Familieleksikon-GinzburgNatalia Ginzburg var en italiensk forfatter født i Palermo Sicilia i 1916. Allerede som 17 åring fikk hun sin første novelle på trykk. Hun etterlater seg en rekke utgivelser og får den prestisjefylte italienske litteraturprisen Strega for denne boken. Hun var politisk aktiv hele livet og satt også i det italienske Parlamentet en periode på 80 tallet.  Hun dør i 1991. Natalia Ginsburg regnes som en av de fremste Italienske etterkrigsforfatterne.

Familieleksikon, fra 1963, er en rørende biografisk beretning om egen oppvekst. Hun vokser opp med fire søsken, moren Lidia Tanzi og faren Guiseppe Levi i Torino. Han er født i en jødisk italiensk familie, han er universitetsprofessor, opptatt av forskning, vitenskap og friluftsliv, fortrinnsvis i fjellet med ski på beina.

Faren Guiseppe er midtpunktet i familien. Han har et høylytt temperament, et stort engasjement og en språkbruk helt uten filter. Guiseppe fremstilles som en verbal kruttønne, men får også raserianfall og kan eksplodere. En episode i boken er der Natalia ser han sitter i stuen og leser avisen i fred og ro hvor han plutselig blir grepet av et raserianfall. Han skjærer tenner stamper med føttene og river avisa i stykker i sinne. Det eneste som hadde skjedd, var at klokkene i en kirke i nærheten hadde begynt å ringe og den påtrengende lyden gikk ham på nervene.

Ginzburg skriver om de små og de store tingene i hverdagslivet. Hun fremstiller historien om familien varmt og humoristisk og skildrer samtidig et bilde av mellomkrigstiden med alle utfordringer den hadde. Den politiske mørke bevegelsen som sprer seg i Europa på den tiden opp mot andre verdenskrig i Fascismens Italia.

Jeg slutter meg til de gode anmeldelsene denne boken har fått. Dette er en fantastisk leseropplevelse.

Boka finnes også som e-bok i Bookbites

Sissel Bjerkelund

Translate »
Share This