Arvingen HalvorsenArvingen av Anne Gun Halvorsen & Randi Fuglehaug

Dette er første bok i den planlagte serien Halve kongeriket. Boken handler om Lena (oppkalt etter Håkan Hellstrøms Kom igjen Lena, Håkan har for øvrig en bitte liten gjesterolle i boka…) Hun flytter fra Horten til Oslo med familien sin for å begynne et nytt liv på Elisenberg videregående. Hun havner i klassen til selveste kronprinsen, skandaleprinsen som han kalles i pressen. Sammen med tvillingsøsteren sin Margrethe, den kjente vloggeren Vestkantsvarting (Tess) og andre privilegerte ungdommer regjerer han Elisenberg. Etter hvert også sammen med Lena, som forelsker seg i skandaleprinsen og som må holde på sin store hemmelighet, grunnen til at hun ville flytte fra Horten.

Dette er en veldig morsom, veldig moderne kjærlighetshistorie. Samtidig som boka viser alt det gøye og spennende et glamorøst liv fører med seg, viser den sårbarheten som kommer på kjøpet ved å alltid hige mot toppen. De to forfatterne er drevne, både som forfattere og journalister, og forteller troverdig om ungdommers hverdag med bra driv og herlig humor. Anbefales både til ungdom og voksne!

Aleksander den store. Av Peter F. Strassegger

Alexander er 15 år og kommer flyttende til Norge, morens hjemland, etter å ha vokst opp i et annet europeisk land. En av grunnene til flyttingen er en voldshendelse på skolen, der Alexander til slutt har fått nok og tar en voldsom hevn på mobberen David.

David var ein eg gjekk i klassen med. Han var den største og farlegaste av alle gutane, alle kalla han derfor Goliat. Han hata alle, og alle var redd han. Eg var berre ein av fleire smågutar i klassen som han banka for moro skuld. Han byrja med det allereie i fjerde klasse. Nesten heile livet mitt har han halde på, men då me byrja på ungdomstrinnet i fjor, fekk eg nok(…)Til slutt fann eg ein måte å ta han på: Uansett kva han gjorde, skulle eg verken flykta eller bli redd, eg skulle ta igjen. Dersom han spytta på meg, skulle eg spytta tilbake. Dersom han slo meg skulle eg slå tilbake(…)Etter nokre månader gjekk det på automatikk(…)Eg var blitt ein annan. Var ikkje lenger strevaren på fyrste rad. Eg ante ikkje at eg hadde det i meg, på berre nokre månader var eg blitt ein maskin, ein krigar, og eg heldt fram med dette i nesten eit år. Og fyrst då gjekk det gale. (s. 10)

I Norge fortsetter mobbingen. Alexander, Arne og Aman er de utvalgte ofrene for Torve og gjengen hans. Alexander er vant til at å bruke vold er den eneste måten han kan stå opp for seg selv på. Han kan bli så sint at alt svartner og han ikke vet hva han gjør. For første gang opplever han allikevel vennskap og et samhold, som gjør at han ikke lenger ser vold og motstand som den eneste måten å leve på.

Boka er skrevet på fint, lettlest nynorsk. Den er presis og kort, bare på 122 sider. Forfatteren er fra Østerrike, men bor på Bryne der han jobber som psykolog.

Dette er en rå og brutal bok med mye vold, utenforskap og trakassering. Den er til tider vond å lese, samtidig som den gir håp. Boka viser et realistisk bilde av en ungdom som sliter med å finne sin plass, bli godtatt og sett av samfunnet rundt seg.

Boka finnes på Bookbites som e-bok

 

Norra_latinNorra latin. Drømmenes skole av Sara Bergmark Elfgren

Denne altoppslukende, mystiske pageturneren anbefales til ungdom, unge og eldre voksne som vil ha et univers å dykke inn i som varer lenge. Norra latin. Drømmenes skole, er første bok i en planlagt trilogi.

Den handler om Tamar, Clea, Tim og de andre elevene ved Norra latin, en ærverdig, myteomspunnet sceneskole midt i Stockholm. Mens Clea og Tim er barn av noen av Sveriges mest kjente og kjære skuespillere, kommer Tamar fra en vanlig svensk-georgisk familie i Østersund. Men hun bærer på et stort talent, og etter hvert også på en mystisk hemmelighet. I førtiårene, da Norra latin var en ren gutteskole, inntraff en tragedie i skolens aula. En lektor døde plutselig under en forestilling, og samtidig forsvant stjerneeleven Erling Jensen. Hva skjedde egentlig? Og kan det være Erling som prøver å få kontakt med Tamar fra skyggene?

Norra latin kan beskrives som en svensk romanversjon av Skam, ispedd overnaturlige elementer. Boka anbefales til alle som vil ha en tjukk, smart og moderne spenningsroman!

 

Helt_uteHelt ute av Maria Sand

Det er på midten av 90-tallet, Kristina er 13 år og går og venter på at noe skal skje. Da dukker Mikkel opp. Han kommer med noe hun har ventet på, han gir henne en oppmerksomhet som hun ikke har fått før og hun føler seg fin, finere enn de andre jentene. En dag står det «Kristina er en hore» på jentedoen. Etter det kaller hun seg bare Kris.

Boken har i seg den forvirringen, forventningen og sårbarheten tenårene kan være. Når de du tror endelig ser deg svikter, og du tenker at det er deg det er noe galt med. Maria Sand skriver frem usikkerheten og de sterke følelsene man tror man er alene om i tenårene. Sammen med en spennende handling om forelskelse og vennskap gjør dette boken til en av mine favoritter, uavhengig av sjanger, og boka anbefales til ungdommer, tenåringsforeldre og andre.

Bursdag (Birthday) av Meredith Russo.

Bursdag handler om komplisert kjærlighet, fortalt fra to synsvinkler. Vi følger barndomsvennene Eric og Morgan vekselsvis i seks år, fra de er tretten til de er nitten år. De har merkelig nok bursdag på samme dag, noe som bare forsterker det helt spesielle båndet dem imellom. Det alle tror bare er et spesielt nært og godt vennskap er for Morgan så mye mer, og hvordan kan han noen gang være åpen om at han er født i feil kropp?

Dette er en nydelig bok om kjærlighet, vennskap og identitet.

 

Udyr av Kristine Tofte.

Dette er en skikkelig slukebok! Her følger vi Amund og Ida, som av forskjellige grunner er tatt ut av skolen for å jobbe på Bru gård, en gård som skal vise seg å være eiet av de norrøne gudene! De to er hverandres rake motsetninger, noe som skal vise seg å ikke hindre varme følelser. Ved siden av det som skal vise seg å bli en sår og varm historie om kjærlighet og vennskap, er dette en actionfylt historie om Frøyas katter, Tors geiter, Sleipner og Fenrisulven. Det topper seg når Amund og Ida på stå opp mot både den nye predikanten i bygda og de norrøne gudenes maktspill.

 

Brådypt av Elin Viktoria Unstad.

Brådypt er en nervepirrende psykologisk thriller, umulig å legge fra seg. Vilja druknet for tre måneder siden, før hun så vidt våknet opp. Hun prøver å leve livet sitt videre, møter Eric og forelsker seg, før det igjen skjer noe dramatisk, hun blir kidnappet! Eller ble hun virkelig det? Er det posttraumatisk stress og hallusinasjoner slik de voksne sier? Vilja må kjempe en kamp mot en kidnapper hun ikke vet om er virkelig og mot mistanken fra de rundt henne om at hun er ustabil. Samtidig forsvinner den elskede søsteren hennes Ylva, og Vilja er den eneste som forstår hvor hun kan være. Sammen med Eric må hun finne Ylva.

I morgen av Catarina Cattaneo.

Denne boken foregår over en hel dag og historien fortelles vekselsvis av Andreas og Ingrid. De to er 17 og 18 år gamle, har vært sammen i to år, og i dag er det fødselsdagen til Andreas. Han er ikke fornøyd med at Ingrid ikke har vært den første til å gratulere han på Facebook. Hun på sin side vil ikke virke for ivrig, og tenker at gratulasjonen ikke haster. Denne bagatellen er opptakten til noe som skal bli mye større, og en fortelling om forhold, maktmisbruk og psykisk vold avdekkes gradvis gjennom korte kapitler. Det at historien fortelles vekselsvis av Andreas og Ingrid, gjør at vi får et innblikk i begges bakgrunn, og hva de tar med seg inn i forholdet. Denne boken er like aktuell og spennende for voksne som for de litt eldre ungdommene.

 

Draumar betyr ingenting av Ane Barmen.

Barmen har fått mange lovord for debutboka Draumar betyr ingenting, og det toppet seg da hun vant Brageprisen. Dette er en sår bok om hvordan det er å være ungdom når man opplever sorg, død og tap. Louise flytter til Ålesund fra den lille bygda for å gå på videregående. Hun valgte egentlig å reise for å komme bort fra sorgen over tapet av Tormod, bestevennen som døde året før. Nå er det sommer, og Louise er hjemme i bygda for å følge i bestemorens begravelse. Vi følger Louise gjennom bearbeiding av sorg, sommerjobb på et hjem for demente, på fest med gamle venner, seksuell debut og krangler med familien. Alt beskrevet på en slik måte at vi kommer nært innpå Louise og     hennes ungdomstid.

 

 

Translate »
Share This