Månedens bøker

Nytt på hylla august/september 2021

Nyheter ung aug sept

På tronen av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

Hvor morsomt er det egentlig å være TikTok-stjerne? 17-åringen Tess får merke at det kan være ganske vanskelig å stå i rampelyset. Hun har blitt en nasjonal yndling og viktig stemme i samfunnsdebatten fordi hun slo en mannlig popartist og kalte ham rasist. Hvordan kan hun nå forsvare at hun har blitt forelsket i nettopp denne artisten? Og visste hun i utgangspunktet hva hun snakket om, hun som bare er 17 år og kommer fra en velstående gambisk familie?

Drømmenes orden av Øystein Stene

Alm har forlatt den lufttette Fjordbyen og tatt av ox-drakten. Nå er hun opptatt av å finne svar på hva som er der ute, og hvorfor hun kan puste inn uteluft uten å bli transformert. Alm blir drevet ut på en reise igjennom Europa. Et kontinent som er i ferd med å bli overtatt av mapene, dvs. mennesker som er transformert til dyr uten minner og språk. I tillegg oppdager hun at der mer med både maper og mennesker enn hun først trodde. Dette er en fortelling om forholdet mellom naturen og den menneskelige bevisstheten, om hvorfor vi definerer oss som noe annet enn et dyr, og hvilke konsekvenser det har.

Ulvehunger av M. Mittet

Vuk er 14 år da 2. verdenskrig starter. Han er opprinnelig fra Jugoslavia, men da landet hans ble angrepet av både Tyskland, Italia og Ungarn i 1941 måtte Jugoslavia forsvare seg på flere kanter, og Den Jugoslaviske Kongelige Hærene måtte gi tapt etter 11 dager. Nazistene slo hardt ned på de lokale motstandsgruppene. I juni 1942 kom de første jugoslaviske krigsfangene til Norge. De endte opp i leirer i Nord-Norge og Trøndelag. Vuk kunne ha vært en av dem. Det er en brutal fortelling som er lite omtalt i norsk krigshistorie. Den handler blant om to brødre, menneskeverd, hva unntakstilstander gjør med mennesker, og hva man er i stand til å gjøre under ekstreme hendelser. Fortellingen er basert på virkelige hendelser.

Gutten i mørket av Harald Rosenløw Eeg

“Gutten i mørket” er en spenningsroman fra andre verdenskrig. Handlingen utspiller seg i Norge, nærmere bestemt i Oslo, der Johan bor sammen med moren sin. Det viser seg at moren hans gjemmer sabotører i leiligheten, og etter hvert blir Johan nærmere kjent med en av dem. Johan vil gjerne gjøre en innsats for landet ved å gjennomføre små oppdrag han får av sabotøren. Spørsmålet er bare om han er modig nok. Han lurer også på hvem han egentlig kjemper for, og han finner ut at det ikke er alle man kan stole på. Ungdomsromanen er aktuell ved at den viser krigens mange konsekvenser.

Valg. Alt du trenger å vite om de politiske partiene av Finn Eivind Jor

Likegyldighet og mangel på interesse er kanskje den største trusselen mot et demokrati. Mange unge skjønner ikke hva politikerne sier, og hva partiene står for. Som førstegangsvelger kan det derfor være vanskelig å fatte interesse for noe man ikke forstår. I denne boka får man en lettfattelig innføring i de ledende partienes historie og profil. Boka egner seg for alle som trenger en rask og oversiktlig innføring i de norske politiske partiene.

Ikke vær redd av Anne Gunn Halvorsen

Forfatteren har intervjuet unge fra hele Norge for å høre hva de er redde for, og hva de gjør når det blir for mye uro, stress og bekymringer. Det er nok å bekymre seg over for de unge – pandemi, klimaendringer, sviktende venner og feil studievalg. Et knippe eksperter, blant annet innen psykologi og biologi, kommer også til orde for å kaste lys over temaene.

Søstre: min historie etter Utøya av Mariangela Cacace Di Fiore

Søstrene Cathrine og Elisabeth drar til Utøya sommeren 2011. Det er vennskap, samhold og fremtidsdrømmer, og alt starter så fint. 22. juli skjer det utenkelige, og bare 17 år gamle Cathrine kommer hjem igjen. Dette er hennes historie om tiden før, under og etter hendelsene som endret alt for både Cathrine og hele Norge. En historie om å gå fra å være en overlevende til å leve igjen, om sorg, håp og en ny fremtid.

Ubesvart anrop av Nora Dåsnes

Rebecca og Fariba begynner på videregående høsten 2011, en knapp måned etter 22. juli. Fariba melder seg inn i AUF. Rebecca kjente ingen av dem som døde. Hun prøver å være en av de som tar hverdagen tilbake ved hjelp av revy, fester, venner og skole og Daniel med det krøllete håret. Men Rebecca tenker likevel hele tiden på det som skjedde. En fortelling om å lete etter mening, om sorg, angst og utenforskap – og om hvor viktig det er å nå ut til hverandre selv om det kan være vanskelig.

After the rain av Natália Gomes

«Vi er i live». Så la oss begynne å leve! To fremmede, Jack sporty og utadvendt og Alice en innadvendt lesehest. Livene deres var på vei i to helt forskjellige retninger. Men en tragisk hendelse snur tilværelsen opp-ned. De var på feil sted til feil tid. Men et nytt vennskap oppstår og gir begge håp. Kan de også hjelpe hverandre med å starte på nytt?

It’s Behind you av Kathryn Foxfield

Fire deltagere må sitte stille gjennom hele natta i den mørke og farlige hulen Umber Gorge. Hulen er hjemsøkt av et spøkelse, men er det egentlig den onde ånden de burde frykte? Kanskje de heller burde frykte hverandre? Velkommen til reality showet som vil skremme vettet av deg; har du det som trengs for å klare deg gjennom natta? Thriller for ungdom som passer godt for fans av Holly Jackson og Karen McManus.

An Emotion of Great Delight av Tahereh Mafi

Året er 2003. Det har gått flere måneder siden USA offisielt erklærte krig mot Irak og det politiske landskapet har endret seg. Shadi, som bruker hijab, holder hodet senket. Hatkriminaliteten øker. FBI agenter i sivil infiltrerer moskeer og avhører medlemmer av menigheten og det lokale muslimske samfunnet begynner å slå sprekker. Shadi hører diskusjonene i moskeen, kranglingen mellom familier om hva det betyr å være muslim og hva de bør si og gjøre som et samfunn, men hun engasjerer seg ikke. Hun har mer enn nok med å drukne sine egne sorger. Navnet Shadi betyr lykke, men hun er hjemsøkt av sorg. Broren er død, faren er døende, moren er i ferd med å gå i oppløsning og bestevennen har dumpet henne. Også er det selvfølgelig det knuste hjertet hennes. Shadi har forsøkt å navigere seg gjennom alt dette på egenhånd, uten å si noe. Helt til en dag, da alt plutselig eksploderer.

The Crossing av Manjeet Mann

Natalies verden er i ferd med å rase sammen. Hun har akkurat mistet moren sin, og broren streifer gjennom Dovers gater, full av raseri og sorg. Svømmehallen er det eneste tilfluktsstedet hennes. Sammy har forlatt hjemmet og familien sin i Eritrea med drømmen om å starte et nytt og bedre liv i Europa. Hvert steg på reisen er et steg nærmere en ukjent og lite vennlig fremtid. Ved en tilfeldighet krysses veiene deres, og begge fatter nytt håp. Men er håp alene nok til å reparere en ødelagt verden?

The Passing Playbook av Isaac Fitzsimons

Femten år gamle Spencer Harris er en stolt nerd, en fantastisk storebror og en kommende Messi på banen. Han er også trans. Etter at transformasjonen førte til mye mobbing på den gamle skolen, får Spencer en ny start på Oakley, den mest liberale skolen i Ohio. På Oakley har Spencer alt; mer inkluderende medelever, en god mulighet til å spille på skolens fotballag, nye venner og kanskje til og med noe mer enn vennskap med en av lagkameratene. Problemet er at ingen på Oakley vet at han er trans. Så når en diskriminerende lov tvinger Spencers trener til å sette han på benken etter at han oppdaget en k på fødselsattesten, må Spencer ta et valg; å heie på laget fra sidelinja eller kjempe for sin rett til å spille, selv om det betyr at han må komme ut foran alle – inkludert den gutten han er forelsket i.

We are inevitable av Gayle Forman

Så langt har det uunngåelige ikke fungert så bra for Aaron Stein. Mens vennene har reist på college og gått videre i livet, er Aaron etterlatt i Cascade Mountains i staten Washington og driver en bokhandel med underskudd sammen med faren, Ira. Det han trenger er en pause. Og så møter han Hannah. Fantastiske Hannah; magisk, musikalsk, modig og smart. Kan hun være svaret på alt? Og kan hun være den som Aron har ventet på?

Instructions for Dancing av Nicola Yoon

Evie Thomas tror ikke på kjærlighet lenger. Spesielt etter at det merkeligste skjer en ellers vanlig ettermiddag: Hun er vitne til et par som kysser og blir overmannet av en visjon om hvordan romantikken deres begynte . . . og hvordan det vil ende. Tross alt slutter selv de største kjærlighetshistoriene med et knust hjerte, til slutt. Når Evie prøver å forstå hvorfor dette skjer, befinner hun seg i La Brea Dance Studio, lærer å danse vals, foxtrot og tango med en gutt som heter X. X er alt som Evie ikke er: eventyrlysten, lidenskapelig, dristig. Hans filosofi er å si ja til alt – inkludert å delta i en dansekonkurranse med en jente han nettopp har møtt. Å falle for X er definitivt ikke det Evie hadde i tankene. Hvis hennes visjoner om hjertesorg har lært henne noe, er det at ingen unnslipper kjærlighet uskadd. Men mens hun og X danser rundt og mot hverandre, blir Evie tvunget til å stille spørsmål ved alt hun trodde hun visste om liv og kjærlighet. Til slutt, er kjærlighet verdt risikoen?

TikTok: Your Guide to the Biggest Stars of TikTok av Samantha Wood

Oppdag alt du alltid har hatt lyst til å vite om legendene innen TikTok-verdenen. I boken finner du blant annet biografiene til de mest kjente TikTok-stjernene som Charli og Dixie D’Amelio, Zach King, Baby Ariel, Amelia Gething og mange flere! Boken inneholder dessuten quizer, 10 på topp-lister, den beste TikTok-spillelisten og tips til de beste dansetrinnene.

All omtale er hentet fra Biblioteksentralen

Bøkene kan du låne på biblioteket, eller som e-bøker/lydbøker på appene Bookbites og Libby.

 

Sommeren 2021

Klikk her for å lese mer om hvilke bøker vi anbefalte i sommer 

MARS 2021

Ung nyheter mars

Drømmeprinsen av Anne Gun Halvorsen og Randi Fuglehaug

Endelig er oppfølgeren til Arvingen her! Prinsesse Margrethe sliter med angst og skam etter at skoleballets nachspiel endte med en dramatisk sykehusinnleggelse. Hun tør ikke tenke på hva som skjedde den natta, og langt fra fortelle om det til noen. Samtidig har hun en sterk ansvarsfølelse for kongehuset når tvillingbroren og resten av familien svikter i kjølvannet av en pandemi. Problemene tårner seg opp. Margrethe er lei av å være jomfru og skulle ønske hun hadde hatt en kjæreste hun kunne dele alt med. Men som kongelig 17-åring frykter hun at det ikke er akseptabelt å bli sammen med hvem som helst. Dette er en moderne kjærlighetshistorie om å miste kontrollen og finne seg selv, og om at ekte prinsesser også må kysse mange frosker.

Kampfikseren av Michael Stilson

Enda en etterlengtet oppfølger! Fredriks proffdrøm og fotballkarriere skyter fart i Tyskland. Fremtiden hans ser lovende ut. Hertha Berlin har gode muligheter til å berge plassen i Bundesliga når det gjenstår to kamper av sesongen. Dagen før den første av de to avgjørende kampene, dukker faren som alltid har sviktet ham opp. Fredrik blir tvunget til å ta et oppgjør med faren. I tillegg blir Fredrik presset av agenten Marko til å utføre siste ledd i en plan som vil få store konsekvenser både for Hertha Berlin og for Fredriks fremtid som proffspiller. Det står om store kontrakter og mye penger i internasjonal fotball og Fredrik må ta noen avgjørende valg.

Halvguder og magikere av Rick Riordan

Novellesamling fra Percy Jackson-universet! Percy Jackson og Annabeth Chase møter Carter og Sadie Kane for første gang. En gammel egyptisk tryllekunstner er fast bestemt på å bli en gud. For å hindre apokalypsen slår de fire halvgudene og magikerne seg sammen. De merkeligste skapninger dukker opp på helt uventede steder, og halvgudene og magikerne må samarbeide for å bekjempe dem. I kampen mot overjordisk bronse og de glødende hieroglyfene innser de fire heltene at de har mer til felles og mye mer kraft enn de trodde var mulig. Men det spørs om deres samlede krefter er sterke nok til å bekjempe en eldgammel fiende som blander greske og egyptiske inkarnasjoner for å oppnå mest mulig ondskap.

Alt er ok av Ebba Schjølberg Eiring

Forventningene til året på high school er store. Det skulle være et fantastisk år i Oklahoma i USA. Hun hadde sett for seg hvordan alle skulle flokke seg rundt henne første skoledag, men alt ble annerledes. Som lys og annerledes var det som å stå som en varseltrekant på en tom landevei. Tenåringslivet på high school ble ikke helt slik hun hadde sett på TV og film. Dette er en skildring av hvordan det er å være norsk i USA, men også en fortelling om hvordan det er å være tenåring generelt. Mellom touchdowns, milkshakes og smellinga av skapene i korridorene fortelles en historie om et lite, men samtidig stort år.

Dette dreper oss av Tiger Garté

Det er mars 2020 og 16 år gamle Samuel flytter ut i skogen sammen med faren for å overleve trusselen om dommedag. Samuels far er en prepper og har i mange år forberedt seg mot det verst tenkelige som atomkrig, invasjon, pandemier og myndigheter. Faren er overbevist om at fienden er ute etter ham. Da moren til Samuel levde var hun fortvilet over mannens katastrofeteorier. Men siden Samuel nå bare har den manipulerende faren igjen velger han å tro på hans verdensbilde for ikke å bli forlatt. Dessverre blir ikke livet i skogen slik noen av dem forventet. Samuel tar et valg som får katastrofale følger. Dette er en fortelling om nådeløs natur, makt- og tillitsforhold mellom barn og foreldre, manipulasjon, PTSD og hva det å alltid forvente worst case scenario kan gjøre med en.

Stormangrep av Leigh Bardugo

Oppfølgeren til I lysets makt! Alina gjør så godt hun kan med å starte et nytt liv sammen med Mal i et ukjent land, samtidig som hun må holde sin identitet hemmelig. Men det er ikke lett å skjule at hun er den eneste solmaneren i verden. Samtidig har mørkneren kommet seg ut av Mørkeriften, med en skremmende ny kraft og en farlig plan som vil teste grenser. Ved hjelp av en beryktet privatperson vender Alina tilbake til landet hun forlot, fast bestemt på å bekjempe styrkene som samlet seg mot Ravka. Men når kraften hennes vokser, glir Alina dypere inn i mørknerens spill med forbudt magi, og lenger bort fra Mal. På en eller annen måte blir hun nødt til å velge mellom landet sitt, makten sin og den kjærligheten hun alltid trodde ville lede henne, eller risikere å miste alt til den kommende stormen.

Kniven av Patrick Ness

Todd Hewitt er den eneste gutten i byen Prentiss, en by med bare menn. Alle kvinnene er døde av virus. Todd kan høre alt mennene tenker i en strøm av bilder, ord og lyder, kalt Støy. Problemet er at også mennene kan høre hva han tenker. Snart skjønner han at de andre har holdt hemmeligheter skjult for ham, hemmeligheter om hvordan det er å bli voksen. Det er bare noen måneder til Todds bursdag, og etter den dagen vil han bli regnet som en mann. Ved en tilfeldighet snubler Todd plutselig over et område der stillheten er absolutt. Ingen ord. Ingen Støy. Noe som ikke er mulig. Todd skjønner at han må legge på flukt om han skal holde seg i live.

Den forsvunne markien av Nancy Springer

14 år gamle Enola Holmes er detektiv og lillesøster til den berømte mesterdetektiven Sherlock Holmes. Moren deres har forsvunnet, og Enola drar til London for å lete etter henne. Hun er helt uforberedt på det som møter henne der. Når hun ankommer London blir hun involvert i en kidnapping av en ung marki. I en by hun ikke kjenner prøver hun å flykte fra hardbarkede kriminelle og avlede de to eldre brødrene sine. Samtidig som hun prøver å finne ledetråder som kan forklare hvor moren befinner seg. Enola må finne ut av hvorfor moren er forsvunnet, om hun ønsker å bli funnet og om Enola vil klare oppgaven. Enola Holmes og den forsvunne markien finnes også som en Netflix original-film.

Den sorte bruden av Anne Elvedal

Superspennende oppfølger til Dødens spill! 16 år gamle Helen bor hos en fosterfamilie i Hommelvik, men en kveld hun sitter barnevakt, forsvinner fostersøstera May-Liss sporløst på vei hjem fra butikken. Helene har skyldfølelse, og den blir enda verre da storebroren blir beskyldt for å ha drept May-Liss. Da Helene får vite at søsteren skal ha prøvd et åndebrett kvelden før hun forsvant, trosser hun advarselen om å aldri ta i bruk sine evner til å kommunisere med døde. Men hun er ikke overbevist om at søstera er død. Det er mye Helen ikke har kontroll over og det er mange ubesvarte spørsmål rundt forsvinningen.

Bakgårdshund av Magnus Buen Halvorsen

14 år gamle Balal kom til Norge etter dramatiske hendelser i hjemlandet. Sammen med tre kompiser driver han en YouTube-kanal der de utfører uskyldige pranks med folk på gata. De drømmer om å få flere subs og bli rike og berømte. For å få mer oppmerksomhet bestemmer de seg for å gjøre en terreor challenge aksjon på Nationaltheateret stasjon i rushet på en fredag. Bala er usikker på om dette er å gå forlangt, men kompisene er godt i gang med å fyre opp kommentarfeltene i subsene sine. Terror challenge blir alt annet enn vellykket, og den går utover foreldrene til Bala som bærer på traumatiske opplevelser fra en terroraksjon de ikke har snakket mye om. Gjennom noen hektiske uker rulles historien fra hjemlandet opp og Balal settes på store prøver. Dette er en fortelling om identitet, tilhørighet, vennskap og om å leve videre med vanskelige historier.

Tegneserier:

Rebell av Pénélope Bagieu

Les om 15 rebelske kvinner som har vært med å forme verdenshistorien. Selv om mange av dem har møtt overveldende motstand har alle disse kvinnene klart å heve stemmene sine og endre historien. Selv om de er fra helt forskjellige tidsepoker og med helt forskjellig bakgrunn har deres mot og ukuelige vilje trosset samfunnets forventninger og de har skapt sitt eget liv uten skam. Her kan man blant annet lese om Nzinga, dronningen av Ndongo som egenhendig klarte å kaste de portugisiske invasjonsstyrkene på dør. Eller om Mariposa-søstrene som sto opp mot det diktatoriske patriarkiet på den Dominikanske republikk og mistet livet i kampen for demokrati og rettferdighet. Eller om kvinner som Agnodike, Tove Jannson og Joséphine Baker.

Survilo av Olga Lavrentevja

Hvor mye tåler et menneske? Handlingen i “Survilo” foregår hovedsakelig i Leningrad. I 1937 blir Survilos far arrestert og anklaget for å være en folkefiende, og Survilos sorgløse barndomstid er plutselig over. Farens pågripelse er starten på en hel rekke tragedier som rammer familien. Det hele topper seg under den tyske beleiringen av Leningrad. Vinteren er hard, og innbyggerne sulter. Det går så langt at enkelte blir drevet til kannibalisme. Survilo må lære seg å balansere på kanten av stupet. Boken inneholder et forord av Erika Flatland.

Engelsk:

How to change everything: the young human’s guide to protecting the planet and each other av Naomi Klein

Smeltende isbreer, superstormer og branner i Amazonas. Overalt kan vi se effekten av klimaendringene. “How to Change Everything” er en bok om nettopp klimaendringer. Boken formidler hvorfor planeten desperat trenger vår hjelp, og hvordan nettopp du kan bidra til å endre verden gjennom klimaaktivisme. Klimaendringene berører alle aspekter ved verden du lever i. Klein får frem sitt budskap ved å stille tre enkle spørsmål: Hvem er vi? Hvordan kom vi dit vi er nå? Hva skjer videre? Sammen med prisvinnende Rebecca Stefoff, som formidler vitenskap til unge lesere, tegner Naomi Klein et svimlende bilde av hvorfor og hvordan planeten vår endrer seg. Samtidig har hun konkrete forslag til hvordan du effektivt kan bidra til å gjøre en forskjell. Boka inneholder informasjon om covid-19- pandemien og hvordan du kan være med på å gjøre verden til et tryggere og bedre sted.

The Beautiful struggle: a memoir av Ta-Nehisi Coates

Ta-Nehisi Coates vokste opp i Baltimore på 1980-tallet. Den gangen ble byen regnet som USAs drapshovedstad. Ta-Nehisi hadde syv søsken, fire mødre og en meget ukonvensjonell far, Paul Coates, som var Vietnam-veteran og medlem av Black Panther. Oppveksthistorien til Ta-Nehisi er gripende. Den viser hvor vanskelig, og ofte voldelig livet var i Baltimores bykjerne, og den formidler forfatterens opplevelser som ung svart person i dette området. Boken er et ærlig portrett av utfordringene på gata, men også av gnisningene i hans egen familie, spesielt i forholdet mellom far og sønn. Samtidig poengterer Ta-Nehisi hvilken viktig rolle familien spiller under slike omstendigheter.

All omtale fra BS. De fleste bøkene finner du også som e-bok i Bookbites

FEBRUAR 2021

 

Snitch av Arne Svingen

Ny bok fra Arne Svingen! Thomas er plutselig blitt omringet på alle kanter av en gjeng som forlanger å få jakka, mobilen og det aller mest dyrebare han eier. Å snitche på dem som har ranet ham er uaktuelt. I stedet gjør han noe mye farligere. Det er en risikabel avgjørelse Thomas har tatt, men som fører til uventet vennskap.

Skifterne av  Sissel Chipman

Kira kjemper mot de magiske mørkene kreftene sine. I landsbyen går det rykter om at noen ungdommer er skiftere. Det vil si at de blir til ville dyr om natta og har et kaos innom seg som smitter og må utryddes. Kira er klar over at hun burde si fra om kaoskreftene sine, for gråfolket er de eneste som kan fjerne dem med sin magi. På den annen side vil hun heller dø enn å ende opp som den mekaniske og viljeløse Elina som ble sendt til gråfolket for å bli gjort «normal». Kiras hemmelighet blir til sist avslørt, og hun lærer mye mer om gråfolket enn det hun egentlig vil vite. Dette er en fortelling om forholdet mellom mennesker, dyr og natur, og om retten til å være den man er.

Jernulven av Siri Pettersen

Første bok i ny serie fra den norske fantasydronningen Siri Pettersen! Juva hater blodlesere. De skal kunne se og lese fremtiden, men det er bare juks. Juva vet det fordi hun selv er av deres ætt, men etter en traumatisk opplevelse i barndommen da faren hennes døde vil hun ikke ha noe med dem å gjøre. Men så skjer det noe grusomt og dramatisk, og Juva har ikke lenger noe valg. En spennende og kompleks fantasyroman fra samme univers som Ravneringene-trilogien, første bok i en ny trilogi. Det handler om blod, begjær, avhengighet og angst.

Tordenskyen av Neil Schusterman

Oppfølgeren til suksessen Ljå i dystopi/science fiction-serien Sankingens tid. Citra og Rowan har ufrivillig vært lærlinger hos Ljå Faraday i ett år, et år som ble avsluttet med at en av dem måtte drepe den andre. Med mot og kløkt overlevde de begge Vinterkonklavens rystelser. Rowan har forsvunnet og jobber i det skjulte mot de korrupte ljåene. Citra er blitt Ljå Anastasia og våger å åpent jobbe mot den gamle ordenen. Men ikke alle ønsker forandring, metodene hennes kritiseres og hun blir truet på livet. Tordenskyen kan ikke blande seg, bare observere. Spørsmålet blir om Tordenskyen vil gripe inn, eller stille se på at den perfekte verden går til grunne.

Hvordan jeg tjente min første million av Endre Lund Eriksen

Robins familie er sinte miljøvernere som kjefter og smeller og går i demonstrasjonstog for den minste lille ting. Han selv er den eneste som er normal. De vil redde verden, men klarer ikke engang sette inn i oppvaskmaskina. Så skjer det noe som snur opp ned mot alt: mammas erkefiende, den joviale ordføreren fra Høyre, flytter inn i nabohuset. Og jammen har han en sønn på Robins alder. Det er plass til én til rundt spisestuebordet i villaen hvor de nyter bedre middager med sølvbestikk og krystallglass, og Robin vet hva han må gjøre for å kapre den. Han må tjene en million.

Eg har venta på deg av Atle Hansen

Lettlest grøsser på nynorsk! Simon gler seg, han skal ro ut på havet for å fiske. Men så er det nokon som plutseleg ropar på han. Han undrar på om det kan vere den mystiske jenta han møter på kafeen, som han skal halda seg vekke frå. Eller om det kan vere Den svarte enka. Ho som sit på stranda og ventar på kjærasten som forsvann på havet for lenge sidan.

Bergtatt av Selma Lønning Aarø

Lettlest grøsser på nynorsk! Leo har begynt i ny klasse. Der sit det ei jente heilt bakerst, ei jente med grøne auge som alltid sit aleine. Det er noko med auga hennar som gjer at Leo ikkje klarar å slutte å tenkje på henne. Kven er ho eigentleg? Kvifor kler ho seg så annleis enn dei andre, og kvifor luktar det myr og skog av ho? Det skal vise seg at jenta er interessert i han òg. Men for at dei skal kunne vere saman er Leo naudt til å gjere noko heilt forferdeleg, noko som vil endre han for alltid.

Hvis hvalen dreper meg av Hilde Hylleskaar

Emilie er redd for døden. Døden er som en hval som er på jakt etter henne. Hun følger med på nyhetene om alt det vonde som skjer med barn og ungdommer over hele verden. Hun tør ikke snakke med noen om hvor redd hun er for å dø, når angsten tar overhånd er hun både langt inne i seg selv og helt utenfor seg selv samtidig. Men en dag klarer hun å oppsøke skolepsykologen og tør å begynne å fortelle. Og kanskje kjenner hun hvalen bedre enn hun tror.

Pustens lov av Øystein Stene

Skremmende aktuell dystopi, første bok i planlagt serie. Alm er 19 år gammel. Hun har vokst opp i Fjordbyen, hvor glass og betong beskytter innbyggerne mot et livsfarlig virus som finnes i lufta utenfor. Alm er et lovende ledertalent, og blir utpekt av byrådet til et oppdrag utenfor byen. Iført sikkerhetsdrakt begir hun seg ut og alt går fint – helt til drakten revner og Alm oppdager hvem hun egentlig er. De skremmende aktuelle temaene for romanen er overbefolkning, pandemier og klimakatastrofer.

Dobbeltgjengeren av Scott Westerfeld

Ny bok fra forfatteren av suksesserien Uglies. Tvillingene Frey og Rafi er knyttet sammen fra liv til død. Men folket kjenner bare til en av dem. Freys skjebne har ligget klar fra hun ble født et par minutter etter tvillingsøsteren Rafi. Nå er hun Rafis dobbeltgjenger og livvakt. Når den mektige faren sender Frey til rivalen som gissel, må hun gjøre alt for ikke å bli avslørt. Men sønnen i huset er i ferd med å avsløre hemmeligheten hennes, og hun risikerer å bli drept. Dette er en fortelling om et risikofylt oppdrag, forræderi og bedrag, og er en uhyggelig aktuell historie i en ny kvartett i Uglies-universet

 

Omtale hentet fra BS. Du finner flere av bøkene som e-bok på Bookbites

 

Translate »
Share This