Å være ungdom har til alle tider vært komplisert. Det er mye å forholde seg til og livet kan virke kaotisk. Det som er helt sikkert er at selv om det kan føles sånn, er man ikke alene om å kjenne seg ensom, håpløs, forvirret og feil til tider. Derfor er det også skrevet mange bøker om disse temaene, både fagbøker og romaner. Noen ganger kan det hjelpe å se at det man sliter med eller grubler på faktisk er noe andre også opplever. Tiden vi lever i nå gjør at det ikke er så lett å oppsøke hjelp, det er kanskje heller ikke så lett å sette ord på det man går og tenker på. Vi har samlet noen boktips som handler om ungdommers psykiske helse, enten som oppslagsverk, selvhjelp eller romaner der hovedpersonen sliter med livet.

Helt ærlig. Om hvordan vi henger sammen. Av Kirsten Holtmon Resaland og Astrid Nylander Almaas

Denne boka i livsmestring er skrevet av spesialist i barne- og ungdomsmedisin Astrid Nylander Almaas og psykologspesialist Kirsten Holtmon Resaland.

Kompliserte temaer er forklart enkelt og med god faglig begrunnelse. Les om alt fra følelser, tanker og identitet, kropp og seksualitet til psykiske lidelser og mer hverdagslige tanker om fake news og hvorfor man reagerer som man gjør. Boka fungerer supert som oppslagsverk og for alle som innimellom lurer på hvorfor man reagerer som man gjør, ungdom og voksne.

Kunnskap kan være god medisin mot vanskelige tanker

Boka finnes på Bookbites både som e-bok og lydbok 

#Vågåvære. Av Tale Maria Krohn Engvik (#Helsesista)

Tale Maria er hele Norges Helsesista på Snapchat og en mange allerede kjenner godt til.

I denne boken deler hun sine tanker om hvordan man kan tenke annerledes, bli trygg på seg selv og bryte tabuer. Hun skriver på en lett tilgjengelig måte om temaer som barn og unge ofte lurer på, men som det kan være vanskelig å snakke om og sette ord på. Om det handler om kropp og seksualitet, kaostanker og selvmordstanker, ingenting er tabu.

Boka finnes på Bookbites som e-bok.

 

Når livet er kjipt. En håndbok for unge folk. Av Oda Rygh

Noen ganger er livet kjipt. Noe kan allikevel bli lettere å stå i med konkrete tips. Oda Rygh er skribent formidler og bruker fagkompetanse for å kompensere der hun kommer til kort. Hun har selv en verdifull personlig erfaring med å være psykisk syk.

Den lille orken du ser på omslaget er illustrert av Tegnehanne, som også har illustrert gjennom boka. En ork er betegnelsen på en slags valuta på livet. For eksempel bruker man en viss mengde orker for å stå opp, for å lage middag og for å gjøre lekser. Enkelte ganger koster det enormt mange flere orker for å stå opp om morgenen eller gå på skolen. Enkelte ganger går ikke regnskapet opp og man har for få orker til å klare livet. Denne boka gir tips til hvordan man kan takle kriser, når alt av orker er brukt opp.

Boka finnes på Bookbites som e-bok

 Dette er ikke oss. Av Neda Alaei

Det er snart et år siden Sannas mamma døde. Hjemme må Sanna passe på pappa som bare vil sove og skrive, som så å si har sluttet å spise, og som knapt nok ser henne. På skolen har bestevenninna sluttet å snakke til henne. Så begynner Yousef i klassen. Han lærer henne å ta bilder og å se verden på en helt ny måte. Han har også mer ansvar enn en ungdom skal ha.

Dette er debutboka til Neda Alaei, og vinner av Uprisen 2020. Det er en roman om omsorgssvikt, forelskelse og om å bli sett for første gang på lenge.

Fra Upris-juryens begrunnelse: Boka klarte å naile alle temaene. Her var det hverdagsliv, ungdomsdrama, forelskelse, skolehverdag og tenåringsmiljø. Og likevel er det enkelt å lese og følge med. Boka er velskrevet og språket troverdig. Det føles nesten som om det er en ungdom som har skrevet boka.

Boka finnes på Bookbites som e-bok

bilde bokDette blir mellom oss. Av Alexander Kielland Krag

Første dag på ny skole legger Felix merke til Nicolai. Han er den vakreste gutten Felix har sett. Det virker som Nicolai har lagt merke til Felix også, men i motsetning til Felix er Nicolai ikke sikker på sin legning.

En historie om avstandsforelskelse, om å stalke han kjekke på insta, og om å komme ut av skapet i vår tid. (Omtale fra BS)

Dette er en lettlest, realistisk bok. Det er en fortelling om å finne ut av hvem man er og kunne stå i det.

Boka fikk mye omtale da den ble lansert i bolker på Instagram før den kom ut i papirform. Den ble godt mottatt av både anmeldere og lesere.

Boka finnes på Bookbites som e-bok

Trenger du noen å snakke med? 

Det kan være lurt å snakke med noen hvis du har plagsomme tanker eller en vanskelig hverdag. Ring legen din, en lærer eller helsesøster på skolen. Noen ganger hjelper det å snakke med en voksen du har tillit til, eller en venn. Det finnes også flere hjelpetelefoner der alle du får kontakt med har taushetsplikt:

Mental helse har en døgnåpen hjelpetelefon: 116 123

Røde kors har en hjelpetelefon for barn og unge opp til 18 år som heter Kors på halsen: Ring 800 33 321 eller chat på korspahalsen.rodekors.no. Åpent mandag-fredag 14-22

Kirkens SOS har en døgnåpen hjelpetelefon: 22 40 00 40. Meld eller chat her: https://www.kirkens-sos.no/telefon

Tekst: Mariken Stadskleiv, ungdomsbibliotekar Nesodden bibliotek.

Translate »
Share This