Pride flaggJuni er Pride-måneden da vi feirer at all slags kjærlighet er like mye verdt. Det er en menneskerett å kunne være den du er, og elske den du vil. Likevel blir mennesker diskriminert og forfulgt – bare for å være seg selv. Vi har samlet noen forslag til litteratur, enten med LHBT (Lesbisk – Homofil – Bifil – Transperson) som tema, eller der personene i boka er skeive på en eller annen måte.

 

Bursdag RussoBursdag – Meredith Russo

Morgan og Eric ble født på samme dag, på samme sykehus, på samme tidspunkt, og etter det har de vært bestevenner hele livet. Når det nærmer seg guttenes trettenårsdag vet Morgan at noe er i ferd med å forandre seg. Han er sønn av en fotballtrener i en liten by i Tennessee, og han er fanget i en kropp som ikke føles riktig. Morgan blir allerede mobbet på skolen, så dét er ikke den største bekymringen. Den største risikoen er å miste faren eller Eric. Eric merker også at noe er galt og at avstanden mellom dem vokser, men han nekter å gi slipp på vennen som betyr mer for ham enn noe annet. Gjennom årene vil de to vennene gli fra hverandre, finne tilbake til hverandre, krangle, bli venner igjen, og slå opp, for så til slutt å innse at de alltid vil være en del av hverandre.

Hør her’a – Gulraiz Sharif

15 år gamle Mahmoud ser for seg en sommerferie med lange late dager på en benk utenfor blokka sammen med kompisen, Arif den enøyde. Men sommeren blir annerledes enn det Mahmoud hadde planer om. Familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel Ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. Mahmoud blir stilt overfor store prøvelser denne sommeren, både som bror og sønn i en pakistansk familie.

 

Hvordan_jeg_tjente_min_første_millionHvordan jeg tjente min første million – Endre Lund Eriksen

Robins familie er sinte miljøvernere som kjefter og smeller og går i demonstrasjonstog for den minste lille ting. Han selv er den eneste som er normal. De vil redde verden, men klarer ikke engang sette inn i oppvaskmaskina. Så skjer det noe som snur opp ned mot alt: mammas erkefiende, den joviale ordføreren fra Høyre, flytter inn i nabohuset. Og jammen har han en sønn på Robins alder. Det er plass til én til rundt spisestuebordet i villaen hvor de nyter bedre middager med sølvbestikk og krystallglass, og Robin vet hva han må gjøre for å kapre den. Han må tjene en million.

 

Dette blir mellom oss kragDette blir mellom oss – Aleksander Kielland Krag

Første dag på ny skole legger Felix merke til Nicolai. Han er den vakreste gutten Felix har sett. Det virker som Nicolai har lagt merke til Felix også, men i motsetning til Felix er Nicolai ikke sikker på sin legning. En historie om avstandsforelskelse, om å stalke han kjekke på insta og om å komme ut av skapet i vår tid.

 

Nå skjer det NordinNå skjer det – Sofia Nordin

Stella er populær både blant jentene og guttene. Hun vet at hun er den mest attraktive på skolen. Det er fordi hun er så flink til å late som. Hun later som hun bryr seg om guttehistorier, kule klær og fester. Selv om hun har skjønt for lenge siden at den hun virkelig drømmer om er bestevenninnen, Sigrid. Men Stella er engstelig for hvilke reaksjoner hun vil få om hun tør å vise hva hun egentlig føler. Hun er redd for at Sigrid vil le av henne eller synes hun er ekkel, og om hun vil miste sin posisjon som skolens dronning. Dette er en historie om forelskelse, glede, sorg, håp og svik, samt om hvordan det som burde være lett og enkelt, ikke alltid er det likevel.

Homo Trettebergstuen NylundHomo: for deg som er, lurer på om du er eller har lyst til å bli homo – eller for deg som bare lurer på hvordan disse homogreiene funker  – Anette Trettebergstuen

Er du nysgjerrig på noe som har med homofili å gjøre? Er du homofil, eller skulle du kanskje ønske at du var det? Forfatterne Anette Trettebergstuen og Bård Nylund forteller om sine personlige erfaringer som homofile. I tillegg har boka bidrag fra blant andre Jens Stoltenberg, Nils Bech, Knut Anders Sørum, Linn Skåber og Rebekka og Jonathan fra NRK-serien «Ut av skapet».

 

Denne boka er homo DawsonDenne boka er homo – James Dawson

I denne boka blir alle mytene og fordommene om seksuell orientering og kjønnsidentitet knust. Her får man vite hvordan ting egentlig henger sammen, hvor kompliserte skapninger vi mennesker er, at ingen av oss trenger å bli stemplet som noe vi ikke er, enten man er streit eller skeiv. I tillegg får man svar på spørsmål om kjærlighet, identitet og sex. Dette er ikke en bok om homofili, men om hvor spesielle, unike og helt normale vi alle er. Temaet i boka behandles med varsomhet, ærlighet og humor.

 

Flere av disse titlene, i tillegg til flere andre tips, finner du på appene Bookbites og Libby.

 

Les mer om arbeidet for LHBT rundt om i verden her

Translate »
Share This