Samisk ungdomslitteratur

Vi har samlet noen lesetips med bøker fra samiske forfattere. Noen skiller seg ikke stort fra annen norsk litteratur, mens andre har tydelig preg av det samiske miljøet, enten det er realistisk handling fra en liten samisk bygd, eller fantasy basert på samiske myter og overtro.

Mellom verdener (Ilmmiid gaskkas) av Máret Ánne Sara

Denne boka handler om søsknene Sánne og Lemme som vokser opp i en liten bygd nordpå. Sánne liker å være med venninner og er en ganske vanlig tenåringsjente. Lemme er stort sett opptatt av sin store lidenskap; å kjøre crossykkel. Familien driver med reindrift, og dette er også en viktig del av livene til Sánne og Lemme. En dag krangler Lemme med faren og kjører, sammen med Sánne, avgårde i sinne på crossykkelen. De forsvinner sporløst, og bare sykkelen blir funnet. Vi som lesere får vite hva som skjer, de forsvinner i en underverden og må kjempe mot de underjordiske. Dette er en superspennende fantasyroman basert på samiske myter. Boka finnes i biblioteket, og som e-bok og lydbok på samisk, på Bookbites.

 

 

 

Det Sara skjuler av Kathrine Nedrejord

Etter en fest merker Lajla at noe er galt med Sara. Hun er redd, redd for mørket, redd for sin egen skygge, og helt tom i blikket. Lajla har lovet å ikke blande seg, men hun klarer ikke å overholde løftet. Hun vil ikke la ham som gjorde dette mot Sara få slippe unna. Alle relasjonene i det lille nærmiljøet i Karasjok blir satt på prøve, og frykten, fortvilelsen og sinnet som følger med overgrep blir dratt frem i lyset. (Omtale fra Biblioteksentralen).

Dette er en realistisk ungdomsroman, med handling fra det samiske miljøet i Karasjok, men som kunne vært fra et hvilket som helst lite samfunn.

Boka finnes i biblioteket og som e-bok på Bookbites.

 

 

Slepp meg av Kathrine Nedrejord

Anna og Amanda har alltid vært bestevenner. Amanda er den som har bestemt, mens Anna alltid har fulgt etter. Anna prøver å finne ut hvem hun er på egen hånd, men da står Amanda i veien. Amanda gjør alt hun kan for å holde Anna nede. Dette er en fortelling om vennskap, ulikhet, tilhørighet og å ikke passe inn uansett. (Omtale fra Biblioteksentralen).

Enda en realistisk ungdomsroman fra Kathrine Nedrejord med problemstillinger alle kan kjenne seg igjen i. Hvordan skal man finne seg selv når sterke krefter prøver å holde en nede?

Boka finnes i biblioteket og som e-bok på Bookbites.

 

 

BokJeg er en skiløper av Siri Broch Johansen

15-årige Josef har lært noen om jenter. Han har lært at hvis det er noe som er galt, så går det ikke over av seg selv. Dersom man tror at det beste er å ikke snakke om det, tar man sannsynligvis feil. Fortellingen følger Josef og kompisene hans i hverdagen på skolen og i fritiden. Det er en actionfylt handling med brennhet kjærlighet og store overraskelser.

Boka finnes i biblioteket.

 

 

 

Tekst: Mariken Stadskleiv, ungdomsbibliotekar på Nesodden bibliotek.

Translate »
Share This