil falle over snø som har falt av Levi Henriksen

Vidunderbarn av Roy Jacobsen

Damekupeen av Anita Nair

Trekket mot nord av Tayeb Salih

En bønn for Owen Meany

 

Søk i katalogen


MEG OG MITT

Hva skjer?

jan
26
tir
12:00 Avlyst: Håndarbeidstreff
Avlyst: Håndarbeidstreff
jan 26@12:00-15:00
Håndarbeidstreff er avlyst inntil videre grunnet smittesituasjonen. Har du spørsmål, kontakt post@nesodden.frivilligsentral.no. Velkommen til Håndarbeidstreff hver tirsdag klokka 12-15. Grunnet smittesituasjonen er det begrenset antall plasser (10 stk). Meld dere på til nesodden.folkebibliotek@nesodden.kommune.no. Ta med[...]
jan
27
ons
12:00 Avlyst: Boklunsj
Avlyst: Boklunsj
jan 27@12:00-12:30
Avlyst: Boklunsj @ Auditoriet, Tangenten
Boklunsj Velkommen til Boklunsj annenhver onsdag klokka 12 på Nesodden bibliotek. Under boklunsjen forteller en bibliotekar om en anbefalt bok eller forfatterskap. Etter jul inviterer vi til boklunsj annenhver onsdag kl. 12- 12.30. Oppstart etter[...]
feb
1
man
11:30 Avlyst: Seniorkino – The Love Punch
Avlyst: Seniorkino – The Love Punch
feb 1@11:30-13:00
Velkommen til Seniorkino i Auditoriet annenhver mandag kl. 11:30. Denne gangen viser vi filmen The Love Punch. Omtale fra Filmrommet: Richard Jones (Pierce Brosnan) er en middelaldrende og fraskilt mann, men ser mot en bekymringsløs[...]

Betjent åpningstid

Åpningstider i dag:
Dag Åpen Stengt
Mandag Stengt
Tirsdag Stengt
Onsdag Stengt
Torsdag Stengt
Fredag Stengt
Lørdag Stengt
Søndag Stengt
Reduserte åpningstider for å unngå smittespredning av COVID-19
Begrensede åpningstider i forbindelse med ferier og helligdager
Translate »
Share This