MatildaNewthPå bokhylla.no finnes det en rekke digitaliserte bøker for barn, ungdom og voksne som kan leses online. Jeg valgte meg ut et godt minne.

Mange som i likhet med meg har vokst opp på 80-tallet husker vel Roboten Matilda fra Philip Newths herlige fremtidsfabel Roboten er løs samt flere etterfølgende bøker.

Matilda er det aller billigste alternativet robotsentralen har når hovedpersonen Sam og familien hennes endelig tar seg råd til å kjøpe seg hjelp i huset. Matilda, en gammel og høyst umoderne modell, snakker med blikkboksstemme og gjør stadig feil som får både Sam og leseren til å sprute av latter.

Philip Newth beskriver i disse bøkene en fremtid der roboter er vanlige i husholdningen, rullefortau gjør at du slipper å gå langt, og videoveggen gir deg det du vil ha av underholdning rett inn i stuen når du ønsker det.

Dette var altså sånn vi på tidlig 80-tall fablet om hva teknologien kunne gjøre med fremtiden. Med dagens briller blir dette ekstra artig lesning, for er det ikke noe av dette som faktisk stemmer?

Som høytlesing for en førsteklassing fungerte disse bøkene godt også i dag. Både jeg og seksåringen lo høyt på opptil flere steder og noen partier måtte sågar leses om igjen flere ganger.

 

Karianne

Translate »
Share This