Shuggie Bain StuartVinner av Bookerprisen 2020!

Shuggie Bain er en oppvekstroman om en liten gutt som vokser opp i Glasgow. Etter privatisering og nedleggelse av gruvene i Storbritannia på 80 tallet tok massearbeidsledighet, kriminalitet og rus kvelertak på industrisamfunnet. Under stor sosial nød og med en sterkt alkoholisert mor vokser en liten gutt kalt Shuggie Bain opp. Forfatteren lager et realistisk bilde av 80-tallets Glasgow der Thatchers brutale politiske omveltninger kjennes på kroppen.

Hele Shuggies liv handler om den glamorøse moren Agnes, riktig nok bruker hun gebiss, men hun er vakker som Liz Taylor. Pappaen til Shuggie er en kvinnebedårer av en drosjesjåfør og en mann som viste seg å være et dårlig valg for Agnes, en grusom mann.

Alt Agnes ønsker seg er en egen leilighet hvor hun kan ta vare på mann og sine tre barn, hun ønsker virkelig å kunne gi barna et godt liv, men illusjonen ryker da faren til Shuggie flytter fra henne og barna. Agnes er snart godt på vei til å drikke seg til døde. De to eldre søsknene reiser etter hvert hjemmefra og lille Shuggie blir værende alene igjen og tar vare på moren som han elsker over alt i verden. Den lille gutten gjør alt han kan for å bedre mores hverdag.  Denne omvendte omsorgen gjør at det er han som tar ansvar og ser ting en liten gutt aldri burde oppleve.

Dette er en sterk roman og det er varmen i kjærligheten Shuggie viser sin mor som gjør et så stort inntrykk på meg at jeg vet at jeg ikke kommer til å glemme denne romanen med det første. At det er snakk om en knakende god debut er ikke mindre imponerende.
Forfatteren forteller at han vokste opp på samme sted med to søsken og en alenemor som strevde.

Sissel Bjerkelund

Translate »
Share This