I litteraturen utforskes utfordrende relasjoner og mor/barn-relasjonen er inget unntak. Vi har samlet noen bokanbefalinger om forholdet mor/barn.

Tingenes tilstand av Sandra Lillebø

Hovedpersonen har tydelig opplevd omsorgssvikt i barndommen og livet hennes er sterkt preget av dette. Dette er en roman om omsorgssvikt, men også om hva bakgrunnen til omsorgssvikt kan være. Barn som pårørende ved alvorlig psykisk sykdom belyses. Her handler det om å ha en mor som ikke skjønner hun er psykisk syk og heller ikke får behandling i psykiatrien. Jeg-personen må ta rollen som den voksne i oppveksten. Romanen veksler mellom hovedpersonens tilbakeblikk til barndommen og til livet i nåtiden med mann og egne barn. Lillebø skriver godt om nødvendigheten av å være et skrivende menneske.

 

 

Er mor død av Vigdis Hjorth

Kunstneren Johanna flytter hjem til barndommens og ungdommens by i Norge etter tretti år i USA. Ektemannen har nylig dødd av kreft og sønnen hennes har flyttet til Danmark. Forholdet mellom Johanna og hennes familie i Norge er nå ikke-eksisterende. Forholdet ble kaldt etter Johannas utstilling i hjembyen for noen år siden. Forholdet døde da Johanna ikke møtte opp i sin fars begravelse. Når Johanna nå er tilbake i Norge blir hun selv overrasket over at hun igjen ønsker kontakt med sin mor. Romanen handler om å være avhengige av familien din selv om du ikke liker den. Om hvor mye barndom og ungdom betyr selv om vi vil glemme. Og om foreldres makt over barna sine og vice versa -selv om både foreldre og barn vil rømme fra foreldre/barn-relasjonen.

 

Allis sønn av Magnhild Haalke

Sterkt og tragisk om hvordan nære relasjoner påvirker et barns liv. Gutten Elling begynner tidlig å lage dikt og fortellinger. Farmor og farfar ler av han. Moren Allis forbyr han å dikte. Familien bor på en liten øy på trønderlagskysten. Allis bor sammen med svigerforeldrene og Elling. Ellings far er ute på sjøen og er bare hjemme hvert syvende år. Stemningen i den lille stua preges av at de gamle ikke liker hverken Allis eller Elling. De lever i huset på nåde. Elling begynner på skolen på Innlandet, men Allis tørr ikke la han bo borte. Allis tror det bare er henne selv som har kontroll over utfordrende Elling.

 

 

Dagene av Julie Stokkendal

Vi møter Tea som har flyttet fra byen til landsbygda med sin mor. Hun har aldri møtt faren sin og vet ikke hva han heter. Moren lever med den store sorgen å ha blitt forlatt av sin store kjærlighet. Det skjer ikke mye i bygda som er ekstra kald om vinteren og ekstra varm om sommeren. Tea og moren lever et rolig liv. Tea passer hele tiden på å oppføre seg riktig i forhold til moren, så moren skal ha det best mulig. Samtidig blir mye av det Tea gjør helt galt. I tenårene møter Tea Markus. De har det så fint. Utfordringene kommer når de har begynner å ha sex. Tea tror det er noe galt med henne, sex er bare vondt. I slutten av romanen drar mor og datter til syden. Tea får en ny venn og ser for seg et spennende liv -når hun bare blir voksen. Dette er en nydelig debutbok om oppvekst, et vanskelig mor-datter-forhold, ung kjærlighet, om seksualitet og om å lengte vekk.

 

Heftige bånd av Vivian Gornick

Om skjebnene i et nabolag, utfordrende forhold mellom mor og datter, om kunsten og kjærligheten.

 

 

 

 

Tekst: Julie Berge Larsen.

Translate »
Share This