Når:
6. februar 2018@18:00-19:30
2018-02-06T18:00:00+01:00
2018-02-06T19:30:00+01:00

Velkommen til kulturmarkering for hele familien i Tangenten

Nesodden kommune vil, for fjerde gang, markere Samenes nasjonaldag med et kulturarrangement for både Nesoddens befolkning og andre interesserte.

Bakgrunn
Den 6. februar er offisiell flaggdag i Norge og markeres over hele landet som Samenes nasjonaldag. Dagen markeres til minne om det første samiske landsmøtet som ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917, som var første gang samene var samlet for å arbeide for felles samiske saker, på tvers av nasjonalstatsgrensene. Dagen ble første gang feiret i 1993. Det samiske flagget ble i 2003 offisielt anerkjent i Norge, gjennom endringer i Sameloven og Lov om flagging på kommunenes offentlige bygninger. Da 6. februar ble vedtatt som Samenes nasjonaldag ved samekonferansen i 1992 var vedtaket på samisk og inneholdt begrepet «sámi álbmotbeaivi», altså samisk/samenes nasjonaldag – felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland.

Program
Sted: Nesodden bibliotek, 2. etasje.
Kl. 18.00: Velkommen ved kultursjef Ellen Knutsen
Kl. 18.05: Åpningstale ved ordfører Truls Wickholm
Kl. 18.15: Et møte med samisk poesi ved biblioteksjef Per Roger Sandvik
Kl. 18.20: Foredrag og historiefortelling ved Line Efraidsen. Line er tobarnsmor fra Alta, bosatt på Nesodden og har gått i lære hos Ailo Gaup. Hun bærer med glede arven fra sin samiske slekt. Line er utdannet familieterapeut og Kaospilot/coach og jobber med utviklingsprosjekter og endringsprosesser for unge som velger en alternativ vei i livet og andre mennesker som av ulike grunner ønsker støtte.

Kl. 18.30: Samisk eventyrstund ved Mari Helander og Anne-Lise Johnsen Swart, to nordsamiske kvinner fra Tana i indre Finnmark med sterk tilhørighet og inngående kjennskap til samisk kultur og hverdagsliv. Formidling av eventyret «Hvem stjal nordlyset» med støtte av spennende konkreter. Det blir sang, joik, dans og tromming og en kort presentasjon av Samenes nasjonaldag. Varer ca 35 min. Passer for barn fra 3 år. Sted: Eventyrhula i biblioteket, 1. etasje.
Kl. 18.30: Trommeseremoni-sirkel ved Line Efraidsen. Sted: Biblioteket 2. etasje

Vi anbefaler at du smaker på den samiske retten Bidos, som for anledningen selges i Kafé Tangenten.

Arrangementet er i regi av Nesodden kommune ved virksomhet kultur i samarbeid med samiske representanter på Nesodden.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Velkommen!

Translate »