Samlede verker SandgrenDenne boken var fjorårets debutsensasjon og vinner av Augustprisen for skjønnlitteratur i Sverige i 2020.

Boken handler om livet, kunst, litteratur, oppvekst, vennskap og familieliv over tre tiår. Gøteborg er byen, men resten av Europa er der dannelsesreisen for hovedpersonene utspiller seg.

Vi følger de tre hovedpersonene. Martin Berg som er forlegger men som egentlig ønsker å være forfatter, hans intellektuelle kone Cecilia som tar doktorgrad i postkolonialisme og løper maraton. Vi møter også Gustav Becker, alkoholdrikkende men framgangsrik maler som malte sine beste verk i trioens studietid, ofte med Cecilia som modell.

Martin og Cecilia får to barn. Men rett etter at Cecilia tar doktorgraden forsvinner hun sporløst og Martin sitter alene igjen med barna Rachel og Elis. Gustav mister både muse og motiv.

Femten år senere leser psykologistudenten Rachel en roman som konsulent for Martins forlag. Boka heter «Ein Jahr der Liebe» Av en Philip Franke, den handler om en person hun drar kjensel på. Rachel starter jakten etter ledetråder som kan gi svar på Cecilias forsvinning.

Det gnistrer av denne romanen og jeg håper de gode kritikkene denne boken har fått inspirerer forfatteren til å skrive videre, gjerne fortsettelse på denne historien.

Jeg er enig med en svensk anmelder som skriver: «Lydia Sandgrens Samlede verker er helt enkelt den høyeste formen for virkelighetsflukt. Den som gjør virkeligheten rikere»

Les den!

Sissel Bjerkelund

Translate »
Share This