Alt er OK EiringVi har en oppfatning av amerikansk hverdag gjennom Netflix, nyhetsoverskrifter og realitykonsepter. Men hvordan er det egentlig å bo i en helt vanlig småby i Oklahoma? Oda, fortelleren i romanen Alt er OK, tar et studieår i USA. Hun forventer en hipp vertsfamilie i California, helt til hun en dag får et brev fra utvekslingsorganisasjonen:

«Vi har funnet en vertsfamilie til deg», sto det øverst i e-posten. Det stramma seg i hele kroppen, jeg ga macen til mamma og fikk henne til å lese det høyt, mens jeg satt med lukka øyne og fjeset gravd inn i den ene sofaputa. Følelsen jeg hadde var lik som på håndballbanen, adrenalinet som rusher gjennom kroppen i sekundene jeg venter på at dommeren skal blåse i fløyta, sånn at jeg kan skyte straffe. Da jeg så at jeg var blitt plassert hos Claire, en alenemor med to barn som bodde i Oklahoma, sank hjertet ned i magen, som når jeg bommer og må løpe tilbake til egen banehalvdel med senka hode. Det var ikke sånn at jeg var lei meg eller noe, det var bare ikke det jeg hadde sett for meg. Hvor faen er Oklahoma, liksom. 

Boka er skrevet i dagbokform, noe som gjør den realistisk og nær. USA er så mye mer enn det vi får med oss fra overflatiske nyheter, serier og filmer. Hvordan er det å vokse opp i en helt vanlig amerikansk småby som homofil, som barn av rusmisbrukere, som skolens idrettshelt eller med erkekonservative foreldre? Hvordan er det å være ny og annerledes, uten alt det kjente og trygge rundt seg? Og hva savner man mest? Kanskje rett og slett det å ikke kjøre, men gå til butikken og kjøpe smakstilsatt vann med kullsyre. Eller kanskje å kunne ha på seg en t-skjorte med en liten utringing på ryggen uten å, etter møte hos rektor, måtte ta ansvar for at guttene på skolen blir distrahert og ta på seg en ekstra genser.

Etter en treg og ensom start, blir Oda venn med kule Lexie, som ikke bryr seg om hva andre synes, Mason som gjør andre små, umerkelige tjenester uten å gjøre noe nummer ut av det, og mystiske Tyler.

Jeg anbefaler virkelig denne boka for alle som liker realistiske fortellinger om å være ung. Den er ujålete og usentimental, spennende og rørende. Dette er debutboka til forfatter Ebba Schjølberg Eiring, som selv var et år på utveksling i Oklahoma. Du finner den også som e-bok i Bookbites.

Translate »
Share This