Norbritannia AlmåsNår vi ikke kan reise selv så kan du lese «Norbritannia – En reise i det norske Storbritannia» av Gry Blekastad Almås. Hun byr på en rundtur i Storbritannia. Reisen går fra Cardiff og London i sør til Shetland og Orknøyene i nord. Målet med reisen er å finne ut om det finnes et «Norbritannia» i Storbritannia, og hvordan påvirkes det i så fall av den politiske krisetiden britene opplever?

De fleste av oss har jo et forhold til naboøya i vest.

Nordmenn har reist til øyriket i århundrer. Vikingtiden blir av folk som bor der nå dokumentert historisk på alle de elleve stedene Almås besøker. Den norske påvirkningen er gjenkjennende i språk, kultur og historie. På reisen møter vi mennesker som har tilknytning til Norge. Vi møter blant andre Astrid Larsen, datteren til Shetlands-Larsen og vi finner Roald Dahls familieforbindelse til Norge.

Fra andre verdenskrig finnes det mange historier om menneskeskjebner. Du kan lese om noen av dem i denne boken.  En historie jeg ikke visste om var de mange interneringsleirene på øya Man. Under begge verdenskrigene gjorde britiske myndigheter ferieøya man om til sin største krigsfangeleir, og her fantes det også nordmenn som satt i fangenskap.

Almås har bodd og reist mye i Storbritannia og her deler hun kunnskap fra historie, industrielle reevolusjonen, politikk, finans og fotball.  Fortellingen flyter godt og jeg kjenner lukta av London. Jeg ser for meg lokale pubverter og fansen på vei til fotballkamp. Dette er en litt annerledes reiseskildring for det er de menneskene forfatteren møter som forteller historien. Du må ikke være interessert i verken politikk eller fotball, for å være med på denne rundturen. Boken er verdt turen uansett.

Forfatteren har i 2021 nok en gang sagt ja til jobben som NRK – korrespondent på øyriker i tre nye år.

Translate »
Share This