Dystopier (fremtidsfortellinger der en samfunnskatastrofe er det som er grunnlag for handlingen) har gjennom de siste årene vært styrende for ungdomslitteraturen. Ofte handler det om ungdommer som står igjen alene og må redde samfunnet rundt seg etter at en katastrofe har rammet verden eller samfunnet rundt.

Pest og pandemier er ofte slike katastrofer, og i disse dager er det ekstra skremmende og virkelighetsnært å lese romaner med dette som tema. Og disse bøkene er det flere av:

 

Pustens lovPustens lov av Øystein Stene

Alm er 19 år gammel. Hun har vokst opp i Fjordbyen, hvor glass og betong beskytter innbyggerne mot et livsfarlig virus som finnes i lufta utenfor. Alm er et lovende ledertalent, og blir utpekt av byrådet til et oppdrag utenfor byen. Iført sikkerhetsdrakt begir hun seg ut og alt går fint – helt til drakten revner og Alm oppdager hvem hun egentlig er. De skremmende aktuelle temaene for romanen er overbefolkning, pandemier og klimakatastrofer. Omtale fra BS.

Boka finnes også som e-bok på Bookbites.

 

 

Brages historieI morgen er alt mørkt. Brages historie av Sigbjørn Mostue

En epidemi sprer seg fra Asia og verden over, også til lille Norge. Brage er en vanlig tenåring. En høstdag kommer det en urovekkende nyhetsmelding fra Japan, en stor flokk mennesker har gått amok, og tilsynelatende blinde av raseri går de løs på alt og alle som kommer i deres vei. Det blir antatt at det dreier seg om en form for massepsykose. Noen uker senere har fenomenet spredd seg til store deler av verden. Internett og tv virker ikke lenger, folk flykter, samfunn går i oppløsning, og så meldes det at smitten har nådd Halden. Brage blir stilt overfor umulige valg når familien og venneflokken splittes. For å overleve og unngå å bli smittet må han søke tilflukt i skogen. Han er ikke alene om å se denne løsningen, og snart dannes et lite samfunn der ute mens de forrykte herjer i byene. Men det spørs hvor lenge de er trygge i skogen. Omtale fra BS. Dette er første bok i en trilogi, og den finnes også som e-bok og lydbok i Bookbites.

Ljå ShustermanLjå av Neal Shusterman

Etter at alle avgjørelser på jorda ble overlatt til det velvillige dataprogrammet Thunderhead har alle menneskenes feil blitt rettet opp i. Det finnes ikke lenger forurensing, alvorlig kriminalitet, depresjon, og smerte – og det finnes ikke lenger død. Men når menneskene kan leve evig, er det ett eneste problem som gjenstår: overbefolkning. Av den grunn har det blitt opprettet en organisasjon, Ljåene, hvis eneste formål er å drepe. Ungdommene Citra og Rowan blir motvillig involvert med Faraday, som ser at de oppfyller det viktigste kriteriet for å bli en Ljå, en enorm motvilje mot å drepe. Men Ljåenes organisasjon er i ferd med å slå sprekker, og Citra og Rowan blir dratt inn i et dramatisk komplott hvor en av dem må ende opp med å drepe den andre. Omtale fra BS.

Dette er også første bok i en serie, og bok nr. to, Tordenskyen, er nettopp kommet på norsk i biblioteket. Boka finnes som e-bok i Bookbites.

 

Ett sekund om gangenEt sekund om gangen av Sofia Nordin

Familien til 13 år gamle Hedvig dør av en mystisk feber. Hun forlater leiligheten med de døde liggende igjen, og vet ikke om det finnes flere mennesker igjen i verden eller om hun er helt alene. Det er døde folk over alt. Hun sykler til skolen fordi hun vet skolen har en del friluftsutstyr, og pakker med seg det hun klarer. Utenfor byen har skolen en undervisningsgård med dyr. Hedvig drar dit. Hun lager seg en tilværelse der, og lærer seg å tenne bål og melke kyrne. Etter en stund føles det ganske normalt, selv om skyldfølelsen over å ha dratt fra familien, og å være eneste overlevende, stadig innhenter henne. Hun frykter en ensom tilværelse. Men en dag dukker det opp en jente på gården. Sammen prøver de å skape en tilværelse midt i all uvissheten. Omtale fra BS.

HøstenHøsten av Jan Henrik Nielsen

I nesten tre år har søstrene Nanna og lillesøsteren Fride oppholdt seg nede i en bunker sammen med faren, hvor de har levd i skjul etter en stor katastrofe som har tatt livet av det meste av menneskeheten, og som har fått store deler av naturen til å visne hen. Da jentene en dag våger seg opp uten at faren vet det, rammes faren av den samme mystiske sykdommen som forårsaket katastrofen. I all hast må Nanna og Fride dra av sted for å finne medisin til faren, hvis han skal ha håp om å overleve, i byen de bodde i før katastrofen inntraff. Moren deres som er lege, valgte å bli værende i byen for å forsøke å hjelpe alle de syke og døende. Dette er en fortelling om livet og kjærligheten, tross det dystre scenarioet. Omtale fra BS.

Translate »
Share This