Tirsdag 3. mai ønsket Nesodden kommune sin første fribyforfatter Waheed Warasta fra Afghanistan og hans familie velkommen med et høytidelig arrangement på Nesodden bibliotek.
En Friby er en by som har påtatt seg å være vertskap for en forfulgt forfatter/journalist, musiker eller kunstner, slik at vedkommende skal kunne fortsette sitt kunstneriske virke. Ved å være Friby for en forfulgt kunstner bidrar Nesodden kommune i en viktig internasjonal oppgave.
 
På scenen denne kvelden hadde kunstneren selv hovedrollen. Vi ble kjent med ham som menneske, som allsidig kunstner og som en forkjemper for ytringsfrihet og menneskerettigheter. Vi ble også kjent med Warastas familie.Hans kone Khaleda Froagh er en av Afghanistans mest anerkjente samtidsforfattere, og hun fremførte egen poesi. Deres datter Nirvana Froagh på 16 år resiterte den persiske poeten Hafez Shirazi. Warasta forførte også publikum med sin sang og sitt spill på instrumentet harmonium.Biblioteksjef Turid Turbekmo ledet kveldens arrangement som konferansier. Victor Voigt-Hansen (14) fra Nesodden kulturskole hadde en flott fremføring av Bachs Prelude på cello.
 
Tre av familiens venner i Norge hadde innlegg. Elisabeth Eide fra Norsk Pen redegjorde for situasjonen i Afghanistan. Eugen Schoulgin fra Pen International fortalte om tilblivelsen av Afghansk Pen, og forlegger og medlem av Norsk Pen William Nygaard la i sin tale vekt på at samfunnet, lokalsamfunnet, venner og familie bidrar støttende i en fribyforfatters liv i et nytt land.
 
Nesoddens ordfører Catrine Kjenner Forsland ønsket Warasta og familien velkommen på vegne av Nesodden befolkning. Hun var strålende fornøyd etter den drøye to timer lange seansen.- Dette var veldig fint og berikende. Vi ble kjent med Afghanistan på en helt ny måte og jeg har lyst å lære mer. De tre gav masse av seg selv og vi er stolte av å ha dem her, sier Forsland.
 
Jørgen Lorentzen var en av tilhørerne i salen under arrangementet, og initiativtaker til at Nesodden kan kalle seg friby.- Vi har ikke bare hentet èn, men tre forfattere, oppsummerte Lorentzen kvelden.
 
Forlegger William Nygaard er også veldig glad for at Warasta nå har kommet til Norge.- Jeg var med på etableringen av afghansk PEN og har vært i Afghanistan en rekke ganger, sier Nygaard og fortsetter:

– Det er egentlig helt mirakuløst å få en slik person hit til Nesodden. Han kunne endt opp hvor som helst i verden, sier Nygaard.Waheed Warasta kom til Nesodden i november i 2021. Han var leder av afghansk PEN, men måtte flykte.

– Hadde jeg ikke dratt kunne jeg risikert å bli hengt. I Afghanistan er det ingen frihet til tanker og kunstneriske ytringer, sier Waheed Warasta.

Han har funnet seg godt til rette i kommunen.

– Nesodden har et sterkt kunstnermiljø og jeg ønsker enda mer kontakt med kunstnermiljøet her, sier Warasta. Nesoddinger eller andre som ønsker kontakt med Waheed Warasta og Khaleda Froagh kan kontakte Nesodden bibliotek så formidler vi dette videre til halvøyas nye forfattere.

Foto: Torbjørn Andersen

 

Translate »
Share This